Crumble z rabarbarem i truskawkami – Rewelacyjny deser, bardzo smaczny, soczysty i aromatyczny. Łatwy i szybki w przygotowaniu. Cudowna mieszanka smaków rabarbaru z truskawkami i maślanej, migdałowej kruszonki. Parę razy już jadłam ten deser i za każdym razem nie mogę się nadziwić, że tak wspaniale smakuje, po prostu rozkosz dla podniebienia :). Zawsze jestem zachwycona tym wspaniałym, prostym wypiekiem.
Crumble z rabarbarem i truskawkami
Składniki:
800g rabarbaru, obranego i pociętego na małe kawałki
200g truskawek
80g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
kruszonka:
60g cukru
120g mąki
100g mielonych migdałów
100g masła
50g płatków owsianych błyskawicznych
1. Zagotować około 2 szklanek wody, dodać rabarbar i znów doprowadzić do wrzenia, trzymać na ogniu przez 2 minuty. Następnie bardzo dokładnie osączyć (pozostawić rabarbar na parę minut na sitku).
2. Składniki na kruszonkę połączyć i rozcierać palcami, aż powstaną okruchy.
3. Truskawki pokroić na kawałeczki i wymieszać z rabarbarem, dodać cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Przełożyć mieszankę do żaroodpornego naczynia posmarowanego masłem (o pojemności około 1,5 litra). Wierzch posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C na funkcji termoobieg i piec przez około 30 minut, aż kruszonka ładnie się przyrumieni.
Udanych wypieków :)
cieszę się, że smakowało, dziękuję, pozdrawiam serdecznie