Sernik krówkowy

Dzisiaj przepis dla osób, które uwielbiają serowe wypieki. Bardzo smaczny sernik z masą krówkową (teraz jeden z moich ulubionych:)). Na kruchym, kakaowym spodzie, z fantastyczną polewą krówkową. Sernik wspaniale wygląda i ładnie pachnie podczas pieczenia. Jest wilgotny, delikatnie karmelowy, pyszny. W przygotowaniu jest szybki i prosty. Polecam i zapraszam na FILMi do subskrypcji mojego kanału na YouTube http://www.youtube.com/malacukierenka .

Sernik krówkowy
Składniki:
Spód:
100g masła w temperaturze pokojowej
170g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżki kakao bez cukru
2 łyżki cukru
1 żółtko
1 łyżka śmietany
Masa serowa:
50g masła w temperaturze pokojowej
800g gotowego sera na sernik (dobrze jest wyciągnąć ser z lodówki na około 2 godziny przed pieczeniem, będzie się bardziej równomiernie piekł)
160g cukru
4 duże jajka w temperaturze pokojowej
1 czubata łyżka mąki pszennej (użyłam tortowej)
250g gotowej masy krówkowej (resztę masy zużyjemy na polewę, użyłam puszki 400g)
Polewa:
100g białej czekolady
reszta masy krówkowej, która została w puszce po odjęciu 250g (użyłam puszki 400g)
Dodatkowo:
orzechy włoskie do ozdoby

sernik krowkowy

Spód:
1. Wszystkie składniki na spód przełożyć do miski i przez chwilę zagniatać rękoma. Następnie mieszać mikserem, aż powstanie kruszonka.

2. Tortownicę o średnicy 23-24cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Wsypać do niej kruszonkę i wyrównać, nie dociskać.

3. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji góra-dół.

Masa serowa:
4. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Ciągle mieszając, dodać masło, następnie mąkę i ser. Wymieszać na jednolite ciasto.

5. Masę podzielić na dwie równe porcje. Do jednej dodać masę krówkową i wymieszać.

6. Na spód w tortownicy na przemian dodawać łyżką obie masy (zobacz film). Wierzch sernika wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 60-65 minut (piekłam na najniższym poziomie piekarnika). Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik przy uchylonych drzwiczkach na około 30 minut.

7. Po wyjęciu z piekarnika nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy i sernik odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Polewa:
8. Czekoladę połamać i razem z masą krówkową, która została w puszcze, roztopić na parze.
Polewą udekorować wierzch sernika i poukładać orzechy włoskie.

Udanych wypieków:)

sernik krowkowy

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Chatka Baby Jagi – Prosty sernik bez pieczenia

Ciasto Świąteczny Przekładaniec z Serem i Jabłkami

Sernik kawowy z czekoladą

PROSTY SERNIK z ciasteczkami OREO

Prosty sernik na zimno z truskawkami

Sernik z masłem orzechowym i polewą czekoladową

171 komentarzy do “Sernik krówkowy”

  1. Witam, zrobiłam ten sernik tylko wyszedł mi półpłynny 😕 czy przez to za dałam całe wiadereczko sera?
    W smaku jest genialny 😍 tylko zastanawiam się gdzie zrobiłam błąd żeby następnym razem go nie popełnić

    Odpowiedz
  2. Jeśli chodzi o spód to z masłem w temperaturze pokojowej według mnie nie wyjdzie kruszonka, a miękka jednolita kula, którą można wyłożyć tortownicę. Taka właśnie mi wyszła choć nie jest powiedziane, że spód będzie zły:) Sernik siedzi w piekarniku więc czekam na efekty.

    Odpowiedz
  3. Bardzo dobry przepis. Zrobiłam na Święta podwójną porcję. Wszystko się udało :) Muszę domowników odpędzać, żeby chociaż do niedzieli coś zostało. Dziękuję :)))

    Odpowiedz
  4. Ten sernik jest okropny! Mało, ze chyba pierwszy w życiu sernik tak mi się udał, to nie można przestać go jeść… dzisiaj muszę pięć kolejny :-) rodzina już od rana marudzi, że był za mały:-) dziękuję Ci za ten przepis!

    Odpowiedz
  5. Sernik smaczny , pięknie wyrósł, po prostu pokazowy , mężowi tak smakował żę zjedliśmy 1 dniu super przepis

    Odpowiedz
  6. Prosiłabym o doprecyzowanie, ile w przeliczeniu na szklanki dla tego przepisu to 170 gram mąki?
    A także czy do przepisu zostało użyte masło tradycyjne, czy masło roślinne?
    Jutro planuję wykonać ten sernik, wygląda przepysznie :)
    Z góry dziękuję za odpowiedź.

    Odpowiedz
  7. Chciałam upiec ten serniczek na święta z podwójnej porcji w dużej blaszce i mam 2 pytania, czy spodu nie trzeba podpiekac? Zeby byl kruchy? Jeśli nie to czy na czas przygotowania masy serowej nie trzeba włożyć do lodówki? Zawsze mi te spody wychodzą namoknięte. I jeśli będę piekła z podwójnej porcji i wydłużyć czas pieczenia? Z góry bardzo dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
    • może Pani podpiec spód, blaszka będzie większa więc myślę, że nie trzeba piec dłużej, proszę zacząć robić masę serową jak już Pani będzie miała gotowy spód, pozdrawiam

      Odpowiedz

Dodaj komentarz