Sernik z porzeczkami

Kolejny przepis z sezonowymi, aromatycznymi owocami, których mam pełno w ogródku:) Uwielbiam lato pod tym względem. Zapraszam więc na pyszny sernik z czerwoną porzeczką na kruchym spodzie. Delikatnie waniliowy, kwaskowaty i dosyć zwarty, dzięki dodaniu kaszy manny. Ładnie i apetycznie się prezentuje w czerwone kropeczki. Szybki i prosty w przygotowaniu, nie powinien sprawić problemu. Świetnie smakuje schłodzony, zresztą chyba jak każdy sernik. Bardzo polecam… (inspiracja z gazetki „pieczenie jest proste” 1/2011).

Sernik z porzeczkami 1

Sernik z porzeczkami
Składniki:
Ciasto:
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
60g cukru
130g zimnego masła lub margaryny
Wierzch:
250-270g czerwonej porzeczki, umytej i obranej
500g zmielonego twarogu (użyłam odtłuszczonego, gotowego sera na sernik „emilki” z Mlekomy)
170g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
4 jajka
100g naturalnego jogurtu
200g śmietany 12% lub 18%
1 łyżka soku z cytryny
80g kaszy manny błyskawicznej

Sernik z porzeczkami 2

Ciasto:
1. Mąkę przesiać, dodać cukier, wymieszać. Dodać posiekane masło i zagnieść ciasto.

2. Tortownicę o średnicy 23-24cm wyłożyć papierem do piecznie, tylko dno. Ciastem wyłożyć tortownicę, robiąc wysoki brzeg na około 4,5cm.

3. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół. Piec przez około 10-12 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

Wierzch:
4. Do miski dodać ser, cukier , cukier wanilinowy, jajka, jogurt, śmietanę, sok z cytryny i kaszę, składniki utrzeć mikserem na średnich obrotach, aż dobrze się połączą (proszę za długo nie ucierać).

5. Na podpieczony spód wylać 3/4 ciasta serowego, rozłożyć równomiernie owoce i polać resztą ciasta. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół (proszę pod blaszkę podłożyć folię lub blachę, żeby nie zabrudzić piekarnika). Piec przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

6. Sernik z porzeczkami podawać ostygnięty, najlepiej smakuje schłodzony, więc radzę przed podaniem wstawić go na 2-3 godziny do lodówki.

Udanych wypieków:)

Sernik z porzeczkami 3

Sernik z porzeczkami 4

Print Friendly, PDF & Email

38 komentarzy do “Sernik z porzeczkami”

  1. Witam. Sernik jak wszystkie Pani ciasta wygląda wspaniale. Czy można użyć każdych porzeczek, np. czarnych lub białych (akurat tych białych mam sporo)? Pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. Myślę że jak zrobię sernik z tego przepisu tylko użyje całego wiaderka sera i podwoje składniki na dużą blachę tj 32 prostokąt tez będzie ok

    Odpowiedz
  3. Upiekłam sernik wczoraj na festyn strażaka w Niemczech .Rewelacja moja szefowa tylko odbiera pochwały i tłumaczy że to nie ona piekła a ja muszę przetłumaczyć przepis.Dzięki za przepisy SERNIK PORZECZKOWY I SERNIK Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ

    Odpowiedz
  4. witam
    śmietana ma być gęsta, kwaśna, z kubka? czy słodka, płynna z kartonika?
    nie wie Pani może czy uda się ze zwykłą kaszą manną??

    Odpowiedz
  5. Fantastyczny :) Nie lubię sernika – zrobiłam tylko dla koleżanki, która uwielbia i naprawdę mi smakował! Koleżance jeszcze bardziej ( w każdym razie w 1 dzień szczupły niejadek sam zjadł pół sernika ;) ). Niedługo pewnie zrobię jeszcze raz!

    Odpowiedz
  6. Iwa ja miałam podobnie! Same pochwały i to również od teściów, którzy wpadli na grilla :)

    Cudowny serniczek idealny przepis!
    PYSZNOŚCI

    pozdrawiam

    Odpowiedz
  7. Przepyszny! Zebralam za niego mnostwo pochwal.
    Ilosc cukru optymalna zeby zlagodzic kwasny smak porzeczek.
    Robi sie szybciutko a efekt zaskakujaco dobry. Dziekuje za przepis!

    Odpowiedz
  8. Uwielbiam sernik, owoce również. Nic tylko jeść. Zmniejszyłabym tylko nieco ilość cukru. Staram się ograniczać dzieciom, a lubią ser pod każdą postacią. Jako wartościowe pożywienie wolę, aby było mniej słodkie.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz