Sernik krówkowy

Dzisiaj przepis dla osób, które uwielbiają serowe wypieki. Bardzo smaczny sernik z masą krówkową (teraz jeden z moich ulubionych:)). Na kruchym, kakaowym spodzie, z fantastyczną polewą krówkową. Sernik wspaniale wygląda i ładnie pachnie podczas pieczenia. Jest wilgotny, delikatnie karmelowy, pyszny. W przygotowaniu jest szybki i prosty. Polecam i zapraszam na FILMi do subskrypcji mojego kanału na YouTube http://www.youtube.com/malacukierenka .

Sernik krówkowy
Składniki:
Spód:
100g masła w temperaturze pokojowej
170g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżki kakao bez cukru
2 łyżki cukru
1 żółtko
1 łyżka śmietany
Masa serowa:
50g masła w temperaturze pokojowej
800g gotowego sera na sernik (dobrze jest wyciągnąć ser z lodówki na około 2 godziny przed pieczeniem, będzie się bardziej równomiernie piekł)
160g cukru
4 duże jajka w temperaturze pokojowej
1 czubata łyżka mąki pszennej (użyłam tortowej)
250g gotowej masy krówkowej (resztę masy zużyjemy na polewę, użyłam puszki 400g)
Polewa:
100g białej czekolady
reszta masy krówkowej, która została w puszce po odjęciu 250g (użyłam puszki 400g)
Dodatkowo:
orzechy włoskie do ozdoby

sernik krowkowy

Spód:
1. Wszystkie składniki na spód przełożyć do miski i przez chwilę zagniatać rękoma. Następnie mieszać mikserem, aż powstanie kruszonka.

2. Tortownicę o średnicy 23-24cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Wsypać do niej kruszonkę i wyrównać, nie dociskać.

3. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji góra-dół.

Masa serowa:
4. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Ciągle mieszając, dodać masło, następnie mąkę i ser. Wymieszać na jednolite ciasto.

5. Masę podzielić na dwie równe porcje. Do jednej dodać masę krówkową i wymieszać.

6. Na spód w tortownicy na przemian dodawać łyżką obie masy (zobacz film). Wierzch sernika wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 60-65 minut (piekłam na najniższym poziomie piekarnika). Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik przy uchylonych drzwiczkach na około 30 minut.

7. Po wyjęciu z piekarnika nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy i sernik odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Polewa:
8. Czekoladę połamać i razem z masą krówkową, która została w puszcze, roztopić na parze.
Polewą udekorować wierzch sernika i poukładać orzechy włoskie.

Udanych wypieków:)

sernik krowkowy

122 przemyślenia nt. „Sernik krówkowy

  1. Witam! Mam pytanie chcę upiec sernik w blaszcze 20 x 35 czy 1 kg sera i zwiekszenie jajek do 6 wystarczy plus oczywiście reszte też troche zwieksze ale glownie o te 2 rzeczy chodzi???

  2. Zrobilam wczoraj!!jest obłedny. Corka,ktora nie cierpi kazdego rodzaju nabialu stwierdzila ze jest pyszny i zjadla porcje z dokladka.bardzo smaczne i proste do upieczenia ciasto.polecam i dziekuje Mala Cukierenka!

  3. witam, wczoraj skończyłem 40-stkę i pierwszy raz w życiu upiekłem sernik z pani przepisu. wyśmienity i teraz to ja żądze w domu (w kuchni) dziękuje Mała Cukierenka

  4. Żałuję ,że zaczęłam robić ten sernik ! Jestem tak wkurzona,że wychodzę z siebie dałam tyle ile trzeba wszystkiego na ten spód i co ? Wyszła mi glina a nie kruszonka , dałam do zamrażarki bo aż krew mnie zalała. Denerwuje mnie te ze Wszystko w przepisie jest napisane w dag lub gramach bo można napisać po ludzku szklanka tego czy połowa szklanki a nie . Już czuję że na wigile podam najgorszy sernik jaki w życiu zrobiłam

    • No cóż, żenada…
      Sernik wspaniały, pieke od dawna.
      Spód taki własnie ma być.A co do szklanek- trzeba być ignorantem w kuchni, żeby tego oczekiwać.A wagi nie ma?

  5. Przepis fantastyczny. Serniczek wyszedł pięknie, a smak cudowny po prostu bajka. Dziękuję Mała Cukierenko. Uwielbiam Pani przepisy na ciasta. :-) <3

Dodaj komentarz

.