Banany w cieście

Banany w cieście – Bardzo smaczna, szybka w przygotowaniu przekąska. Trochę cynamonowa, delikatnie rumowa, mięciutka i słodka. Przypomina trochę w smaku placuszki z jabłkami. Kawałki bananów maczamy w gęstym naleśnikowym cieście i smażymy na głębokim oleju. Przed podaniem gęsto posypujemy cukrem pudrem. Goście, których miałam na drugim śniadaniu byli bardzo zadowoleni. Polecam… (przepis z gazety „Smaki i aromaty” nr 5/99).

Banany w cieście

Banany w cieście
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 szklanki śmietanki 30%
1/2 szklanki mleka
2 jajka osobno żółtka i białka
1/2 cytryny
3 łyżki rumu
6 bananów
Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do posypania

1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem, solą.

2. Do mąki dodać żółtka, wlać śmietankę, mieszać mikserem i dodać tyle mleka, aby powstało gęste naleśnikowe ciasto. Ja dodałam 1/2 szklanki mleka, jak podałam w składnikach. Następnie ciasto odstawić na 30 minut.

3. Z cytryny wycisnąć sok i wymieszać go z rumem.

4. Banany obrać i pokroić ukośnie na 2 cm kawałki, skropić je sokiem z cytryny wymieszanym z rumem.

5. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać je delikatnie z ciastem (najlepiej użyć łyżki).

6. Olej rozgrzać. Banany maczać w cieście i smażyć z obu stron, aż ładnie się przyrumienią.
Usmażone banany układać na papierowych ręcznikach, aby w nie wsiąkał nadmiar tłuszczu.

7. Podawać posypane cukrem pudrem.

Smacznego:)

Banany w cieście

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

11 komentarzy do wpisu „Banany w cieście”

  1. BOMBA!!! (mimo, że bez rumu i wersji zastępczej :)) Zrobiłam „pół na pół” cząstek 1 i 2-centymetrowych. Osobiście wolę kawałki 1-centymetrowe. Polecam :)

    Odpowiedz
  2. Przepis sprawdzony, banan zjedzony i strach pomyśleć ile komórek tłuszczowych już mi zostanie.Więc nie myślę, a stronę dodam do ulubionych i basta. Kto by się kaloriami przejmował, gdy takie przyjemności czekają…

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.