Sernik waniliowy – Smaczny, bardzo kremowy sernik. Pięknie pachnie wanilią i wspaniale nią smakuje. Jest to sernik robiony w stylu amerykańskim, czyli nie będzie rósł. Masa serowa ma tylko stężeć. Dlatego w konsystencji jest bardzo delikatny i śmietankowy, podajemy go na zimno. Sernik wykończyłam masą z serka mascarpone i śmietanki, ale to nie jest konieczne. Bez tego ciasto też świetnie smakuje. Bardzo polecam…
Sernik waniliowy
Składniki:
Spód:
200g kakaowych herbatników
60g masła
Masa serowa:
1 kg gotowego sera na sernik
1 szklanka cukru
3 łyżki mąki (użyłam tortowej)
2,5 łyżki budyniu śmietankowego w proszku bez cukru
4 jajka
3/4 szklanki gęstej śmietany 18% lub 12%
2 laski wanilii
Wierzch:
200g serka mascarpone
200g schłodzonej śmietanki kremówki
4-5 łyżeczek cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
Spód:
1. Masło roztopić.
2. Herbatniki zmielić w blenderze. Dodać do nich masło i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i równomiernie rozprowadzić.
Masa serowa:
3. Ser przełożyć do dużej miski, dodać cukier i przez chwilę ucierać mikserem na średnich obrotach, aż składniki dobrze się połączą. Dodać mąkę, budyń, wymieszać.
4. Następnie do masy serowej dodawać pojedynczo jajka, po każdym dodaniu przez chwilę ucierać.
5. Na końcu dodać śmietanę i wyskrobane ziarenka z lasek wanilii, wymieszać. Masę przełożyć na herbatniki w tortownicy i wstawiać do piekarnika nagrzanego do 230°C. Piec przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140°C i piec przez 60 minut.
6. Sernik ostrożnie wyjąć z piekarnika (środek będzie trochę „galaretowaty”) i odstawić do przestygnięcia (ostygnięty sernik stężeje). Ostrożnie zdjąć obręcz i włożyć sernik do lodówki na parę godzin.
Wierzch:
7. Serek przełożyć do miski i rozprowadzić go łyżką. Dodać sok z cytryny wymieszać.
8. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno i dodać ją do serka mascarpone, wymieszać. Gotową masą ozdobić wierzch sernika.
Udanych wypieków:)
Sernik przepyszny, użyłam ksylitolu zamiast cukru w ilości 2/3 szklanki i dla mnie byl wystarczający slodki. Na górę zrobiłam polewę z gęstej śmietany z cytryną i odrobiną żelatyny.
Piekłam w kąpieli wodnej i nie opadł ani milimetr, równiutki jak stół :).
A, ser był pełnotłusty z wiaderka – 18 % z Mlekowity, najlepszy obok piątnicy o tej samej zawartości tłuszczu.
Rewelacja, smak, konsystencja, wygląd – kolejny przepis bardzo dopracowany przez co ciasto wychodzi obłędne.
POLECAM
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Czy mogę ciasteczka zastąpić kruchym pierniczkami?
myślę, że tak, pozdrawiam
Dzien dobry,
Wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem. Spod z herbatników był cały sypki. Tak zostawiłam myśląc, ze to maślane ciastka i sie zetnie ta masa. Niestety jak wlałam masę serowa wszystkie zaczęły pływać po całym serniku. I sernik wyszedł cały upapciany herbatnikami. Czy nie trzeba tam przypadkiem więcej masła dodać? Generalnie sernik wspaniały poza tym efektem wizualnym przez herbatniki.
Witam, mam 2 pytania :)
– można użyć sera w wiaderku president?
– jeśli chciałabym zrobić inny wierzch, co najbardziej pasuje?
Pozdrawiam:)
myślę, że można użyć president, pozdrawiam
Sernik rewelacyjny! Robiłam już wiele serników ale ten przebija wszystkie :)
właśnie pieke na jutro sernik. Tak sie zastanawiam czy mogłabym dodać do serka mascarpone i kremówki zmiksowane rozmrożone truskawki?
można, ale dodałabym więcej budyniu z 1 łyżkę, pozdrawiam
Sernik przepyszny, gościom bardzo smakował.
Jak zwykle Pani przepisy są niezawodne i pomimo tego, że piekę coś po raz pierwszy, nie mam obaw, że coś się nie uda.
Witam!
Czy mogę zamiast ziarenek wanilii dodać ekstrakt waniliowy? Jeśli tak, to ile?
tak można, 2 łyżeczki, pozdrawiam
Witam serdecznie!
Czy mozna w tym przepisie budyn zastapic np.kasza manna? Jezeli tak, to w jakiej proporcji?
Z gory dziekuje za odpowiedz! Pozdrawiam.
tak można, nie wiem dokładnie ile, około 2-3 łyżki, pozdrawiam
Przepyszny sernik, a w dodatku bardzo prosty do zrobienia. Zniknął w expresowym tempie :)
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Mój sernikowy debiut – wyszedł naprawdę dobry.
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
A u mnie dałam maskarpone po upieczeniu ciasta a potem do lodówki mam nadzieje ze tez wyjdzie
Jak wielka tortownica na ten przepis ???
tortownica o średnicy 23cm, pozdrawiam
Ciasto wyjete z piekarnika .. super przepis
Jeśli przytrzymalam sernik w temperaturze 230 o 5min za długo:/nie 10 a 15min muszę wczesniej go wyciagnac.?proszę o rade
może go Pani dalej piec na niższej temperaturze 5 minut krócej, pozdrawiam serdecznie
Wydaje mi się, że powinno być odpowiednio 230 st.C i 140 st.C, a nie 2300 st.C i 1400 st.C.:)
dodajemy budyń w proszku do masy serowej, pozdrawiam
Pytanie dla wielu tutaj amatorów i profesjonalistów w pieczeniu pewnie głupie ;) ale:
Budyń do masy dodaję oczywiście zrobiony wcześniej, a nie tylko zawartość torebki?
Ogromnie się cieszę:) musiał być pyszny z taką konfiturą malinową, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Sernik fenomenalny. Delikatniusi, aksamitny. Zniknął błyskawicznie. Podałam go z konfiturą z malin własnej roboty na wierzchu. Pycha. Dziękuję bo to już kolejny przepis, który wypróbowałam z tej strony i wszystko udaje się wyśmienicie.
wystarczy funkcja góra-dół, pozdrawiam
piec z termoobiegiem?czy wystarczy funkcja góra-dół?
oczywiście że Pani zasługa, samo się nie upiekło dobrze, ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję,
pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego
Droga Mala Cukierenko,
Jest to kolejny przepis, z ktorego skorzystalam i jak wszystkie poprzednie tak rowniez i to ciasto wyszlo perfekcyjnie. Znajomi i rodzina zaczeli pytac czy planuje otworzyc cukiernie tak mi dobrze wychodzi pieczenie ostatnio. Ja niestety musze przyznac, ze to nie do konca moja zasluga…
A zaczelo sie od zdjec – tak mnie przyciagnely twoje ciastkowe stylizacje :)
Sernik jest super puszysty i cytrynowa nuta na wierzchu super dopelnia waniliowy aromat.
Pozdrawiam !
powinno się udać, tylko proszę nie dawać za dużo, pozdrawiam:)
A jakby dodac do srodka brzoskwinie to wyjdzie??
Pozdrawiam;))
ogromnie się cieszę:) pozdrawiam serdecznie
Kolejny sernik kolejny strzał w 1otkę! :)))
Super przepisy!
Gorąco pozdrawiam! :)
Ta kremowa pierzynka wieńczy dzieło :)
dzięki:)
chyba pokuszę się zaraz o upieczenie go :D
Ciasto kruche:
– 80 g mąki
– 40 g zimnego masła
– 40 g cukru pudru
– 1 małe żółtko
to jest ilość na tortownicę sr 24 cm :) możesz dodać łyżkę kakao i będzie kakaowy spód :)
ikj: – nie mam takiego bez ciasteczek na małą blaszkę, przykro mi,
Agnieszka K: – użyłam sera naturalnego,
pozdrawiam serdecznie
Ser w wiaderku ma już być słodki,czy należy szukać sera naturalnego?
Sama używam do serników sera z mleczarni i bardzo polecam. W zwykłych marketach też takie są, nie wiem czy w tych największych. Pakowane po 200 g. Nie ufam serom w wiaderkach, w większości się nie nadają do sernika, nawet jeśli są w ten sposób opisane ;)
Wolalabym zamiast spodu z ciastek kruche ciasto czy posiadasz Cukierenko przepis na kruchy spod np kakaowy
Wolalabym zamiast spodu z ciastek kruche ciasto czy posiadasz Cukierenko przepis na kruchy spod np kakaowy
myślę, że tak pozdrawiam
czy mozna dodac smietane 10%???
to ma być kwaśna śmietana, pozdrawiam
Ta śmietana o której mowa w przepisie 12% lub 18% ma być słodka czy kwaśna?
Dzieło!!!!! Najpierw zakochałam się w czekoladowym cieście, teraz odkrycie smaku tegoż sernika po prostu mnie zaskoczyło, kolejny przepis który zostaje w mojej kuchni :))) pozdrawiam i życzę dalszych kulinarnych inspiracji :))))
Dziękuję :)
tak może Pani, tylko proszę odjąć od szklanki cukru 2 łyżki, pozdrawiam
Właśnie zauważyłam, że mam tylko budyń z cukrem czy mogę taki dodać?
myślę, że 16g wystarczy i parę kropli aromatu, pozdrawiam
Mam pytanie te dwie laski wanilii chcę zastąpić cukrem waniliowym bądź aromatem proszę podpowiedzieć mi ile tego cukru powinnam dodać? dziękuję :)
to nie jest konieczne, ja też go wolę w temperaturze pokojowej, pozdrawiam ciepło
Mam pytanie czy jest konieczność wstawiania sernika do lodówki? po ostygnieciu jest pyszny sam w sobie!
dziwne, przykro mi, pozdrawiam
Zepsułam dwa sery mascarpone po dodaniu cytryny obydwa się ścięły i masa wierzchnia w kosz??
sernik wyszedł zbity, dlaczego? Może zamiast całych jaj- żółtka, a może ubić białka?
dobrze:) życzę smacznego! Wesołych Świąt!
pozdrawiam serdecznie
piecze się :)
na spód zamiast ciastek z masłem ułożyłam herbatniki maślano – kakaowe, myślę, że będzie ok. gdyż wcześniej już dodawałam herbatniki na spód do pieczenia sernika ;)
teraz tylko cierpliwość: pieczenie, schłodzenie i jedzenie ;)
dam znać jak smakował ;)
można użyć zapachu waniliowego, może Pani dodać więcej masła, ale wydaje mi się, że będzie dobrze,
pozdrawiam
Kiedy wymieszam te ciastka i masło na spód to w konsystencji ma być sypkie czy zbite? Mi wychodzi bardzo sypkie i nie wiem czy tym mam wyłożyć blachę czy dodac więcej masła
Czym zastąpić laski wanilii? Może być waniliowy zapach do ciasta i cukier waniliowy? :)
Zrobiłam wczoraj sernik. A dzisiaj go konsumujemy. Sernik wyszedł wybornie. Ciężki puszysty i mokry taki jak lubię. Super przepis. Tylko spod zmienilam na kruchy z kakao zamiast cisteczkowy:-) to już kolejny raz kiedy szukam inspiracji i ja tu znajduje. Mój ulubiony ciasteczkowy blog:-)
Dziekuje Bardzo!!!! Nastepnym razem na pewno tak zrobie. Pozdrawiam! :)
kawowa mogła by być, wystarczy dodać 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (tylko proszę przetrzeć przez sito, szybciej rozpuści się wtedy w śmietanie) lub cytrynowa, trochę skórki z cytryny i 1 łyżkę soku z cytryny wtedy też nie byłoby mdłe,
pozdrawiam serdecznie
Swietny przepis! Spod i ser wyszly rewelacujnie. Zrobilam tez smietanke ale musze przyznac ze jest troche mdla i bez wyraznego smaku…tak jak napisalas w komentarzach: „kremowa”. Moze masz jakis pomysl co mozna dodac do smietanki zeby miala bardziej wyrazisty smak? Czy myslisz ze mozna byloby zrobic smietanke kawowa? …tylko jak? :)
to dobrze:) powodzenia,
pozdrawiam
mezowi smakuje :)) nie zmarnuje sie :)) a ja biore sie za szukanie kolejnych super przepisow do wyprobowania :) pozdrawiam
to jest bardzo kremowy sernik, nie czuć smaku sera, przykro mi że nie smakował,
pozdrawiam ciepło
kurcze… nie smakuje mi, moze to wina sera? kuplam we wiaderku i sernik w ogole nie smakuje serem… konsystencja sernika tez nie jest w ogole puszysta, wrecz przeciwnie – dosyc zbity jest… a masa zupelnie mi nie pasuje, bo sam sernik nie ma smaku i jeszcze mdla masa – moze cos zrobilam zle??? szkoda mi produktow :(
sernik dobrze „odchodzi” od brzegów tortownicy, ale oczywiście boki też można wyłożyć papierem,
pozdrawiam ciepło
planuje zrobic w niedziele (na poniedzialek), ale zastanawiam sie dlaczego tylko dno wykladamy papierem? a co z bokami?
Sernik pięknie wygląda, dziękuję za zdjęcia i komentarz,
pozdrawiam ciepło
Jest przepyszny! Nie zrobiłam polewy z mascarpone, ale udekorowałam czekoladowymi precelkami. Kocham serniki!
życzę smacznego!
pozdrawiam
Zrobiłam z ricotty – stygnie, jestem ciekawa efektu
Do tego sernik użyłam śmietany „Mlekpol” 12%, ale możemy użyć też Zott, zwykłej śmietany 12% lub 18%, dla mnie one są słodkie, bardzo przepraszam jeśli wprowadziłam w błąd, moja wina,
pozdrawiam serdecznie
Niestety zgodnie z moimi przewidywaniami w żadnym sklepie, od Almy przez Tesco do sklepiku osiedlowego, nikt nie słyszał o gęstej słodkiej śmietanie !!! Gęste śmietany są podobno tylko kwaśne. Bardzo proszę podać jakiego producenta jest ta śmietana.
Sernik wygląda pysznie. Mam jednak pytanie: jakiej firmy śmietany gęstej, słodkiej Pani użyła?
thx Medeja:)
best wishes
That cheese layer looks like clounds from the heaven!
Takie lekkie, kremowe serniki uwielbiam najbardziej…
Cudowny serniczek!
Kocham serniki zapisuję sobie przepis.
ale z tym spodem kakaowym dobrze się komponuje,
pozdrawiam
Uwielbiam sernik waniliowy, tylko u mnie nigdy nie ma spodu. Myślę, że sernik waniliowy tego nie potrzebuje :)
Sernik wygląda obłędnie! Musi być pyszny… Chętnie wypróbuję polewę z mascarpone :)
świetnie wygląda:) uwielbiam serniki:)
Uwielbiam serniki;-)))) a Twój wygląda naprawdę pysznie!
Ale puszysty!