Mazurek z powidłami i bezą migdałową

Smaczny, prosty w przygotowaniu mazurek na kruchym cieście. Z powidłami śliwkowymi i bezą migdałową. Maślany, kruchy, aromatyczny, delikatnie waniliowy, przepyszny. Piekłam go w tym tygodniu już dwa razy:). Znika błyskawicznie. Możemy udekorować go dowolnie. Bardzo polecam….

Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji East Meets West oraz Butterfly Garden .

mazurek

Mazurek z powidłami i bezą migdałową
Składniki:
Spód:
150g masła
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
120g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
2 żółtka
Wierzch:
2 białka (proszę użyć dużych jajek)
120g cukru
50g zmielonych migdałów
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
240g powideł śliwkowych
Dodatkowo:
100g białej czekolady lub polewy z białej czekolady
bakalie do dekoracji

Spód:
1. Wszystkie składniki na spód przełożyć do miski i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na około 30 minut.

2. Blaszkę 25x25cm lub 22x27cm posmarować masłem i posypać mąką. Piekarnik nastawić na 200°C na funkcji góra-dół.

3. Ciasto po wyjęciu z lodówki krótko zagnieść i delikatnie podsypując mąką, rozwałkować je na wielkość blaszki do pieczenia i wyłożyć nim przygotowaną blaszkę. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20-25 minut, aż lekko się przyrumieni. Piekłam na środkowej półce piekarnika.

4. Po wyjęciu z piekarnika, jeszcze ciepłe ciasto, posmarować powidłami śliwkowymi.

5. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180°C na funkcji góra-dół.

Wierzch:
5. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodać mąkę ziemniaczaną, migdały i wymieszać.

6. Masę migdałową wyłożyć na wierzch ciasta, wyrównać. Ciasto wstawić do piekarnika i piec jeszcze przez około 20-23 minuty, aż beza lekko się przyrumieni. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

7. Białą czekoladę roztopić na parze. Przełożyć ją do foliowego woreczka i naciąć jego brzeg. Czekoladą ozdobić ciasto, robiąc esy-floresy. Na wierzchu poukładać orzechy lub inne bakalie.

Udanych wypieków:)

mazurek

Print Friendly, PDF & Email

22 komentarze do “Mazurek z powidłami i bezą migdałową”

  1. Mazurek jest pyszny, ale jednak (mimo, że wiem, że to ciasto a ciasto ma być słodkie ;) dla mnie zbyt słodkie.
    Od czego odjąć cukier, od ciasta, czy od bezy? Ma to znaczenie?
    Boje się np. że jakbym odjęła od bezy to białka nie do końca ubiłyby sie tak jak powinny, mam rację?
    Co byś mi doradziła przy następnym wypieku?

    Pozdrawiam serdecznie, Natalia

    Odpowiedz
  2. Juz zrobione. . Zastanawiam się nad ciastem do mazurkow wychodzą mi bardzo niskie.może na drugi raz podwoić porcję na ciasto

    Odpowiedz

Dodaj komentarz