Dzisiaj przepis dla osób, które uwielbiają serowe wypieki. Bardzo smaczny sernik z masą krówkową (teraz jeden z moich ulubionych:)). Na kruchym, kakaowym spodzie, z fantastyczną polewą krówkową. Sernik wspaniale wygląda i ładnie pachnie podczas pieczenia. Jest wilgotny, delikatnie karmelowy, pyszny. W przygotowaniu jest szybki i prosty. Polecam i zapraszam na FILMi do subskrypcji mojego kanału na YouTube http://www.youtube.com/malacukierenka .
Sernik krówkowy
Składniki:
Spód:
100g masła w temperaturze pokojowej
170g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżki kakao bez cukru
2 łyżki cukru
1 żółtko
1 łyżka śmietany
Masa serowa:
50g masła w temperaturze pokojowej
800g gotowego sera na sernik (dobrze jest wyciągnąć ser z lodówki na około 2 godziny przed pieczeniem, będzie się bardziej równomiernie piekł)
160g cukru
4 duże jajka w temperaturze pokojowej
1 czubata łyżka mąki pszennej (użyłam tortowej)
250g gotowej masy krówkowej (resztę masy zużyjemy na polewę, użyłam puszki 400g)
Polewa:
100g białej czekolady
reszta masy krówkowej, która została w puszce po odjęciu 250g (użyłam puszki 400g)
Dodatkowo:
orzechy włoskie do ozdoby
Spód:
1. Wszystkie składniki na spód przełożyć do miski i przez chwilę zagniatać rękoma. Następnie mieszać mikserem, aż powstanie kruszonka.
2. Tortownicę o średnicy 23-24cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Wsypać do niej kruszonkę i wyrównać, nie dociskać.
3. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji góra-dół.
Masa serowa:
4. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Ciągle mieszając, dodać masło, następnie mąkę i ser. Wymieszać na jednolite ciasto.
5. Masę podzielić na dwie równe porcje. Do jednej dodać masę krówkową i wymieszać.
6. Na spód w tortownicy na przemian dodawać łyżką obie masy (zobacz film). Wierzch sernika wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 60-65 minut (piekłam na najniższym poziomie piekarnika). Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik przy uchylonych drzwiczkach na około 30 minut.
7. Po wyjęciu z piekarnika nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy i sernik odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Polewa:
8. Czekoladę połamać i razem z masą krówkową, która została w puszcze, roztopić na parze.
Polewą udekorować wierzch sernika i poukładać orzechy włoskie.
Udanych wypieków:)
Witam, zrobiłam ten sernik tylko wyszedł mi półpłynny 😕 czy przez to za dałam całe wiadereczko sera?
W smaku jest genialny 😍 tylko zastanawiam się gdzie zrobiłam błąd żeby następnym razem go nie popełnić
trochę dłużej piec i może użyć innego sera, ten miał dużo wody, tak wygląda, pozdrawiam
Dzień dobry,
czy można sernik piec w kąpieli wodnej?
myślę, że tak, pozdrawiam
witam… czy ser trzeba zmielic??????
Witam, jeśli nie jest taki gotowy z wiaderka, gładki tylko w kostkach to tak, pozdrawiam serdecznie
Jeśli chodzi o spód to z masłem w temperaturze pokojowej według mnie nie wyjdzie kruszonka, a miękka jednolita kula, którą można wyłożyć tortownicę. Taka właśnie mi wyszła choć nie jest powiedziane, że spód będzie zły:) Sernik siedzi w piekarniku więc czekam na efekty.
Bardzo dobry przepis. Zrobiłam na Święta podwójną porcję. Wszystko się udało :) Muszę domowników odpędzać, żeby chociaż do niedzieli coś zostało. Dziękuję :)))
bardzo się cieszę :) dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Ten sernik jest okropny! Mało, ze chyba pierwszy w życiu sernik tak mi się udał, to nie można przestać go jeść… dzisiaj muszę pięć kolejny :-) rodzina już od rana marudzi, że był za mały:-) dziękuję Ci za ten przepis!
zrobiłam z 1.5 porcji w prostokątnej blaszce i znikł w oka mgnieniu .bardzo dobry polecam kazdemu
Strasznie rzadka wyszła mi masa serowa? Czy sernik się uda?
Czy mozna wymieszać całą masę serową z masą krówkową, bez podzialu?
myślę, że tak, pozdrawiam
Sernik smaczny , pięknie wyrósł, po prostu pokazowy , mężowi tak smakował żę zjedliśmy 1 dniu super przepis
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Prosiłabym o doprecyzowanie, ile w przeliczeniu na szklanki dla tego przepisu to 170 gram mąki?
A także czy do przepisu zostało użyte masło tradycyjne, czy masło roślinne?
Jutro planuję wykonać ten sernik, wygląda przepysznie :)
Z góry dziękuję za odpowiedź.
zdaje się że 170g to 1 szklanka mąki, użyłam masła tradycyjnego,
pozdrawiam
Prosty przepis i przepyszny sernik. Pozdrawiam.
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
jakiej śmietany użyć? słodkiej 30%?
nie to kwaśna śmietana 12% lub 18%, pozdrawiam
Chciałam upiec ten serniczek na święta z podwójnej porcji w dużej blaszce i mam 2 pytania, czy spodu nie trzeba podpiekac? Zeby byl kruchy? Jeśli nie to czy na czas przygotowania masy serowej nie trzeba włożyć do lodówki? Zawsze mi te spody wychodzą namoknięte. I jeśli będę piekła z podwójnej porcji i wydłużyć czas pieczenia? Z góry bardzo dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.
może Pani podpiec spód, blaszka będzie większa więc myślę, że nie trzeba piec dłużej, proszę zacząć robić masę serową jak już Pani będzie miała gotowy spód, pozdrawiam
Sernik rewelacjakruszonkę za długo kręciłam więc wyszła za mokra,uklepalam i wyszło super.
cieszę się że sernik się udał, pozdrawiam serdecznie