Sernik waniliowy

Sernik waniliowy – Smaczny, bardzo kremowy sernik. Pięknie pachnie wanilią i wspaniale nią smakuje. Jest to sernik robiony w stylu amerykańskim, czyli nie będzie rósł. Masa serowa ma tylko stężeć. Dlatego w konsystencji jest bardzo delikatny i śmietankowy, podajemy go na zimno. Sernik wykończyłam masą z serka mascarpone i śmietanki, ale to nie jest konieczne. Bez tego ciasto też świetnie smakuje. Bardzo polecam…

Sernik waniliowy

Sernik waniliowy
Składniki:
Spód:
200g kakaowych herbatników
60g masła
Masa serowa:
1 kg gotowego sera na sernik
1 szklanka cukru
3 łyżki mąki (użyłam tortowej)
2,5 łyżki budyniu śmietankowego w proszku bez cukru
4 jajka
3/4 szklanki gęstej śmietany 18% lub 12%
2 laski wanilii
Wierzch:
200g serka mascarpone
200g schłodzonej śmietanki kremówki
4-5 łyżeczek cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny

Spód:
1. Masło roztopić.

2. Herbatniki zmielić w blenderze. Dodać do nich masło i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i równomiernie rozprowadzić.

Masa serowa:
3. Ser przełożyć do dużej miski, dodać cukier i przez chwilę ucierać mikserem na średnich obrotach, aż składniki dobrze się połączą. Dodać mąkę, budyń, wymieszać.

4. Następnie do masy serowej dodawać pojedynczo jajka, po każdym dodaniu przez chwilę ucierać.

5. Na końcu dodać śmietanę i wyskrobane ziarenka z lasek wanilii, wymieszać. Masę przełożyć na herbatniki w tortownicy i wstawiać do piekarnika nagrzanego do 230C. Piec przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140C i piec przez 60 minut.

6. Sernik ostrożnie wyjąć z piekarnika (środek będzie trochę „galaretowaty”) i odstawić do przestygnięcia (ostygnięty sernik stężeje). Ostrożnie zdjąć obręcz i włożyć sernik do lodówki na parę godzin.

Wierzch:
7. Serek przełożyć do miski i rozprowadzić go łyżką. Dodać sok z cytryny wymieszać.

8. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno i dodać ją do serka mascarpone, wymieszać. Gotową masą ozdobić wierzch sernika.

Udanych wypieków:)

Sernik waniliowy

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

88 komentarzy do wpisu „Sernik waniliowy”

    • Sama używam do serników sera z mleczarni i bardzo polecam. W zwykłych marketach też takie są, nie wiem czy w tych największych. Pakowane po 200 g. Nie ufam serom w wiaderkach, w większości się nie nadają do sernika, nawet jeśli są w ten sposób opisane ;)

  1. ikj: – nie mam takiego bez ciasteczek na małą blaszkę, przykro mi,

    Agnieszka K: – użyłam sera naturalnego,

    pozdrawiam serdecznie

  2. Ciasto kruche:

    – 80 g mąki

    – 40 g zimnego masła

    – 40 g cukru pudru

    – 1 małe żółtko

    to jest ilość na tortownicę sr 24 cm :) możesz dodać łyżkę kakao i będzie kakaowy spód :)

  3. Droga Mala Cukierenko,
    Jest to kolejny przepis, z ktorego skorzystalam i jak wszystkie poprzednie tak rowniez i to ciasto wyszlo perfekcyjnie. Znajomi i rodzina zaczeli pytac czy planuje otworzyc cukiernie tak mi dobrze wychodzi pieczenie ostatnio. Ja niestety musze przyznac, ze to nie do konca moja zasluga…
    A zaczelo sie od zdjec – tak mnie przyciagnely twoje ciastkowe stylizacje :)
    Sernik jest super puszysty i cytrynowa nuta na wierzchu super dopelnia waniliowy aromat.
    Pozdrawiam !

  4. oczywiście że Pani zasługa, samo się nie upiekło dobrze, ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję,
    pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego

  5. Sernik fenomenalny. Delikatniusi, aksamitny. Zniknął błyskawicznie. Podałam go z konfiturą z malin własnej roboty na wierzchu. Pycha. Dziękuję bo to już kolejny przepis, który wypróbowałam z tej strony i wszystko udaje się wyśmienicie.

  6. Ogromnie się cieszę:) musiał być pyszny z taką konfiturą malinową, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie

  7. Pytanie dla wielu tutaj amatorów i profesjonalistów w pieczeniu pewnie głupie ;) ale:
    Budyń do masy dodaję oczywiście zrobiony wcześniej, a nie tylko zawartość torebki?

  8. Jeśli przytrzymalam sernik w temperaturze 230 o 5min za długo:/nie 10 a 15min muszę wczesniej go wyciagnac.?proszę o rade

  9. Witam serdecznie!
    Czy mozna w tym przepisie budyn zastapic np.kasza manna? Jezeli tak, to w jakiej proporcji?
    Z gory dziekuje za odpowiedz! Pozdrawiam.

  10. Sernik przepyszny, gościom bardzo smakował.
    Jak zwykle Pani przepisy są niezawodne i pomimo tego, że piekę coś po raz pierwszy, nie mam obaw, że coś się nie uda.

  11. właśnie pieke na jutro sernik. Tak sie zastanawiam czy mogłabym dodać do serka mascarpone i kremówki zmiksowane rozmrożone truskawki?

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.