Sernik waniliowy

Sernik waniliowy – Smaczny, bardzo kremowy sernik. Pięknie pachnie wanilią i wspaniale nią smakuje. Jest to sernik robiony w stylu amerykańskim, czyli nie będzie rósł. Masa serowa ma tylko stężeć. Dlatego w konsystencji jest bardzo delikatny i śmietankowy, podajemy go na zimno. Sernik wykończyłam masą z serka mascarpone i śmietanki, ale to nie jest konieczne. Bez tego ciasto też świetnie smakuje. Bardzo polecam…

Sernik waniliowy

Sernik waniliowy
Składniki:
Spód:
200g kakaowych herbatników
60g masła
Masa serowa:
1 kg gotowego sera na sernik
1 szklanka cukru
3 łyżki mąki (użyłam tortowej)
2,5 łyżki budyniu śmietankowego w proszku bez cukru
4 jajka
3/4 szklanki gęstej śmietany 18% lub 12%
2 laski wanilii
Wierzch:
200g serka mascarpone
200g schłodzonej śmietanki kremówki
4-5 łyżeczek cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny

Spód:
1. Masło roztopić.

2. Herbatniki zmielić w blenderze. Dodać do nich masło i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i równomiernie rozprowadzić.

Masa serowa:
3. Ser przełożyć do dużej miski, dodać cukier i przez chwilę ucierać mikserem na średnich obrotach, aż składniki dobrze się połączą. Dodać mąkę, budyń, wymieszać.

4. Następnie do masy serowej dodawać pojedynczo jajka, po każdym dodaniu przez chwilę ucierać.

5. Na końcu dodać śmietanę i wyskrobane ziarenka z lasek wanilii, wymieszać. Masę przełożyć na herbatniki w tortownicy i wstawiać do piekarnika nagrzanego do 230°C. Piec przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140°C i piec przez 60 minut.

6. Sernik ostrożnie wyjąć z piekarnika (środek będzie trochę „galaretowaty”) i odstawić do przestygnięcia (ostygnięty sernik stężeje). Ostrożnie zdjąć obręcz i włożyć sernik do lodówki na parę godzin.

Wierzch:
7. Serek przełożyć do miski i rozprowadzić go łyżką. Dodać sok z cytryny wymieszać.

8. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno i dodać ją do serka mascarpone, wymieszać. Gotową masą ozdobić wierzch sernika.

Udanych wypieków:)

Sernik waniliowy

Print Friendly, PDF & Email

96 komentarzy do “Sernik waniliowy”

  1. Sernik przepyszny, użyłam ksylitolu zamiast cukru w ilości 2/3 szklanki i dla mnie byl wystarczający slodki. Na górę zrobiłam polewę z gęstej śmietany z cytryną i odrobiną żelatyny.
    Piekłam w kąpieli wodnej i nie opadł ani milimetr, równiutki jak stół :).
    A, ser był pełnotłusty z wiaderka – 18 % z Mlekowity, najlepszy obok piątnicy o tej samej zawartości tłuszczu.

    Odpowiedz
  2. Dzien dobry,
    Wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem. Spod z herbatników był cały sypki. Tak zostawiłam myśląc, ze to maślane ciastka i sie zetnie ta masa. Niestety jak wlałam masę serowa wszystkie zaczęły pływać po całym serniku. I sernik wyszedł cały upapciany herbatnikami. Czy nie trzeba tam przypadkiem więcej masła dodać? Generalnie sernik wspaniały poza tym efektem wizualnym przez herbatniki.

    Odpowiedz
  3. Witam, mam 2 pytania :)
    – można użyć sera w wiaderku president?
    – jeśli chciałabym zrobić inny wierzch, co najbardziej pasuje?
    Pozdrawiam:)

    Odpowiedz
  4. właśnie pieke na jutro sernik. Tak sie zastanawiam czy mogłabym dodać do serka mascarpone i kremówki zmiksowane rozmrożone truskawki?

    Odpowiedz
  5. Sernik przepyszny, gościom bardzo smakował.
    Jak zwykle Pani przepisy są niezawodne i pomimo tego, że piekę coś po raz pierwszy, nie mam obaw, że coś się nie uda.

    Odpowiedz
  6. Witam serdecznie!
    Czy mozna w tym przepisie budyn zastapic np.kasza manna? Jezeli tak, to w jakiej proporcji?
    Z gory dziekuje za odpowiedz! Pozdrawiam.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz