Sernik krówkowy

Dzisiaj przepis dla osób, które uwielbiają serowe wypieki. Bardzo smaczny sernik z masą krówkową (teraz jeden z moich ulubionych:)). Na kruchym, kakaowym spodzie, z fantastyczną polewą krówkową. Sernik wspaniale wygląda i ładnie pachnie podczas pieczenia. Jest wilgotny, delikatnie karmelowy, pyszny. W przygotowaniu jest szybki i prosty. Polecam i zapraszam na FILMi do subskrypcji mojego kanału na YouTube http://www.youtube.com/malacukierenka .

Sernik krówkowy
Składniki:
Spód:
100g masła w temperaturze pokojowej
170g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżki kakao bez cukru
2 łyżki cukru
1 żółtko
1 łyżka śmietany
Masa serowa:
50g masła w temperaturze pokojowej
800g gotowego sera na sernik (dobrze jest wyciągnąć ser z lodówki na około 2 godziny przed pieczeniem, będzie się bardziej równomiernie piekł)
160g cukru
4 duże jajka w temperaturze pokojowej
1 czubata łyżka mąki pszennej (użyłam tortowej)
250g gotowej masy krówkowej (resztę masy zużyjemy na polewę, użyłam puszki 400g)
Polewa:
100g białej czekolady
reszta masy krówkowej, która została w puszce po odjęciu 250g (użyłam puszki 400g)
Dodatkowo:
orzechy włoskie do ozdoby

sernik krowkowy

Spód:
1. Wszystkie składniki na spód przełożyć do miski i przez chwilę zagniatać rękoma. Następnie mieszać mikserem, aż powstanie kruszonka.

2. Tortownicę o średnicy 23-24cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Wsypać do niej kruszonkę i wyrównać, nie dociskać.

3. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji góra-dół.

Masa serowa:
4. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Ciągle mieszając, dodać masło, następnie mąkę i ser. Wymieszać na jednolite ciasto.

5. Masę podzielić na dwie równe porcje. Do jednej dodać masę krówkową i wymieszać.

6. Na spód w tortownicy na przemian dodawać łyżką obie masy (zobacz film). Wierzch sernika wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 60-65 minut (piekłam na najniższym poziomie piekarnika). Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik przy uchylonych drzwiczkach na około 30 minut.

7. Po wyjęciu z piekarnika nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy i sernik odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Polewa:
8. Czekoladę połamać i razem z masą krówkową, która została w puszcze, roztopić na parze.
Polewą udekorować wierzch sernika i poukładać orzechy włoskie.

Udanych wypieków:)

sernik krowkowy

Print Friendly, PDF & Email

171 komentarzy do “Sernik krówkowy”

  1. Dzień dobry Mała Cukierenko,

    a czy zamiast masy krówkowej można użyć gotowanego mleka skondensowanego (kajmaku)? Na Pani filmie masa krówkowa wydaje się gęściejsza niż mleko skondensowane/kajmak dlatego mam wątpliwości.

    Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  2. Szkoda, ze nie przepis na 1kg sera, wiaderka sa wlasnie o takiej masie, a co mam zrobic z pozostalym serem? wyrzucic do kosza? bez sensu xD

    Odpowiedz
  3. dwa razy piekłam twój sernik. wychodzi idealnie i wszystkim smakuje. jednak za każdym razem podczas pieczenia wycieka z niego woda (lub tłuszcz), chociaż sernik i tak wychodzi. czy powodem tego może być podpiekanie spodu przez pięć minut czy może coś innego. twaróg miałam zmielony 3 razy, zawsze od rolnika.

    Odpowiedz
  4. Witam, zrobiłam ten sernik tylko wyszedł mi półpłynny 😕 czy przez to za dałam całe wiadereczko sera?
    W smaku jest genialny 😍 tylko zastanawiam się gdzie zrobiłam błąd żeby następnym razem go nie popełnić

    Odpowiedz
  5. Jeśli chodzi o spód to z masłem w temperaturze pokojowej według mnie nie wyjdzie kruszonka, a miękka jednolita kula, którą można wyłożyć tortownicę. Taka właśnie mi wyszła choć nie jest powiedziane, że spód będzie zły:) Sernik siedzi w piekarniku więc czekam na efekty.

    Odpowiedz
  6. Bardzo dobry przepis. Zrobiłam na Święta podwójną porcję. Wszystko się udało :) Muszę domowników odpędzać, żeby chociaż do niedzieli coś zostało. Dziękuję :)))

    Odpowiedz
  7. Ten sernik jest okropny! Mało, ze chyba pierwszy w życiu sernik tak mi się udał, to nie można przestać go jeść… dzisiaj muszę pięć kolejny :-) rodzina już od rana marudzi, że był za mały:-) dziękuję Ci za ten przepis!

    Odpowiedz
  8. Sernik smaczny , pięknie wyrósł, po prostu pokazowy , mężowi tak smakował żę zjedliśmy 1 dniu super przepis

    Odpowiedz
  9. Prosiłabym o doprecyzowanie, ile w przeliczeniu na szklanki dla tego przepisu to 170 gram mąki?
    A także czy do przepisu zostało użyte masło tradycyjne, czy masło roślinne?
    Jutro planuję wykonać ten sernik, wygląda przepysznie :)
    Z góry dziękuję za odpowiedź.

    Odpowiedz
  10. Chciałam upiec ten serniczek na święta z podwójnej porcji w dużej blaszce i mam 2 pytania, czy spodu nie trzeba podpiekac? Zeby byl kruchy? Jeśli nie to czy na czas przygotowania masy serowej nie trzeba włożyć do lodówki? Zawsze mi te spody wychodzą namoknięte. I jeśli będę piekła z podwójnej porcji i wydłużyć czas pieczenia? Z góry bardzo dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
    • może Pani podpiec spód, blaszka będzie większa więc myślę, że nie trzeba piec dłużej, proszę zacząć robić masę serową jak już Pani będzie miała gotowy spód, pozdrawiam

      Odpowiedz
  11. Witam po długiej przerwie . Upiekłam sernik na urodziny męża . Oczywiście zamówiłam także tort w najlepszej cukierni w mieście . Co do tortu , to goście owszem chwalili , ze piękna dekoracja i całkiem niezły w smaku . Ale to sernik według Twojego przepisu Mała Cukierenko budził powszechny zachwyt . Zniknął ze stołu natychmiast . Dziękuję kolejny już raz za fajny i prosty przepis . Polecam sernik jest pyszny .

    Odpowiedz
  12. Witam raz jeszcze Cukierenko. Ponawiam zapytanie. Czy masło do spodu i sera dajemy rozpuszczone czy tylko miękkie / w temp pokojowej?/ Bardzo proszę o odpowiedz i pozdrawiam.

    Odpowiedz
  13. Przepis fantastyczny. Serniczek wyszedł pięknie, a smak cudowny po prostu bajka. Dziękuję Mała Cukierenko. Uwielbiam Pani przepisy na ciasta. :-) <3

    Odpowiedz
  14. Żałuję ,że zaczęłam robić ten sernik ! Jestem tak wkurzona,że wychodzę z siebie dałam tyle ile trzeba wszystkiego na ten spód i co ? Wyszła mi glina a nie kruszonka , dałam do zamrażarki bo aż krew mnie zalała. Denerwuje mnie te ze Wszystko w przepisie jest napisane w dag lub gramach bo można napisać po ludzku szklanka tego czy połowa szklanki a nie . Już czuję że na wigile podam najgorszy sernik jaki w życiu zrobiłam

    Odpowiedz
    • No cóż, żenada…
      Sernik wspaniały, pieke od dawna.
      Spód taki własnie ma być.A co do szklanek- trzeba być ignorantem w kuchni, żeby tego oczekiwać.A wagi nie ma?

      Odpowiedz
    • a glina wyszła ze spodu bo za `długo i za szybko miksowane, a może i trochę za ciepłe masło się zrobiło – za długo w rękach miętoszone :-) , nie poddawaj się Xuza :-)

      Odpowiedz
    • Śmieszne ze można się tak oburzać 🤣wszędzie są przeliczniki korzysta ktoś z internetu po to żeby nowe przepisy wypróbować a nie ma wagi i jest zbyt leniwy żeby poszukać przelicznik 🤣🤣🤣

      Odpowiedz
    • Właśnie przepisy podawane w szklankach nie wychodzą, na wadze zawsze zważysz tyle ile ma być w przepisie, a szklanka szklance nie równa

      Odpowiedz
    • Wez ty lepiej idz grac w bierki wodne, bo do pieczenia widocznie sie nie nadajesz. Spod to po prostu ciasto kruche z dodatkiem kakao, ostatnia łamaga kuchenna by sobie z tym poradzila. Smiechu warte z ciebie.

      Odpowiedz
  15. witam, wczoraj skończyłem 40-stkę i pierwszy raz w życiu upiekłem sernik z pani przepisu. wyśmienity i teraz to ja żądze w domu (w kuchni) dziękuje Mała Cukierenka

    Odpowiedz
  16. Zrobilam wczoraj!!jest obłedny. Corka,ktora nie cierpi kazdego rodzaju nabialu stwierdzila ze jest pyszny i zjadla porcje z dokladka.bardzo smaczne i proste do upieczenia ciasto.polecam i dziekuje Mala Cukierenka!

    Odpowiedz
  17. Witam! Mam pytanie chcę upiec sernik w blaszcze 20 x 35 czy 1 kg sera i zwiekszenie jajek do 6 wystarczy plus oczywiście reszte też troche zwieksze ale glownie o te 2 rzeczy chodzi???

    Odpowiedz
  18. Mam pytanie czy spód ciasta (kruszonkę) podpiekamy w piekarniku przed nałożeniem masy serowej czy wszystko razem pieczemy?

    Odpowiedz
  19. Jutro będę robiła swój pierwszy sernik z tego przepisu, mam nadzieję, że wyjdzie i każdy będzie się nim zajadał na święta. Super pomysł z filmikiem i przepisem na raz :)

    Odpowiedz
  20. ciasto wyszło przepyszne. mąż aż mruczał przy jedzeniu.Mam już kupione produkty na następny na Wielkanoc. Polecam przepis a Pani dziękuje za to że mogłam z niego skorzystać

    Odpowiedz
  21. Sernik wylądował właśnie w piekarniku :)Jeśli wyjdzie tak dobry,jak wszyscy twierdzą,napewno zagości na tego rocznych świętach Wielkanocnych :).Pozdrawiam

    Odpowiedz
  22. ja bym tylko zwiększyła ilość mąki w masie serowej o 1/2 łyżki i może bym dodała jeszcze 1 jajko, pozdrawiam

    Odpowiedz
  23. Pysia – nigdy nie miałam grudek cukru w masie krówkowej i radzę jej użyć w tym przepisie, nie wiem czy uda się z cukierkami, myślę że może być za rzadkie,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  24. Witam, a czy zamiast gotowej masy krówkowej można dodać rozpuszczone cukierki krówki i czy jeśli tak to w jakich proporcjach? Z gotową masą krówkową ciężko trafić – chodzi tu o grudki cukru ;/

    Odpowiedz
  25. Zrobiłam na urodziny sernik krowkowy , spód z ciasteczek i masła z Twojego innego przepisu zrobiłam a resztę bez zmian:) cała rodzina się zachwyciła smakiem i prosiła o przepis . Nawet moja mama, która uwielbia serniki, była pod wrażeniem smaku. Tym bardziej, że to był mój pierwszy sernik. Polecam każdemu Twoje przepisy i bardzo cenne porady na temat przyrządzania konkretnych ciast :) serdecznie dziękuję że dzielisz się swoją pasją i talentem z innymi :)

    Odpowiedz
  26. czy można zrobić z kruchym spodem z hartowników i masła ? myślisz , że wyjdzie ? np. 200 gram herbatników pełnoziarnistych i 80gram masła (masło roztopić i zmieszać z wcześniej zblendowanymi herbatnikami) :) ?

