Sernik waniliowy

Sernik waniliowy – Smaczny, bardzo kremowy sernik. Pięknie pachnie wanilią i wspaniale nią smakuje. Jest to sernik robiony w stylu amerykańskim, czyli nie będzie rósł. Masa serowa ma tylko stężeć. Dlatego w konsystencji jest bardzo delikatny i śmietankowy, podajemy go na zimno. Sernik wykończyłam masą z serka mascarpone i śmietanki, ale to nie jest konieczne. Bez tego ciasto też świetnie smakuje. Bardzo polecam…

Sernik waniliowy

Sernik waniliowy
Składniki:
Spód:
200g kakaowych herbatników
60g masła
Masa serowa:
1 kg gotowego sera na sernik
1 szklanka cukru
3 łyżki mąki (użyłam tortowej)
2,5 łyżki budyniu śmietankowego w proszku bez cukru
4 jajka
3/4 szklanki gęstej śmietany 18% lub 12%
2 laski wanilii
Wierzch:
200g serka mascarpone
200g schłodzonej śmietanki kremówki
4-5 łyżeczek cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny

Spód:
1. Masło roztopić.

2. Herbatniki zmielić w blenderze. Dodać do nich masło i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i równomiernie rozprowadzić.

Masa serowa:
3. Ser przełożyć do dużej miski, dodać cukier i przez chwilę ucierać mikserem na średnich obrotach, aż składniki dobrze się połączą. Dodać mąkę, budyń, wymieszać.

4. Następnie do masy serowej dodawać pojedynczo jajka, po każdym dodaniu przez chwilę ucierać.

5. Na końcu dodać śmietanę i wyskrobane ziarenka z lasek wanilii, wymieszać. Masę przełożyć na herbatniki w tortownicy i wstawiać do piekarnika nagrzanego do 230°C. Piec przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140°C i piec przez 60 minut.

6. Sernik ostrożnie wyjąć z piekarnika (środek będzie trochę „galaretowaty”) i odstawić do przestygnięcia (ostygnięty sernik stężeje). Ostrożnie zdjąć obręcz i włożyć sernik do lodówki na parę godzin.

Wierzch:
7. Serek przełożyć do miski i rozprowadzić go łyżką. Dodać sok z cytryny wymieszać.

8. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno i dodać ją do serka mascarpone, wymieszać. Gotową masą ozdobić wierzch sernika.

Udanych wypieków:)

Sernik waniliowy

Print Friendly, PDF & Email

96 komentarzy do “Sernik waniliowy”

  1. Sernik przepyszny, użyłam ksylitolu zamiast cukru w ilości 2/3 szklanki i dla mnie byl wystarczający slodki. Na górę zrobiłam polewę z gęstej śmietany z cytryną i odrobiną żelatyny.
    Piekłam w kąpieli wodnej i nie opadł ani milimetr, równiutki jak stół :).
    A, ser był pełnotłusty z wiaderka – 18 % z Mlekowity, najlepszy obok piątnicy o tej samej zawartości tłuszczu.

    Odpowiedz
  2. Dzien dobry,
    Wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem. Spod z herbatników był cały sypki. Tak zostawiłam myśląc, ze to maślane ciastka i sie zetnie ta masa. Niestety jak wlałam masę serowa wszystkie zaczęły pływać po całym serniku. I sernik wyszedł cały upapciany herbatnikami. Czy nie trzeba tam przypadkiem więcej masła dodać? Generalnie sernik wspaniały poza tym efektem wizualnym przez herbatniki.

    Odpowiedz
  3. Witam, mam 2 pytania :)
    – można użyć sera w wiaderku president?
    – jeśli chciałabym zrobić inny wierzch, co najbardziej pasuje?
    Pozdrawiam:)

    Odpowiedz
  4. właśnie pieke na jutro sernik. Tak sie zastanawiam czy mogłabym dodać do serka mascarpone i kremówki zmiksowane rozmrożone truskawki?

    Odpowiedz
  5. Sernik przepyszny, gościom bardzo smakował.
    Jak zwykle Pani przepisy są niezawodne i pomimo tego, że piekę coś po raz pierwszy, nie mam obaw, że coś się nie uda.

    Odpowiedz
  6. Witam serdecznie!
    Czy mozna w tym przepisie budyn zastapic np.kasza manna? Jezeli tak, to w jakiej proporcji?
    Z gory dziekuje za odpowiedz! Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  7. Jeśli przytrzymalam sernik w temperaturze 230 o 5min za długo:/nie 10 a 15min muszę wczesniej go wyciagnac.?proszę o rade

    Odpowiedz
  8. Pytanie dla wielu tutaj amatorów i profesjonalistów w pieczeniu pewnie głupie ;) ale:
    Budyń do masy dodaję oczywiście zrobiony wcześniej, a nie tylko zawartość torebki?

    Odpowiedz
  9. Sernik fenomenalny. Delikatniusi, aksamitny. Zniknął błyskawicznie. Podałam go z konfiturą z malin własnej roboty na wierzchu. Pycha. Dziękuję bo to już kolejny przepis, który wypróbowałam z tej strony i wszystko udaje się wyśmienicie.

