Kolejny przepis z sezonowymi, aromatycznymi owocami, których mam pełno w ogródku:) Uwielbiam lato pod tym względem. Zapraszam więc na pyszny sernik z czerwoną porzeczką na kruchym spodzie. Delikatnie waniliowy, kwaskowaty i dosyć zwarty, dzięki dodaniu kaszy manny. Ładnie i apetycznie się prezentuje w czerwone kropeczki. Szybki i prosty w przygotowaniu, nie powinien sprawić problemu. Świetnie smakuje schłodzony, zresztą chyba jak każdy sernik. Bardzo polecam… (inspiracja z gazetki „pieczenie jest proste” 1/2011).
Sernik z porzeczkami
Składniki:
Ciasto:
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
60g cukru
130g zimnego masła lub margaryny
Wierzch:
250-270g czerwonej porzeczki, umytej i obranej
500g zmielonego twarogu (użyłam odtłuszczonego, gotowego sera na sernik „emilki” z Mlekomy)
170g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
4 jajka
100g naturalnego jogurtu
200g śmietany 12% lub 18%
1 łyżka soku z cytryny
80g kaszy manny błyskawicznej
Ciasto:
1. Mąkę przesiać, dodać cukier, wymieszać. Dodać posiekane masło i zagnieść ciasto.
2. Tortownicę o średnicy 23-24cm wyłożyć papierem do piecznie, tylko dno. Ciastem wyłożyć tortownicę, robiąc wysoki brzeg na około 4,5cm.
3. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół. Piec przez około 10-12 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Wierzch:
4. Do miski dodać ser, cukier , cukier wanilinowy, jajka, jogurt, śmietanę, sok z cytryny i kaszę, składniki utrzeć mikserem na średnich obrotach, aż dobrze się połączą (proszę za długo nie ucierać).
5. Na podpieczony spód wylać 3/4 ciasta serowego, rozłożyć równomiernie owoce i polać resztą ciasta. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół (proszę pod blaszkę podłożyć folię lub blachę, żeby nie zabrudzić piekarnika). Piec przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
6. Sernik z porzeczkami podawać ostygnięty, najlepiej smakuje schłodzony, więc radzę przed podaniem wstawić go na 2-3 godziny do lodówki.
Udanych wypieków:)
pyszny musi być:)
Wygląda wspaniale :) Widziałam go w gazecie, i mam na niego ogromną ochotę, ale niestety, czerwonej porzeczki brak…
wygląda rewelacyjnie,…,akurat mam krzaczek z czerwonymi porzeczkami na ogródku,…,już wiem co będę robiła w weekend :)
Pozdrawiam
cieszę się:) życzę smacznego! pozdrawiam
Genialny! Dodatek kaszy bardzo mnie zaintrygował :-)
wygląda rewelacyjnie :) a czy zamiast porzeczek można dodać np. wiśnie?
Mniamusnie wygląda!a czy zamiast porzeczek mogą być maliny?
myślę, że można użyć innych owoców jak wiśnie i maliny, też będzie pysznie,
pozdrawiam
Śliczny serniczek, wygląda bardzo apetycznie
Przepiękny! :)
Uwielbiam sernik, owoce również. Nic tylko jeść. Zmniejszyłabym tylko nieco ilość cukru. Staram się ograniczać dzieciom, a lubią ser pod każdą postacią. Jako wartościowe pożywienie wolę, aby było mniej słodkie.
Pozdrawiam
Proszę zmniejszyć ilość cukru, to już indywidualna sprawa, zależy od gustu i zdrowia,
pozdrawiam
Uroczy:)
Przepyszny! Zebralam za niego mnostwo pochwal.
Ilosc cukru optymalna zeby zlagodzic kwasny smak porzeczek.
Robi sie szybciutko a efekt zaskakujaco dobry. Dziekuje za przepis!
Iwa ja miałam podobnie! Same pochwały i to również od teściów, którzy wpadli na grilla :)
Cudowny serniczek idealny przepis!
PYSZNOŚCI
pozdrawiam
wspaniale:) bardzo mi miło, że ciasto smakowało,
pozdrawiam serdecznie
Fantastyczny :) Nie lubię sernika – zrobiłam tylko dla koleżanki, która uwielbia i naprawdę mi smakował! Koleżance jeszcze bardziej ( w każdym razie w 1 dzień szczupły niejadek sam zjadł pół sernika ;) ). Niedługo pewnie zrobię jeszcze raz!
ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
witam
śmietana ma być gęsta, kwaśna, z kubka? czy słodka, płynna z kartonika?
nie wie Pani może czy uda się ze zwykłą kaszą manną??
Śmietana ma być kwaśna, gęsta, z kubka, ze zwykłą kaszą manną myślę, że też się uda, pozdrawiam
bardzo dziękuje za odpowiedź, pozdrawiam
Upiekłam sernik wczoraj na festyn strażaka w Niemczech .Rewelacja moja szefowa tylko odbiera pochwały i tłumaczy że to nie ona piekła a ja muszę przetłumaczyć przepis.Dzięki za przepisy SERNIK PORZECZKOWY I SERNIK Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ
Ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Myślę że jak zrobię sernik z tego przepisu tylko użyje całego wiaderka sera i podwoje składniki na dużą blachę tj 32 prostokąt tez będzie ok
chyba tak, pozdrawiam
Robiłam wczoraj późnym wieczorem, szybki prosty pyszny i wyglada dokładnie tak jak na zdjęciu !!!
cieszę się, że sernik się udał, pozdrawiam serdecznie
Czy mogę użyć mrożonych porzeczek?
myślę, że tak tylko proszę je rozmrozić, pozdrawiam
Sernik wygląda wspaniale, a czy do ciasta kruchego mogę dodać proszek do pieczenia?
jeśli Pani chce, pozdrawiam
chciałam się dowiedzieć jaka śmietana 12% czy 18% ma być kwaśna czy słodka
kwaśna śmietana, pozdrawiam
A mnie popekal z góry sernik musiałam udekorować polewa bo brzydko wyglądał nie wiem czemu
Jakim produktem bezglutenowym mogę zamienić kaszę manne ?
może mąką kokosowa lub tapioka prędzej, skrobia kukurydziana,
pozdrawiam serdecznie