Sernik z bananami i polewą toffi – Przepyszny, prosty sernik z dużą ilością bananów. Bardzo aromatyczny, cudownie pachnie i niesamowicie smakuje dzięki dojrzałym, słodkim bananom. Dodanie wanilii wspaniale podkreśla ich smak. Wierzch ciasta pokryty jest gęstą, ciągnącą się polewą zrobioną z krówek i masła. Ostatnim elementem, który wieńczy to rewelacyjne dzieło, są orzechy laskowe, które delikatnie zanurzają się w bursztynowym karmelu, poezja… Sernik jest bardzo kremowy i delikatny, w stylu amerykańskich serników. Najlepiej przechowywać go w chłodnym miejscu, ale mnie bardziej smakował nieschłodzony, karmel był mięciutki i wszystkie składniki lepiej się łączyły. Polecam … (zmodyfikowany przepis z gazetki „Ciasta część 2 – serniki” Moje Gotowanie).
Sernik z bananami i polewą toffi
Składniki:
Na spód:
3/4 szklanki mąki
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki masła
1 żółtko
łyżka zimnej wody
Masa serowa:
3 dojrzałe banany
500g gotowego sera na sernik
6 łyżek cukru
aromat waniliowy
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
Polewa:
200g miękkich krówek
1 łyżka masła
3-6 łyżek mleka
Ozdoba:
2 garście orzechów laskowych
1. Ze składników na spód zagnieść gładkie ciasto i wstawić na 30 minut do lodówki.
2. Tortownicę o średnicy 22cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dzięki temu, papier będzie lepiej przylegał). Ciasto wyjąć z lodówki i wylepić nim dno przygotowanej blaszki, gęsto nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 12-15 minut, na funkcji termoobieg. Odstawić do ostygnięcia.
3. Banany obrać i rozgnieść widelcem na gładką masę. Do dużej miski dodać ser, banany, cukier, odrobinę aromatu waniliowego, jajka, mąkę ziemniaczaną i zmiksować na gładką masę. Dodać sok z cytryny i wymieszać łyżką. Masę przełożyć na upieczony spód i piec 60 minut na funkcji termoobieg w temperaturze 150°C. Po upieczeniu sernik odstawić, żeby przestygł.
Polewa:
4. Cukierki wkładamy do rondelka z grubym dnem, dodajemy masło i podgrzewamy, aż krówki zmiękną i będzie je można rozcierać łyżką. Dolewamy mleko i mieszamy, żeby cukierki się roztopiły (jeśli masa będzie zbyt gęsta, dolewamy jeszcze trochę mleka). Gdy masa będzie gładka, zdejmujemy ją z ognia i na chwilę odstawiamy do ostygnięcia. Jeszcze ciepłą polewę nakładamy na wierzch sernika i posypujemy poszatkowanymi orzechami laskowymi. Ciasto wstawić na parę godzin do lodówki.
Udanych wypieków :)
Co z proszkiem do pieczenia na spod ciasta