    Odpowiedz
  10. oczywiście że Pani zasługa, samo się nie upiekło dobrze, ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję,
    pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego

    Odpowiedz
  11. Droga Mala Cukierenko,
    Jest to kolejny przepis, z ktorego skorzystalam i jak wszystkie poprzednie tak rowniez i to ciasto wyszlo perfekcyjnie. Znajomi i rodzina zaczeli pytac czy planuje otworzyc cukiernie tak mi dobrze wychodzi pieczenie ostatnio. Ja niestety musze przyznac, ze to nie do konca moja zasluga…
    A zaczelo sie od zdjec – tak mnie przyciagnely twoje ciastkowe stylizacje :)
    Sernik jest super puszysty i cytrynowa nuta na wierzchu super dopelnia waniliowy aromat.
    Pozdrawiam !

    Odpowiedz
  12. Ciasto kruche:

    – 80 g mąki

    – 40 g zimnego masła

    – 40 g cukru pudru

    – 1 małe żółtko

    to jest ilość na tortownicę sr 24 cm :) możesz dodać łyżkę kakao i będzie kakaowy spód :)

    Odpowiedz
  13. ikj: – nie mam takiego bez ciasteczek na małą blaszkę, przykro mi,

    Agnieszka K: – użyłam sera naturalnego,

    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
    • Sama używam do serników sera z mleczarni i bardzo polecam. W zwykłych marketach też takie są, nie wiem czy w tych największych. Pakowane po 200 g. Nie ufam serom w wiaderkach, w większości się nie nadają do sernika, nawet jeśli są w ten sposób opisane ;)

      Odpowiedz
  14. Dzieło!!!!! Najpierw zakochałam się w czekoladowym cieście, teraz odkrycie smaku tegoż sernika po prostu mnie zaskoczyło, kolejny przepis który zostaje w mojej kuchni :))) pozdrawiam i życzę dalszych kulinarnych inspiracji :))))

    Odpowiedz
  15. Mam pytanie te dwie laski wanilii chcę zastąpić cukrem waniliowym bądź aromatem proszę podpowiedzieć mi ile tego cukru powinnam dodać? dziękuję :)

    Odpowiedz
  16. piecze się :)
    na spód zamiast ciastek z masłem ułożyłam herbatniki maślano – kakaowe, myślę, że będzie ok. gdyż wcześniej już dodawałam herbatniki na spód do pieczenia sernika ;)
    teraz tylko cierpliwość: pieczenie, schłodzenie i jedzenie ;)
    dam znać jak smakował ;)

    Odpowiedz
  17. można użyć zapachu waniliowego, może Pani dodać więcej masła, ale wydaje mi się, że będzie dobrze,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  18. Kiedy wymieszam te ciastka i masło na spód to w konsystencji ma być sypkie czy zbite? Mi wychodzi bardzo sypkie i nie wiem czy tym mam wyłożyć blachę czy dodac więcej masła

    Odpowiedz
  19. Zrobiłam wczoraj sernik. A dzisiaj go konsumujemy. Sernik wyszedł wybornie. Ciężki puszysty i mokry taki jak lubię. Super przepis. Tylko spod zmienilam na kruchy z kakao zamiast cisteczkowy:-) to już kolejny raz kiedy szukam inspiracji i ja tu znajduje. Mój ulubiony ciasteczkowy blog:-)

    Odpowiedz
  20. kawowa mogła by być, wystarczy dodać 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (tylko proszę przetrzeć przez sito, szybciej rozpuści się wtedy w śmietanie) lub cytrynowa, trochę skórki z cytryny i 1 łyżkę soku z cytryny wtedy też nie byłoby mdłe,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  21. Swietny przepis! Spod i ser wyszly rewelacujnie. Zrobilam tez smietanke ale musze przyznac ze jest troche mdla i bez wyraznego smaku…tak jak napisalas w komentarzach: „kremowa”. Moze masz jakis pomysl co mozna dodac do smietanki zeby miala bardziej wyrazisty smak? Czy myslisz ze mozna byloby zrobic smietanke kawowa? …tylko jak? :)

    Odpowiedz
  22. kurcze… nie smakuje mi, moze to wina sera? kuplam we wiaderku i sernik w ogole nie smakuje serem… konsystencja sernika tez nie jest w ogole puszysta, wrecz przeciwnie – dosyc zbity jest… a masa zupelnie mi nie pasuje, bo sam sernik nie ma smaku i jeszcze mdla masa – moze cos zrobilam zle??? szkoda mi produktow :(

    Odpowiedz
  23. sernik dobrze „odchodzi” od brzegów tortownicy, ale oczywiście boki też można wyłożyć papierem,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  24. Do tego sernik użyłam śmietany „Mlekpol” 12%, ale możemy użyć też Zott, zwykłej śmietany 12% lub 18%, dla mnie one są słodkie, bardzo przepraszam jeśli wprowadziłam w błąd, moja wina,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  25. Niestety zgodnie z moimi przewidywaniami w żadnym sklepie, od Almy przez Tesco do sklepiku osiedlowego, nikt nie słyszał o gęstej słodkiej śmietanie !!! Gęste śmietany są podobno tylko kwaśne. Bardzo proszę podać jakiego producenta jest ta śmietana.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz