Sernik waniliowy – Smaczny, bardzo kremowy sernik. Pięknie pachnie wanilią i wspaniale nią smakuje. Jest to sernik robiony w stylu amerykańskim, czyli nie będzie rósł. Masa serowa ma tylko stężeć. Dlatego w konsystencji jest bardzo delikatny i śmietankowy, podajemy go na zimno. Sernik wykończyłam masą z serka mascarpone i śmietanki, ale to nie jest konieczne. Bez tego ciasto też świetnie smakuje. Bardzo polecam…
Sernik waniliowy
Składniki:
Spód:
200g kakaowych herbatników
60g masła
Masa serowa:
1 kg gotowego sera na sernik
1 szklanka cukru
3 łyżki mąki (użyłam tortowej)
2,5 łyżki budyniu śmietankowego w proszku bez cukru
4 jajka
3/4 szklanki gęstej śmietany 18% lub 12%
2 laski wanilii
Wierzch:
200g serka mascarpone
200g schłodzonej śmietanki kremówki
4-5 łyżeczek cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
Spód:
1. Masło roztopić.
2. Herbatniki zmielić w blenderze. Dodać do nich masło i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i równomiernie rozprowadzić.
Masa serowa:
3. Ser przełożyć do dużej miski, dodać cukier i przez chwilę ucierać mikserem na średnich obrotach, aż składniki dobrze się połączą. Dodać mąkę, budyń, wymieszać.
4. Następnie do masy serowej dodawać pojedynczo jajka, po każdym dodaniu przez chwilę ucierać.
5. Na końcu dodać śmietanę i wyskrobane ziarenka z lasek wanilii, wymieszać. Masę przełożyć na herbatniki w tortownicy i wstawiać do piekarnika nagrzanego do 230°C. Piec przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140°C i piec przez 60 minut.
6. Sernik ostrożnie wyjąć z piekarnika (środek będzie trochę „galaretowaty”) i odstawić do przestygnięcia (ostygnięty sernik stężeje). Ostrożnie zdjąć obręcz i włożyć sernik do lodówki na parę godzin.
Wierzch:
7. Serek przełożyć do miski i rozprowadzić go łyżką. Dodać sok z cytryny wymieszać.
8. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno i dodać ją do serka mascarpone, wymieszać. Gotową masą ozdobić wierzch sernika.
Udanych wypieków:)
Zrobiłam z ricotty – stygnie, jestem ciekawa efektu
Do tego sernik użyłam śmietany „Mlekpol” 12%, ale możemy użyć też Zott, zwykłej śmietany 12% lub 18%, dla mnie one są słodkie, bardzo przepraszam jeśli wprowadziłam w błąd, moja wina,
pozdrawiam serdecznie
Niestety zgodnie z moimi przewidywaniami w żadnym sklepie, od Almy przez Tesco do sklepiku osiedlowego, nikt nie słyszał o gęstej słodkiej śmietanie !!! Gęste śmietany są podobno tylko kwaśne. Bardzo proszę podać jakiego producenta jest ta śmietana.
Sernik wygląda pysznie. Mam jednak pytanie: jakiej firmy śmietany gęstej, słodkiej Pani użyła?
thx Medeja:)
best wishes
That cheese layer looks like clounds from the heaven!
Takie lekkie, kremowe serniki uwielbiam najbardziej…
Cudowny serniczek!
Kocham serniki zapisuję sobie przepis.
ale z tym spodem kakaowym dobrze się komponuje,
pozdrawiam
Uwielbiam sernik waniliowy, tylko u mnie nigdy nie ma spodu. Myślę, że sernik waniliowy tego nie potrzebuje :)
Sernik wygląda obłędnie! Musi być pyszny… Chętnie wypróbuję polewę z mascarpone :)
świetnie wygląda:) uwielbiam serniki:)
Uwielbiam serniki;-)))) a Twój wygląda naprawdę pysznie!
Ale puszysty!