Sernik z budyniem czekoladowym – Bardzo smaczny sernik na kruchym cieście z czekoladowym budyniem. Lekki, nie za słodki, dla mnie rewelacyjny. Dobrze wszystkie warstwy się ze sobą komponują, tworząc interesujący deser. Sernik pięknie pachnie śmietankowo i ciekawie wygląda. Jak wystygnie, dobrze się kroi i myślę, że nie jest trudny w przygotowaniu. Uważajmy tylko, żeby nie przypalić budyniu czekoladowego. Bardzo polecam… (trochę zmodyfikowany przepis z kalendarza „Ciasta i torty” 2013).
Sernik z budyniem czekoladowym
Składniki:
Spód:
2 jajka
1 żółtko
2 i 1/2 szklanki mąki (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 kostki zimnego masła
1/2 szklanki cukru
Masa budyniowa:
4 budynie czekoladowe bez cukru
4 szklanki mleka
4-5 łyżek cukru (dałam 4 łyżki cukru, jeśli wolimy słodsze proszę dać 5)
Masa serowa:
1/2 kg mielonego tłustego sera (użyłam gotowego sera na sernik)
1 szklanka cukru
4 jajka, osobno żółtka i białka
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Masa budyniowa:
1. Z podanego mleka i cukru ugotować budynie (najlepiej w garnku z grubym dnem, żeby budyń się nie przypalił). Kiedy budyń zacznie się gotować, potrzymać go jeszcze 1 minutę na małym ogniu mieszając, żeby dobrze się ugotował. Następnie odstawić do ostygnięcia (budyń będzie bardzo gęsty).
Spód:
2. Z podanych składników na spód zagnieść ciasto i wstawić je na 30 minut do lodówki.
3. Schłodzonym ciastem wylepić blaszkę o wymiarach 25x35cm posmarowaną masłem i posypaną mąką. Na wierzchu równomiernie rozprowadzić budyń.
Masa serowa:
4. Żółtka utrzeć z połową cukru (ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 5 minut). Następnie dodać ser, budyń śmietankowy w proszku , aromat i wymieszać dokładnie składniki na jednolitą masę.
5. Nastawić piekarnik na 180°C na funkcji góra-dół.
6. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać pozostały cukier i miksować jeszcze przez chwilę, aż masa zgęstnieje. Dodać ją do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką.
7. Masę serową równomiernie rozłożyć na budyniu i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika przez 50 minut.
8. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Witam,
czy da rade upiec ten sernik w piekarniku gazowym? Dziekuje i pozdrawiam!
myślę, że tak, pozdrawiam
Czy moze zamiast sera byc jogurt grecki
myślę, że nie, pozdrawiam
dziękuję za radę, pozdrawiam serdecznie
Pieke ten sernik juz od kilku lat, moja rodzina go uwielbia. Mam troche inny przepis i gotuje 3 budynie na 1 litr mleka (mysle ze duzo latwiej go rozlozyc na ciasto i ma bardzo fajna konsystencje)
myślę, że nie powinno, smacznego! pozdrawiam serdecznie
Witam, ja włożyłam właśnie do piekarnika, ale na drugi od dołu stopiń (nie na najniższy) . Czy to ma jakieś ogromne znaczenie? :)
bede piekla ten serniczek na pewno ,sprobuje budyn ciac nozem jak sie da oczywiscie….
u mnie było podobnie:) no trzeba się troszkę pomęczyć, myślę, że musi być taki gęsty bo inaczej rozpłynie się z serem, pozdrawiam
Ja wylewam gorący budyń i na blaszce stygnie o wiele łatwiej równo rozprowadzić
Witam,zrobiłam już kiedyś ten serniczek-także z kalendarza:-)Wyszedł wspaniały, szczególnie smakował mojej córce,która uwielbia serniki i budyń czekoladowy,jednak troszkę zraziło mnie samo wykładanie gęstego budyniu na sernik, czy jest jakiś patent żeby było łatwiej?Pamiętam,że nie mogłam” naciągnąć” równomiernie budyniu i myślałam że już po cieście,może nie powinien być taki gęsty? Pozdrawiam:-)
przepyszny serniczek
cieszę się, że smakuje, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie:)
Na pewno jestem „serniko żercą”. A że mąż zaszalał z kupnem budyniu czekoladowego więc coś trzeba było z nim zrobić. I trafiłam na TEN : w święta pierwszy znikną, trafia do mojej listy serników :-) Rozpływa się w ustach :-) Dziękuję i pozdrawiam
coś słabo ugotowany budyń, za dużo mleka lub ogólnie kiepski budyń, przykro mi,
pozdrawiam serdecznie
Witam Ciasto pyszne tylko chyba cos zrobiłam źle,bo budyń mi wyciekał przy krojeniu taka ciapka się robiła i nie wiem dlaczego:(
ja nie podpiekałam spodu, pozdrawiam