Kolejny przepis z sezonowymi, aromatycznymi owocami, których mam pełno w ogródku:) Uwielbiam lato pod tym względem. Zapraszam więc na pyszny sernik z czerwoną porzeczką na kruchym spodzie. Delikatnie waniliowy, kwaskowaty i dosyć zwarty, dzięki dodaniu kaszy manny. Ładnie i apetycznie się prezentuje w czerwone kropeczki. Szybki i prosty w przygotowaniu, nie powinien sprawić problemu. Świetnie smakuje schłodzony, zresztą chyba jak każdy sernik. Bardzo polecam… (inspiracja z gazetki „pieczenie jest proste” 1/2011).
Sernik z porzeczkami
Składniki:
Ciasto:
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
60g cukru
130g zimnego masła lub margaryny
Wierzch:
250-270g czerwonej porzeczki, umytej i obranej
500g zmielonego twarogu (użyłam odtłuszczonego, gotowego sera na sernik „emilki” z Mlekomy)
170g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
4 jajka
100g naturalnego jogurtu
200g śmietany 12% lub 18%
1 łyżka soku z cytryny
80g kaszy manny błyskawicznej
Ciasto:
1. Mąkę przesiać, dodać cukier, wymieszać. Dodać posiekane masło i zagnieść ciasto.
2. Tortownicę o średnicy 23-24cm wyłożyć papierem do piecznie, tylko dno. Ciastem wyłożyć tortownicę, robiąc wysoki brzeg na około 4,5cm.
3. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół. Piec przez około 10-12 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Wierzch:
4. Do miski dodać ser, cukier , cukier wanilinowy, jajka, jogurt, śmietanę, sok z cytryny i kaszę, składniki utrzeć mikserem na średnich obrotach, aż dobrze się połączą (proszę za długo nie ucierać).
5. Na podpieczony spód wylać 3/4 ciasta serowego, rozłożyć równomiernie owoce i polać resztą ciasta. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół (proszę pod blaszkę podłożyć folię lub blachę, żeby nie zabrudzić piekarnika). Piec przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
6. Sernik z porzeczkami podawać ostygnięty, najlepiej smakuje schłodzony, więc radzę przed podaniem wstawić go na 2-3 godziny do lodówki.
Udanych wypieków:)
Sernik wygląda wspaniale, a czy do ciasta kruchego mogę dodać proszek do pieczenia?
myślę, że tak tylko proszę je rozmrozić, pozdrawiam
Czy mogę użyć mrożonych porzeczek?
cieszę się, że sernik się udał, pozdrawiam serdecznie
Robiłam wczoraj późnym wieczorem, szybki prosty pyszny i wyglada dokładnie tak jak na zdjęciu !!!
chyba tak, pozdrawiam
Myślę że jak zrobię sernik z tego przepisu tylko użyje całego wiaderka sera i podwoje składniki na dużą blachę tj 32 prostokąt tez będzie ok
Ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Upiekłam sernik wczoraj na festyn strażaka w Niemczech .Rewelacja moja szefowa tylko odbiera pochwały i tłumaczy że to nie ona piekła a ja muszę przetłumaczyć przepis.Dzięki za przepisy SERNIK PORZECZKOWY I SERNIK Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ
bardzo dziękuje za odpowiedź, pozdrawiam
Śmietana ma być kwaśna, gęsta, z kubka, ze zwykłą kaszą manną myślę, że też się uda, pozdrawiam
witam
śmietana ma być gęsta, kwaśna, z kubka? czy słodka, płynna z kartonika?
nie wie Pani może czy uda się ze zwykłą kaszą manną??
ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Fantastyczny :) Nie lubię sernika – zrobiłam tylko dla koleżanki, która uwielbia i naprawdę mi smakował! Koleżance jeszcze bardziej ( w każdym razie w 1 dzień szczupły niejadek sam zjadł pół sernika ;) ). Niedługo pewnie zrobię jeszcze raz!
wspaniale:) bardzo mi miło, że ciasto smakowało,
pozdrawiam serdecznie