Mazurek z powidłami i bezą migdałową

Smaczny, prosty w przygotowaniu mazurek na kruchym cieście. Z powidłami śliwkowymi i bezą migdałową. Maślany, kruchy, aromatyczny, delikatnie waniliowy, przepyszny. Piekłam go w tym tygodniu już dwa razy:). Znika błyskawicznie. Możemy udekorować go dowolnie. Bardzo polecam….

Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji East Meets West oraz Butterfly Garden .

mazurek

Mazurek z powidłami i bezą migdałową
Składniki:
Spód:
150g masła
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
120g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
2 żółtka
Wierzch:
2 białka (proszę użyć dużych jajek)
120g cukru
50g zmielonych migdałów
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
240g powideł śliwkowych
Dodatkowo:
100g białej czekolady lub polewy z białej czekolady
bakalie do dekoracji

Spód:
1. Wszystkie składniki na spód przełożyć do miski i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na około 30 minut.

2. Blaszkę 25x25cm lub 22x27cm posmarować masłem i posypać mąką. Piekarnik nastawić na 200oC na funkcji góra-dół.

3. Ciasto po wyjęciu z lodówki krótko zagnieść i delikatnie podsypując mąką, rozwałkować je na wielkość blaszki do pieczenia i wyłożyć nim przygotowaną blaszkę. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20-25 minut, aż lekko się przyrumieni. Piekłam na środkowej półce piekarnika.

4. Po wyjęciu z piekarnika, jeszcze ciepłe ciasto, posmarować powidłami śliwkowymi.

5. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180oC na funkcji góra-dół.

Wierzch:
5. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodać mąkę ziemniaczaną, migdały i wymieszać.

6. Masę migdałową wyłożyć na wierzch ciasta, wyrównać. Ciasto wstawić do piekarnika i piec jeszcze przez około 20-23 minuty, aż beza lekko się przyrumieni. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

7. Białą czekoladę roztopić na parze. Przełożyć ją do foliowego woreczka i naciąć jego brzeg. Czekoladą ozdobić ciasto, robiąc esy-floresy. Na wierzchu poukładać orzechy lub inne bakalie.

Udanych wypieków:)

mazurek

Print Friendly, PDF & Email

20 komentarzy do wpisu „Mazurek z powidłami i bezą migdałową”

  1. Juz zrobione. . Zastanawiam się nad ciastem do mazurkow wychodzą mi bardzo niskie.może na drugi raz podwoić porcję na ciasto

    Odpowiedz

Dodaj komentarz