Sernik waniliowy

Sernik waniliowy – Smaczny, bardzo kremowy sernik. Pięknie pachnie wanilią i wspaniale nią smakuje. Jest to sernik robiony w stylu amerykańskim, czyli nie będzie rósł. Masa serowa ma tylko stężeć. Dlatego w konsystencji jest bardzo delikatny i śmietankowy, podajemy go na zimno. Sernik wykończyłam masą z serka mascarpone i śmietanki, ale to nie jest konieczne. Bez tego ciasto też świetnie smakuje. Bardzo polecam…

Sernik waniliowy

Sernik waniliowy
Składniki:
Spód:
200g kakaowych herbatników
60g masła
Masa serowa:
1 kg gotowego sera na sernik
1 szklanka cukru
3 łyżki mąki (użyłam tortowej)
2,5 łyżki budyniu śmietankowego w proszku bez cukru
4 jajka
3/4 szklanki gęstej śmietany 18% lub 12%
2 laski wanilii
Wierzch:
200g serka mascarpone
200g schłodzonej śmietanki kremówki
4-5 łyżeczek cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny

Spód:
1. Masło roztopić.

2. Herbatniki zmielić w blenderze. Dodać do nich masło i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i równomiernie rozprowadzić.

Masa serowa:
3. Ser przełożyć do dużej miski, dodać cukier i przez chwilę ucierać mikserem na średnich obrotach, aż składniki dobrze się połączą. Dodać mąkę, budyń, wymieszać.

4. Następnie do masy serowej dodawać pojedynczo jajka, po każdym dodaniu przez chwilę ucierać.

5. Na końcu dodać śmietanę i wyskrobane ziarenka z lasek wanilii, wymieszać. Masę przełożyć na herbatniki w tortownicy i wstawiać do piekarnika nagrzanego do 230C. Piec przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140C i piec przez 60 minut.

6. Sernik ostrożnie wyjąć z piekarnika (środek będzie trochę „galaretowaty”) i odstawić do przestygnięcia (ostygnięty sernik stężeje). Ostrożnie zdjąć obręcz i włożyć sernik do lodówki na parę godzin.

Wierzch:
7. Serek przełożyć do miski i rozprowadzić go łyżką. Dodać sok z cytryny wymieszać.

8. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno i dodać ją do serka mascarpone, wymieszać. Gotową masą ozdobić wierzch sernika.

Udanych wypieków:)

Sernik waniliowy

Print Friendly, PDF & Email

96 komentarzy do “Sernik waniliowy”

  1. Niestety zgodnie z moimi przewidywaniami w żadnym sklepie, od Almy przez Tesco do sklepiku osiedlowego, nikt nie słyszał o gęstej słodkiej śmietanie !!! Gęste śmietany są podobno tylko kwaśne. Bardzo proszę podać jakiego producenta jest ta śmietana.

    Odpowiedz
  2. Do tego sernik użyłam śmietany „Mlekpol” 12%, ale możemy użyć też Zott, zwykłej śmietany 12% lub 18%, dla mnie one są słodkie, bardzo przepraszam jeśli wprowadziłam w błąd, moja wina,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  3. sernik dobrze „odchodzi” od brzegów tortownicy, ale oczywiście boki też można wyłożyć papierem,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  4. kurcze… nie smakuje mi, moze to wina sera? kuplam we wiaderku i sernik w ogole nie smakuje serem… konsystencja sernika tez nie jest w ogole puszysta, wrecz przeciwnie – dosyc zbity jest… a masa zupelnie mi nie pasuje, bo sam sernik nie ma smaku i jeszcze mdla masa – moze cos zrobilam zle??? szkoda mi produktow :(

    Odpowiedz
  5. Swietny przepis! Spod i ser wyszly rewelacujnie. Zrobilam tez smietanke ale musze przyznac ze jest troche mdla i bez wyraznego smaku…tak jak napisalas w komentarzach: „kremowa”. Moze masz jakis pomysl co mozna dodac do smietanki zeby miala bardziej wyrazisty smak? Czy myslisz ze mozna byloby zrobic smietanke kawowa? …tylko jak? :)

    Odpowiedz
  6. kawowa mogła by być, wystarczy dodać 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (tylko proszę przetrzeć przez sito, szybciej rozpuści się wtedy w śmietanie) lub cytrynowa, trochę skórki z cytryny i 1 łyżkę soku z cytryny wtedy też nie byłoby mdłe,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  7. Zrobiłam wczoraj sernik. A dzisiaj go konsumujemy. Sernik wyszedł wybornie. Ciężki puszysty i mokry taki jak lubię. Super przepis. Tylko spod zmienilam na kruchy z kakao zamiast cisteczkowy:-) to już kolejny raz kiedy szukam inspiracji i ja tu znajduje. Mój ulubiony ciasteczkowy blog:-)

    Odpowiedz
  8. Kiedy wymieszam te ciastka i masło na spód to w konsystencji ma być sypkie czy zbite? Mi wychodzi bardzo sypkie i nie wiem czy tym mam wyłożyć blachę czy dodac więcej masła

    Odpowiedz
  9. można użyć zapachu waniliowego, może Pani dodać więcej masła, ale wydaje mi się, że będzie dobrze,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  10. piecze się :)
    na spód zamiast ciastek z masłem ułożyłam herbatniki maślano – kakaowe, myślę, że będzie ok. gdyż wcześniej już dodawałam herbatniki na spód do pieczenia sernika ;)
    teraz tylko cierpliwość: pieczenie, schłodzenie i jedzenie ;)
    dam znać jak smakował ;)

    Odpowiedz
  11. Mam pytanie te dwie laski wanilii chcę zastąpić cukrem waniliowym bądź aromatem proszę podpowiedzieć mi ile tego cukru powinnam dodać? dziękuję :)

    Odpowiedz
  12. Dzieło!!!!! Najpierw zakochałam się w czekoladowym cieście, teraz odkrycie smaku tegoż sernika po prostu mnie zaskoczyło, kolejny przepis który zostaje w mojej kuchni :))) pozdrawiam i życzę dalszych kulinarnych inspiracji :))))

    Odpowiedz

Dodaj komentarz