Sernik z bananami i polewą toffi

Sernik z bananami i polewą toffi – Przepyszny, prosty sernik z dużą ilością bananów. Bardzo aromatyczny, cudownie pachnie i niesamowicie smakuje dzięki dojrzałym, słodkim bananom. Dodanie wanilii wspaniale podkreśla ich smak. Wierzch ciasta pokryty jest gęstą, ciągnącą się polewą zrobioną z krówek i masła. Ostatnim elementem, który wieńczy to rewelacyjne dzieło, są orzechy laskowe, które delikatnie zanurzają się w bursztynowym karmelu, poezja… Sernik jest bardzo kremowy i delikatny, w stylu amerykańskich serników. Najlepiej przechowywać go w chłodnym miejscu, ale mnie bardziej smakował nieschłodzony, karmel był mięciutki i wszystkie składniki lepiej się łączyły. Polecam … (zmodyfikowany przepis z gazetki „Ciasta część 2 – serniki” Moje Gotowanie).

Sernik z bananami i polewą toffi

Sernik z bananami i polewą toffi
Składniki:
Na spód:
3/4 szklanki mąki
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki masła
1 żółtko
łyżka zimnej wody
Masa serowa:
3 dojrzałe banany
500g gotowego sera na sernik
6 łyżek cukru
aromat waniliowy
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
Polewa:
200g miękkich krówek
1 łyżka masła
3-6 łyżek mleka
Ozdoba:
2 garście orzechów laskowych

1. Ze składników na spód zagnieść gładkie ciasto i wstawić na 30 minut do lodówki.

2. Tortownicę o średnicy 22cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dzięki temu, papier będzie lepiej przylegał). Ciasto wyjąć z lodówki i wylepić nim dno przygotowanej blaszki, gęsto nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 12-15 minut, na funkcji termoobieg. Odstawić do ostygnięcia.

3. Banany obrać i rozgnieść widelcem na gładką masę. Do dużej miski dodać ser, banany, cukier, odrobinę aromatu waniliowego, jajka, mąkę ziemniaczaną i zmiksować na gładką masę. Dodać sok z cytryny i wymieszać łyżką. Masę przełożyć na upieczony spód i piec 60 minut na funkcji termoobieg w temperaturze 150°C. Po upieczeniu sernik odstawić, żeby przestygł.

Polewa:
4. Cukierki wkładamy do rondelka z grubym dnem, dodajemy masło i podgrzewamy, aż krówki zmiękną i będzie je można rozcierać łyżką. Dolewamy mleko i mieszamy, żeby cukierki się roztopiły (jeśli masa będzie zbyt gęsta, dolewamy jeszcze trochę mleka). Gdy masa będzie gładka, zdejmujemy ją z ognia i na chwilę odstawiamy do ostygnięcia. Jeszcze ciepłą polewę nakładamy na wierzch sernika i posypujemy poszatkowanymi orzechami laskowymi. Ciasto wstawić na parę godzin do lodówki.

Udanych wypieków :)

Sernik z bananami i polewą toffi 1

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Ciasto Fantastyczna BANANOWA KRÓWKA bez pieczenia

Chatka Baby Jagi – Prosty sernik bez pieczenia

Łatwy TORCIK czekoladowy BEZ PIECZENIA z OREO i bananem

SERNIK z czekoladą i bananami

Mega Ciasto BANANOWE ze Śmietanką

Ciasto Torcik Bananowe Niebo Bez Pieczenia

32 komentarze do “Sernik z bananami i polewą toffi”

  1. a w żadnym wypadku nie wyszedł zakalec :) jedyny minus – polewa mi spłynęła :( więc następnym razem pominę dodanie mleka :) bądź dodam go o wiele mniej. Bananowy smak jest bardzo ciekawy, bo niezbyt intensywny :)

    Odpowiedz
  2. bardzo niedobre ciasto cos obrzydliwego spod ciasta wogole niedobry jak zakalec a na obrazku taki smaczny nie polecam nikomu tylko strata czasu i pieniedzy

    Odpowiedz
  3. rewelacja!!!! przepyszny, delikatny, słodki, bananowo-krówkowy mmmMMmmm PYCHA!!! a na dodatek łatwy w przygotowaniu :)))

    Odpowiedz
  4. Serniczek juz w lodówce oczywiście nad dziobany przeze mnie hehe wyszedł niesamowicie pyszny,czuję,że to bedzie hit :) dziękuję za ten przepis oraz inne bo to nie pierwsze ciacho które robię z tej stronki:)

    pozdrawiam!!!!!

    Odpowiedz
  5. Paulo cieszę się, sernik jest przepyszny.

    Berniko jest rewelacyjnie smaczny. Powinien Ci smakować.

    Ewo super że wpadłaś, ja nie cierpię być na diecie, życzę powodzenia bo ja nigdy nie potrafię dotrwać do końca.
    pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  6. Pychotaaaaaaaaaaaaaaa!
    U mnie w domu dieta, wiec trochę muszę przystopować z dobrociami (aż taka sadystką nie jestem:).
    Ale znowu popatrzę, zapamiętam i na pewno kiedyś zrobię!
    Pozdrawiam serdecznie i dzięki, że jesteś :).

    Odpowiedz

Dodaj komentarz