    Odpowiedz
  27. Sernik właśnie stygnie.Wygląda cudnie;)Mam nadzieję że w Święta u Mamy zrobię nim furorę :)Pozdrawiam i Życzę Ci Pogodnych Świąt Mała Cukierenko

    Odpowiedz
  28. Odwazylam sie sprobowac kolejny raz zawalczyc z sernikiem… Robilam troszke na tak zwane „oko”, bo chcialam zuzyc caly kilogram sera i… Wyszedl rewelacyjny! :D Nie za slodki, idealna konsystencja i mega apetyczny wyglad!
    Dzieki za ten przepis, a Twoja strone dodaje do ulubionych i bede ja regularnie odwiedzac! :)

    PS.
    Zrobilam tez Makowiec z jablkami wedlug Twojego przepisu i wyszedl tak samo swietnie jak sernik!

    Te przepisy sa chyba jakies magiczne, bo jak dotad robienie slodkich wypiekow uwazalam za swoja piete achillesowa, a tu prosze, taka mila niespodzianka ;)

    Odpowiedz
  29. Hej! Ja również mam formę 26cm,czy oprócz zwiększenia ilosci sera i jajek resztę składników tez mam zwiększyć,czy zostawić tak jak w przepisie ? Pozdrawiam i dziękuję :-)

    Odpowiedz
  30. Robiłam nieraz..Wyśmienity. Gratulacje dla Ciebie Cukierenko… Mam pytanie czy do polewy zamiast białej mogę użyć gorzkiej czekolady? Pozdrawiam:-)

    Odpowiedz
  31. Mała Cukierenko o ile powinnam powiększyć składniki na tortownicę 26 cm? Chciałabym zrobić ten sernik na swoje urodziny i nie kupować specjalnie mniejszej blaszki :) byłabym wdzięczna za podpowiedź

    P.S. Robiłam już kilka przepisów z Twojej strony i każdy wychodzi wyśmienicie – szczególnie sernik z malinami (pycha!)

    Odpowiedz
  32. Dziękuję bardzo za odpowiedź i od razu piszę, że wczoraj ciasto zdobyło serca wszystkich gości! Najlepszy sernik jaki ostatnio piekłam i na święta na pewno zagości na moim stole:)

    Odpowiedz
  33. Mam pytanie bo nie jestem pewna a wolę się upewnić. Czy ser ma być taki z wiaderka czy w kostkach? Będę piekła w weekend tacie na urodziny dlatego nie chciałabym popełnić jakiejś gafy :)

    Odpowiedz
  34. Sernik super, prosty w przygotowaniu ,aby zjeść coś dobrego trzeba kupić dobry ser ,Autorce bloga życze samych udanych wypieków i oby dalej zarażała swoją pasją kolejne pokolenia .

    Odpowiedz
  35. Sernik zrobiłam przedwczoraj z mniejszej ilości, zostało mi 05,kg sera do zużycia. Proporcje zmniejszyłam do tortownicy 18cm. Wyszedł pyszny, ale na dole nie wiem czy takie mokre ciasto powinno być, trochę jak zakalec… jak patrzę to u Ciebie na zdjęciu takie „mokre” jest przy samym serze, a u mnie całe. Pomimo tego bardzo smaczny i myślałam, że będzie bardzo słodki, a jest taki jak lubię, w sam raz :)

    Odpowiedz
  36. Dzien doberek! mam bardzo krotkie pytanko….cala moja rodzinka uwielbia serniki ale musza byc bez glutenu. Czy mozna dodac np kukurydziana make albo cos jeszcze innego??? serdecznie pozdrawiam i dziekuje :)

    Odpowiedz
  37. Pomylilam się i zamiast do ciasta dac samo żółtko dalam cale jajko oczywiście kruszonka mi taka nie wyszła tylko mokre ciasto, masa sercowa tez rzadsza niż w filmiki Ciekawe co mi z tego wyjdzie piecze się ….

    Odpowiedz
  38. Upiekłam ten sernik na święta.Zniknął jako pierwszy spośród świątecznych wypieków.Po prostu hit dla dzieci i starszych wielbicieli smaku toffi.
    To kolejny sernik z Pani blogu ,który mnie zachwycił.Prosty i pyszny.
    Dziękuję za wspaniały przepis.

    Odpowiedz
  39. Sernik po prostu boski! Zrobiłam na Święta pierwszy raz i nieco nerwowo oczekiwałam efektów. Wyszedł wspaniale! Wszyscy zachwyceni zatem dziś robię znowu. POLECAM

    Odpowiedz
  40. myślę, że trzeba było go zostawić jeszcze może na około 5-10 minut jak patyczek był ciągnący, ale jak sernik wystygnie to stężeje i będzie dobry, będzie dopieczony, ja swojego patyczkiem nie sprawdzałam widziałam, że z wierzchu stężał, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  41. Witam, piekłam sernik 65 min w temp. 160 o C i po sprawdzeniu patyczkiem sernik nadal był ciągnący, mokry patyczek. może to normalne ale ja piekłam jeszcze z 20 min. może niepotrzebnie. trzymałam go jeszcze pół godz. przy otwartych drzwiczkach, wyszedł pyszny. proszę o odp. czy po 65 min. mimo mokrego patyczka, sernik będzie dopieczony ?

    Odpowiedz
  42. Dzisiaj robilam ten sernik i po ubiciu jajek z cukrem wyszla puszysta masa ale zaraz po dodaniu masla masa zrobila sie wodnista mimo iz dodalam jeszcze maki..czy to wina masla?

    Odpowiedz
  43. Bardzo mi przykro, użyłam sera z wiaderka „Mój ulubiony” Wieluń, podaje link:
    http://www.sdmwiel.home.pl/, trzeba było może dodać jeszcze z 1 łyżkę mąki lub budyń, ale po upieczeniu powinno być dobre, moja masa też jest dosyć płynna,
    pozdrawiam serdecznie i również Wesołych Świąt!

    Odpowiedz
  44. Natalio a moja masa serowa wyszla strasznie plynna :-/ proporcje skladnikow dalam identyczne, wszystkie swiezutkie, w temp. pokojowej a masa sie rozplywa… Napisz prosze jakiego sera uzylas do tej masy. Bede robic tyle razy to ciasto az wyjdzie bo jest to polaczenie ktore uwielbiam! Pozdrawiam i zycze Wesolych Swiat :)

    Odpowiedz
  45. właśnie piecze się w tortownicy 26cm,dałam kilogram sera 1 łyżka mąki więcej mam nadzieje,że wyjdzie i się nie rozleje.
    ZDROWYCH,SPOKOJNYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH :D

    Odpowiedz
  46. Na blasze prostokątnej ilość składników zwiększyć? Czy proporcje mogą zostać takie same? :)
    Ps. Sernik wygląda obłędnie! ;)

    Odpowiedz
  47. chofi: – wszystko razem,

    Kama: – dzięki:) miło mi,

    Ewelka: będzie niziutki, więc radzę zwiększyć ilość składników,

    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  48. Witam :) Czy jeśli upiekę sernik w tortownicy 26cm to bardzo ucierpi na tym wysokość ciasta? Czy lepiej zwiększyć proporcje składników?
    Pozdrawiam! :)

    Odpowiedz
  49. Jeśli jeszcze ktokolwiek zastanawia się czy warto zrobić – WARTO. Uwielbiam serniki ale to połączenie wymiata chyba wszystkie, zwłaszcza że uwielbiam również pokrewne smaku toffie. Przepyszny i robi wrażenie wizualne :-) pozdrawiam i dziękuje za kolejny rewelacyjny przepis :-)

    Odpowiedz
  50. kama: właściwie można pominąć, ale z czekoladą polewa się dobrze trzyma, tak to nie wiem czy zastygnie, pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz