Kuleczki Rafaello

Kuleczki Rafaello – Smaczne i bardzo proste w przygotowaniu kokosowe kuleczki. W środek każdego ciasteczka włożony jest migdał lub, jak wolimy, orzech laskowy. Masa przygotowana jest na maśle, wiórkach kokosowych i herbatnikach. Kuleczki świetnie smakują, są miękkie i wilgotne. Wydaje mi się, że jeszcze lepiej smakują na drugi dzień. Jeśli komuś nie odpowiada dodanie jajka, proszę spróbować zastąpić je gęstym serkiem lub śmietaną (ja nie próbowałam, więc nie wiem jaki będzie efekt). Polecam. Przepis przysłała do Małej Cukierenki Pani Monika Lipa i bardzo za niego dziękuję. Pozdrawiam serdecznie.

Kuleczki Rafaello

Kuleczki Rafaello
Składniki na około 30 sztuk (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
100g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 jajko
100g wiórków kokosowych
100g herbatników
30-40g migdałów lub orzechów laskowych

1. Miękkie masło ucierać przez około 2 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie stopniowo dodawać cukier puder i ucierać jeszcze przez około 2-3 minuty, aż masa będzie kremowa.

2. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodać jajko, dokładnie wymieszać, aż składniki się dobrze połączą.

3. Odłożyć około 3 łyżki wiórków kokosowych, a resztę dodać do masy, wymieszać. Powstałą masę wstawić do lodówki na 1 godzinę.

4. Herbatniki bardzo drobno pokruszyć. Masę kokosową wyjąć z lodówki i dodać herbatniki, wymieszać.

5. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego (ja nawet robiłam trochę mniejsze). W środek każdej kuleczki włożyć migdał lub orzech laskowy. Następnie kuleczki obtoczyć w odłożonych wiórkach kokosowych. Gotowe kuleczki wstawić do lodówki na parę godzin.

Smacznego:)

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

39 komentarzy do wpisu „Kuleczki Rafaello”

  1. chyba muszę wypróbować, wyglądają pięknie i smakują na pewno wyśmienicie. :) ale to za parę dni, bo ostatnio codziennie coś piekę. :)

  2. Zrobiłam, ale znając apetyt moich chłopaków mój zresztą też na Rafaello zrobiłam z podwójnej porcji. Smakują i wyglądają obłędnie.

  3. dzisiaj chcę je zrobić, wyglądają pysznie:) Proszę mi tylko powiedzieć, czy ten migdał to zwykly łuskany i czy cały sie zmiesci do takiej malej kuleczki?

  4. Zrobiłam wczoraj, przez noc się „przegryzły” i są mega pyszne:) mama powiedziała, że lepsze niż kupne rafaello:) dziękuje Pani za przepisy zwłaszcza ciasteczek, bo ciasta jeszcze sie nie odwazylam sama zrobic, ale moze kiedys wkoncu sporbuje:)) pozdrawiam

  5. Bardzo mnie to cieszy:) dziękuję za komentarz i powodzenia w pieczeniu,
    na pewno się uda,
    pozdrawiam ciepło

  6. Przepyszne!!! I łatwe, proste i przyjemne w wykonaniu ;)))) i chyba z 10 osobom podalam linka do Twojej strony, bo wszyscy pytali o przepis :))) nastepnym razem zrobie z podwójnej porcji, bo znikają jak szalone :)))
    Nie wiem jak to sie dzieje, ale wszystkie Twoje przepisy sie udaja :D mój mąż tez jest Ci wdzięczny, bo cały czas ma cos słodkiego na stole ;)

  7. Przeraża mnie nieco to surowe jajko, tak bez żadnej obróbki termicznej? To chyba niezbyt zdrowe, ani bezpieczne …

  8. Zrobiłam kuleczki w sobotę….oczywiście zniknęły w mgnieniu oka :)
    Ale nastepnym razem ( a na pewno zrobie je jeszcze ) dodam do masy potartej białej czekolady i trochę advokaata. Dam znać jak smakują w takim zestawianiu
    pozdrawiam serdecznie

  9. Pani Ewa słusznie zauważyła, że w przepisie na kuleczki bez pieczenia jest jajko. Skusiłabym się, bo wyglądają pysznie, ale niestety zrezygnuję. U mnie w rodzinie już wystąpiło zarażanie salmonellą :(

  10. Pragnę podziękować Małej Cukierence za tak udany przepis :) już od dłuższego czasu chodziły za mną kokosowe kuleczki i przepis trafił do mnie zupełnie przypadkiem w dobrym momencie :) Zrobiłam, przekonałam siebie i nie tylko ;p bo reszta domowników niestety wątpiła w tą kokosową magię- uznali, że lepiej kupić gotowce ze sklepu :D od momentu skosztowania pierwszej kuleczki, wszystkim moim niedowiarkom buty wyskoczyły ze stóp i dorwali się do tacy jak małe łakomczuszki xD Już mam zamówienia aby to Rafaello zagościło w słodkościach wigilijnych :) Przede wszystkim dogodziłam mojemu Mężczyźnie :)

    Jeszcze raz dziękuję i życzę wszystkiego dobrego :)

    Wesołych Świąt! ;)

  11. cieszę się, że smakowały:) dziękuję za komentarz, również życzę Wesołych Świąt i Wszystkiego Najlepszego, pozdrawiam serdecznie

  12. Pomocy, pół dnia walcze z ucieraniem masła, które non stop po dodaniu jajka mi się waży. Dodam, że używam masła śmietankowego, zarówno masło jak i jajko mają temperaturę pokojową. Wszytsko staram się robic powoli i dokładnie z chirurgiczną precyzją. Proszę mi powiedzieć, dlaczego?? Nici z walentynkowej słodkiej niespodzianki….

  13. jeśli wszytko jest w temperaturze pokojowej to proszę dodać 120g masła i ucierać je krócej, najpierw 1 minutę a później z cukrem 2 minuty, po dodaniu jajka proszę ucierać mikserem na najniższych obrotach, aż składniki połączą się w jednolitą masę, to około 1-3 minuty jak nic,
    powinno pomóc, pozdrawiam i na pewno się uda!!

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.