Sernik z porzeczkami

Kolejny przepis z sezonowymi, aromatycznymi owocami, których mam pełno w ogródku:) Uwielbiam lato pod tym względem. Zapraszam więc na pyszny sernik z czerwoną porzeczką na kruchym spodzie. Delikatnie waniliowy, kwaskowaty i dosyć zwarty, dzięki dodaniu kaszy manny. Ładnie i apetycznie się prezentuje w czerwone kropeczki. Szybki i prosty w przygotowaniu, nie powinien sprawić problemu. Świetnie smakuje schłodzony, zresztą chyba jak każdy sernik. Bardzo polecam… (inspiracja z gazetki „pieczenie jest proste” 1/2011).

Sernik z porzeczkami
Składniki:
Ciasto:
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
60g cukru
130g zimnego masła lub margaryny
Wierzch:
250-270g czerwonej porzeczki, umytej i obranej
500g zmielonego twarogu (użyłam odtłuszczonego, gotowego sera na sernik „emilki” z Mlekomy)
170g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
4 jajka
100g naturalnego jogurtu
200g śmietany 12% lub 18%
1 łyżka soku z cytryny
80g kaszy manny błyskawicznej

Ciasto:
1. Mąkę przesiać, dodać cukier, wymieszać. Dodać posiekane masło i zagnieść ciasto.

2. Tortownicę o średnicy 23-24cm wyłożyć papierem do piecznie, tylko dno. Ciastem wyłożyć tortownicę, robiąc wysoki brzeg na około 4,5cm.

3. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół. Piec przez około 10-12 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

Wierzch:
4. Do miski dodać ser, cukier , cukier wanilinowy, jajka, jogurt, śmietanę, sok z cytryny i kaszę, składniki utrzeć mikserem na średnich obrotach, aż dobrze się połączą (proszę za długo nie ucierać).

5. Na podpieczony spód wylać 3/4 ciasta serowego, rozłożyć równomiernie owoce i polać resztą ciasta. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół (proszę pod blaszkę podłożyć folię lub blachę, żeby nie zabrudzić piekarnika). Piec przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

6. Sernik z porzeczkami podawać ostygnięty, najlepiej smakuje schłodzony, więc radzę przed podaniem wstawić go na 2-3 godziny do lodówki.

Udanych wypieków:)

33 thoughts on “Sernik z porzeczkami

  1. Uwielbiam sernik, owoce również. Nic tylko jeść. Zmniejszyłabym tylko nieco ilość cukru. Staram się ograniczać dzieciom, a lubią ser pod każdą postacią. Jako wartościowe pożywienie wolę, aby było mniej słodkie.
    Pozdrawiam

  2. Przepyszny! Zebralam za niego mnostwo pochwal.
    Ilosc cukru optymalna zeby zlagodzic kwasny smak porzeczek.
    Robi sie szybciutko a efekt zaskakujaco dobry. Dziekuje za przepis!

  3. Iwa ja miałam podobnie! Same pochwały i to również od teściów, którzy wpadli na grilla :)

    Cudowny serniczek idealny przepis!
    PYSZNOŚCI

    pozdrawiam

  4. Fantastyczny :) Nie lubię sernika – zrobiłam tylko dla koleżanki, która uwielbia i naprawdę mi smakował! Koleżance jeszcze bardziej ( w każdym razie w 1 dzień szczupły niejadek sam zjadł pół sernika ;) ). Niedługo pewnie zrobię jeszcze raz!

  5. witam
    śmietana ma być gęsta, kwaśna, z kubka? czy słodka, płynna z kartonika?
    nie wie Pani może czy uda się ze zwykłą kaszą manną??

  6. Upiekłam sernik wczoraj na festyn strażaka w Niemczech .Rewelacja moja szefowa tylko odbiera pochwały i tłumaczy że to nie ona piekła a ja muszę przetłumaczyć przepis.Dzięki za przepisy SERNIK PORZECZKOWY I SERNIK Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ

  7. Myślę że jak zrobię sernik z tego przepisu tylko użyje całego wiaderka sera i podwoje składniki na dużą blachę tj 32 prostokąt tez będzie ok

Dodaj komentarz

.