Kuleczki Rafaello

Kuleczki Rafaello – Smaczne i bardzo proste w przygotowaniu kokosowe kuleczki. W środek każdego ciasteczka włożony jest migdał lub, jak wolimy, orzech laskowy. Masa przygotowana jest na maśle, wiórkach kokosowych i herbatnikach. Kuleczki świetnie smakują, są miękkie i wilgotne. Wydaje mi się, że jeszcze lepiej smakują na drugi dzień. Jeśli komuś nie odpowiada dodanie jajka, proszę spróbować zastąpić je gęstym serkiem lub śmietaną (ja nie próbowałam, więc nie wiem jaki będzie efekt). Polecam. Przepis przysłała do Małej Cukierenki Pani Monika Lipa i bardzo za niego dziękuję. Pozdrawiam serdecznie.

Kuleczki Rafaello

Kuleczki Rafaello
Składniki na około 30 sztuk (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
100g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 jajko
100g wiórków kokosowych
100g herbatników
30-40g migdałów lub orzechów laskowych

1. Miękkie masło ucierać przez około 2 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie stopniowo dodawać cukier puder i ucierać jeszcze przez około 2-3 minuty, aż masa będzie kremowa.

2. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodać jajko, dokładnie wymieszać, aż składniki się dobrze połączą.

3. Odłożyć około 3 łyżki wiórków kokosowych, a resztę dodać do masy, wymieszać. Powstałą masę wstawić do lodówki na 1 godzinę.

4. Herbatniki bardzo drobno pokruszyć. Masę kokosową wyjąć z lodówki i dodać herbatniki, wymieszać.

5. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego (ja nawet robiłam trochę mniejsze). W środek każdej kuleczki włożyć migdał lub orzech laskowy. Następnie kuleczki obtoczyć w odłożonych wiórkach kokosowych. Gotowe kuleczki wstawić do lodówki na parę godzin.

Smacznego:)

Kuleczki Rafaello 1

Print Friendly, PDF & Email

40 komentarzy do “Kuleczki Rafaello”

  1. jeśli wszytko jest w temperaturze pokojowej to proszę dodać 120g masła i ucierać je krócej, najpierw 1 minutę a później z cukrem 2 minuty, po dodaniu jajka proszę ucierać mikserem na najniższych obrotach, aż składniki połączą się w jednolitą masę, to około 1-3 minuty jak nic,
    powinno pomóc, pozdrawiam i na pewno się uda!!

    Odpowiedz
  2. Pomocy, pół dnia walcze z ucieraniem masła, które non stop po dodaniu jajka mi się waży. Dodam, że używam masła śmietankowego, zarówno masło jak i jajko mają temperaturę pokojową. Wszytsko staram się robic powoli i dokładnie z chirurgiczną precyzją. Proszę mi powiedzieć, dlaczego?? Nici z walentynkowej słodkiej niespodzianki….

    Odpowiedz
  3. cieszę się, że smakowały:) dziękuję za komentarz, również życzę Wesołych Świąt i Wszystkiego Najlepszego, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  4. Pragnę podziękować Małej Cukierence za tak udany przepis :) już od dłuższego czasu chodziły za mną kokosowe kuleczki i przepis trafił do mnie zupełnie przypadkiem w dobrym momencie :) Zrobiłam, przekonałam siebie i nie tylko ;p bo reszta domowników niestety wątpiła w tą kokosową magię- uznali, że lepiej kupić gotowce ze sklepu :D od momentu skosztowania pierwszej kuleczki, wszystkim moim niedowiarkom buty wyskoczyły ze stóp i dorwali się do tacy jak małe łakomczuszki xD Już mam zamówienia aby to Rafaello zagościło w słodkościach wigilijnych :) Przede wszystkim dogodziłam mojemu Mężczyźnie :)

    Jeszcze raz dziękuję i życzę wszystkiego dobrego :)

    Wesołych Świąt! ;)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz