Dzisiaj przepis dla osób, które uwielbiają serowe wypieki. Bardzo smaczny sernik z masą krówkową (teraz jeden z moich ulubionych:)). Na kruchym, kakaowym spodzie, z fantastyczną polewą krówkową. Sernik wspaniale wygląda i ładnie pachnie podczas pieczenia. Jest wilgotny, delikatnie karmelowy, pyszny. W przygotowaniu jest szybki i prosty. Polecam i zapraszam na FILMi do subskrypcji mojego kanału na YouTube http://www.youtube.com/malacukierenka .
Sernik krówkowy
Składniki:
Spód:
100g masła w temperaturze pokojowej
170g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżki kakao bez cukru
2 łyżki cukru
1 żółtko
1 łyżka śmietany
Masa serowa:
50g masła w temperaturze pokojowej
800g gotowego sera na sernik (dobrze jest wyciągnąć ser z lodówki na około 2 godziny przed pieczeniem, będzie się bardziej równomiernie piekł)
160g cukru
4 duże jajka w temperaturze pokojowej
1 czubata łyżka mąki pszennej (użyłam tortowej)
250g gotowej masy krówkowej (resztę masy zużyjemy na polewę, użyłam puszki 400g)
Polewa:
100g białej czekolady
reszta masy krówkowej, która została w puszce po odjęciu 250g (użyłam puszki 400g)
Dodatkowo:
orzechy włoskie do ozdoby
Spód:
1. Wszystkie składniki na spód przełożyć do miski i przez chwilę zagniatać rękoma. Następnie mieszać mikserem, aż powstanie kruszonka.
2. Tortownicę o średnicy 23-24cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Wsypać do niej kruszonkę i wyrównać, nie dociskać.
3. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji góra-dół.
Masa serowa:
4. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Ciągle mieszając, dodać masło, następnie mąkę i ser. Wymieszać na jednolite ciasto.
5. Masę podzielić na dwie równe porcje. Do jednej dodać masę krówkową i wymieszać.
6. Na spód w tortownicy na przemian dodawać łyżką obie masy (zobacz film). Wierzch sernika wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 60-65 minut (piekłam na najniższym poziomie piekarnika). Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik przy uchylonych drzwiczkach na około 30 minut.
7. Po wyjęciu z piekarnika nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy i sernik odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Polewa:
8. Czekoladę połamać i razem z masą krówkową, która została w puszcze, roztopić na parze.
Polewą udekorować wierzch sernika i poukładać orzechy włoskie.
Udanych wypieków:)
Witam.Czy można sernik upiec w kąpieli wodnej.Bardzo proszę o odpowiedz.Pozdrawiam
nie wiem, nie piekłam go w kąpieli wodnej, pozdrawiam
Witam po długiej przerwie . Upiekłam sernik na urodziny męża . Oczywiście zamówiłam także tort w najlepszej cukierni w mieście . Co do tortu , to goście owszem chwalili , ze piękna dekoracja i całkiem niezły w smaku . Ale to sernik według Twojego przepisu Mała Cukierenko budził powszechny zachwyt . Zniknął ze stołu natychmiast . Dziękuję kolejny już raz za fajny i prosty przepis . Polecam sernik jest pyszny .
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Witam raz jeszcze Cukierenko. Ponawiam zapytanie. Czy masło do spodu i sera dajemy rozpuszczone czy tylko miękkie / w temp pokojowej?/ Bardzo proszę o odpowiedz i pozdrawiam.
tylko miękkie, w temperaturze pokojowej, pozdrawiam
Przepyszny sernik. Wyszedł znakomity . Polecam i na pewno w najbliższym czasie znów go upiekę. Pozdrawiam
bardzo mi miło, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Przepis fantastyczny. Serniczek wyszedł pięknie, a smak cudowny po prostu bajka. Dziękuję Mała Cukierenko. Uwielbiam Pani przepisy na ciasta. :-) <3
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Żałuję ,że zaczęłam robić ten sernik ! Jestem tak wkurzona,że wychodzę z siebie dałam tyle ile trzeba wszystkiego na ten spód i co ? Wyszła mi glina a nie kruszonka , dałam do zamrażarki bo aż krew mnie zalała. Denerwuje mnie te ze Wszystko w przepisie jest napisane w dag lub gramach bo można napisać po ludzku szklanka tego czy połowa szklanki a nie . Już czuję że na wigile podam najgorszy sernik jaki w życiu zrobiłam
No cóż, żenada…
Sernik wspaniały, pieke od dawna.
Spód taki własnie ma być.A co do szklanek- trzeba być ignorantem w kuchni, żeby tego oczekiwać.A wagi nie ma?
a glina wyszła ze spodu bo za `długo i za szybko miksowane, a może i trochę za ciepłe masło się zrobiło – za długo w rękach miętoszone :-) , nie poddawaj się Xuza :-)
Śmieszne ze można się tak oburzać 🤣wszędzie są przeliczniki korzysta ktoś z internetu po to żeby nowe przepisy wypróbować a nie ma wagi i jest zbyt leniwy żeby poszukać przelicznik 🤣🤣🤣
Właśnie przepisy podawane w szklankach nie wychodzą, na wadze zawsze zważysz tyle ile ma być w przepisie, a szklanka szklance nie równa
Wez ty lepiej idz grac w bierki wodne, bo do pieczenia widocznie sie nie nadajesz. Spod to po prostu ciasto kruche z dodatkiem kakao, ostatnia łamaga kuchenna by sobie z tym poradzila. Smiechu warte z ciebie.
Skąd u Ciebie tyle jadu może dodaj go do ciasta.
Na szklanki ? To dopiero wyczyn upiec , przy tsk roznych pojemnsciach szklanek.
Do ciasta i sera nie dodaje się proszku do pieczenia?
proszę postępować tak jak jest w przepisie, pozdrawiam
Mała Cukierenko! Jak długo oraz na ilu stopniach piec ten sernik na termoobiegu ?
jeśli chodzi o czas to tak samo, ale temperaturę bym chyba zmniejszyła do 150C, pozdrawiam serdecznie
Ogromnie się cieszę i gratuluję, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
witam, wczoraj skończyłem 40-stkę i pierwszy raz w życiu upiekłem sernik z pani przepisu. wyśmienity i teraz to ja żądze w domu (w kuchni) dziękuje Mała Cukierenka
Ogromnie się cieszę!! pozdrawiam serdecznie
Zrobilam wczoraj!!jest obłedny. Corka,ktora nie cierpi kazdego rodzaju nabialu stwierdzila ze jest pyszny i zjadla porcje z dokladka.bardzo smaczne i proste do upieczenia ciasto.polecam i dziekuje Mala Cukierenka!
zrobiłam!obłędny jest.chyba każdemu wyjdzie,zachecam i polecam.dziekuje Mała Cukierenka!
myślę, że wystarczy, pozdrawiam serdecznie
Witam! Mam pytanie chcę upiec sernik w blaszcze 20 x 35 czy 1 kg sera i zwiekszenie jajek do 6 wystarczy plus oczywiście reszte też troche zwieksze ale glownie o te 2 rzeczy chodzi???