Dzisiaj przepis dla osób, które uwielbiają serowe wypieki. Bardzo smaczny sernik z masą krówkową (teraz jeden z moich ulubionych:)). Na kruchym, kakaowym spodzie, z fantastyczną polewą krówkową. Sernik wspaniale wygląda i ładnie pachnie podczas pieczenia. Jest wilgotny, delikatnie karmelowy, pyszny. W przygotowaniu jest szybki i prosty. Polecam i zapraszam na FILMi do subskrypcji mojego kanału na YouTube http://www.youtube.com/malacukierenka .
Sernik krówkowy
Składniki:
Spód:
100g masła w temperaturze pokojowej
170g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżki kakao bez cukru
2 łyżki cukru
1 żółtko
1 łyżka śmietany
Masa serowa:
50g masła w temperaturze pokojowej
800g gotowego sera na sernik (dobrze jest wyciągnąć ser z lodówki na około 2 godziny przed pieczeniem, będzie się bardziej równomiernie piekł)
160g cukru
4 duże jajka w temperaturze pokojowej
1 czubata łyżka mąki pszennej (użyłam tortowej)
250g gotowej masy krówkowej (resztę masy zużyjemy na polewę, użyłam puszki 400g)
Polewa:
100g białej czekolady
reszta masy krówkowej, która została w puszce po odjęciu 250g (użyłam puszki 400g)
Dodatkowo:
orzechy włoskie do ozdoby
Spód:
1. Wszystkie składniki na spód przełożyć do miski i przez chwilę zagniatać rękoma. Następnie mieszać mikserem, aż powstanie kruszonka.
2. Tortownicę o średnicy 23-24cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Wsypać do niej kruszonkę i wyrównać, nie dociskać.
3. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji góra-dół.
Masa serowa:
4. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Ciągle mieszając, dodać masło, następnie mąkę i ser. Wymieszać na jednolite ciasto.
5. Masę podzielić na dwie równe porcje. Do jednej dodać masę krówkową i wymieszać.
6. Na spód w tortownicy na przemian dodawać łyżką obie masy (zobacz film). Wierzch sernika wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 60-65 minut (piekłam na najniższym poziomie piekarnika). Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik przy uchylonych drzwiczkach na około 30 minut.
7. Po wyjęciu z piekarnika nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy i sernik odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Polewa:
8. Czekoladę połamać i razem z masą krówkową, która została w puszcze, roztopić na parze.
Polewą udekorować wierzch sernika i poukładać orzechy włoskie.
Udanych wypieków:)
Wszystko razem pieczemy, pozdrawiam
Witam, czy na tortownicy 20 cm tez wyjdzie?
nie zmieści się w 20cm, trzeba zmniejszyć trochę ilość składników, pozdrawiam
Czy śmietana dodawana do składników na spod ma być kwaśna 18% czy slodka?
śmietana kwaśna, pozdrawiam
Witam! Mam pytanie chcę upiec sernik w blaszcze 20 x 35 czy 1 kg sera i zwiekszenie jajek do 6 wystarczy plus oczywiście reszte też troche zwieksze ale glownie o te 2 rzeczy chodzi???
myślę, że wystarczy, pozdrawiam serdecznie
zrobiłam!obłędny jest.chyba każdemu wyjdzie,zachecam i polecam.dziekuje Mała Cukierenka!
Zrobilam wczoraj!!jest obłedny. Corka,ktora nie cierpi kazdego rodzaju nabialu stwierdzila ze jest pyszny i zjadla porcje z dokladka.bardzo smaczne i proste do upieczenia ciasto.polecam i dziekuje Mala Cukierenka!
Ogromnie się cieszę!! pozdrawiam serdecznie
witam, wczoraj skończyłem 40-stkę i pierwszy raz w życiu upiekłem sernik z pani przepisu. wyśmienity i teraz to ja żądze w domu (w kuchni) dziękuje Mała Cukierenka
Ogromnie się cieszę i gratuluję, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Mała Cukierenko! Jak długo oraz na ilu stopniach piec ten sernik na termoobiegu ?
jeśli chodzi o czas to tak samo, ale temperaturę bym chyba zmniejszyła do 150C, pozdrawiam serdecznie
Do ciasta i sera nie dodaje się proszku do pieczenia?
proszę postępować tak jak jest w przepisie, pozdrawiam
Żałuję ,że zaczęłam robić ten sernik ! Jestem tak wkurzona,że wychodzę z siebie dałam tyle ile trzeba wszystkiego na ten spód i co ? Wyszła mi glina a nie kruszonka , dałam do zamrażarki bo aż krew mnie zalała. Denerwuje mnie te ze Wszystko w przepisie jest napisane w dag lub gramach bo można napisać po ludzku szklanka tego czy połowa szklanki a nie . Już czuję że na wigile podam najgorszy sernik jaki w życiu zrobiłam
No cóż, żenada…
Sernik wspaniały, pieke od dawna.
Spód taki własnie ma być.A co do szklanek- trzeba być ignorantem w kuchni, żeby tego oczekiwać.A wagi nie ma?
a glina wyszła ze spodu bo za `długo i za szybko miksowane, a może i trochę za ciepłe masło się zrobiło – za długo w rękach miętoszone :-) , nie poddawaj się Xuza :-)
Śmieszne ze można się tak oburzać 🤣wszędzie są przeliczniki korzysta ktoś z internetu po to żeby nowe przepisy wypróbować a nie ma wagi i jest zbyt leniwy żeby poszukać przelicznik 🤣🤣🤣
Właśnie przepisy podawane w szklankach nie wychodzą, na wadze zawsze zważysz tyle ile ma być w przepisie, a szklanka szklance nie równa
Przepis fantastyczny. Serniczek wyszedł pięknie, a smak cudowny po prostu bajka. Dziękuję Mała Cukierenko. Uwielbiam Pani przepisy na ciasta. :-) <3
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Przepyszny sernik. Wyszedł znakomity . Polecam i na pewno w najbliższym czasie znów go upiekę. Pozdrawiam
bardzo mi miło, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Witam raz jeszcze Cukierenko. Ponawiam zapytanie. Czy masło do spodu i sera dajemy rozpuszczone czy tylko miękkie / w temp pokojowej?/ Bardzo proszę o odpowiedz i pozdrawiam.
tylko miękkie, w temperaturze pokojowej, pozdrawiam
Witam po długiej przerwie . Upiekłam sernik na urodziny męża . Oczywiście zamówiłam także tort w najlepszej cukierni w mieście . Co do tortu , to goście owszem chwalili , ze piękna dekoracja i całkiem niezły w smaku . Ale to sernik według Twojego przepisu Mała Cukierenko budził powszechny zachwyt . Zniknął ze stołu natychmiast . Dziękuję kolejny już raz za fajny i prosty przepis . Polecam sernik jest pyszny .
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Witam.Czy można sernik upiec w kąpieli wodnej.Bardzo proszę o odpowiedz.Pozdrawiam
nie wiem, nie piekłam go w kąpieli wodnej, pozdrawiam
Sernik rewelacjakruszonkę za długo kręciłam więc wyszła za mokra,uklepalam i wyszło super.
cieszę się że sernik się udał, pozdrawiam serdecznie
Chciałam upiec ten serniczek na święta z podwójnej porcji w dużej blaszce i mam 2 pytania, czy spodu nie trzeba podpiekac? Zeby byl kruchy? Jeśli nie to czy na czas przygotowania masy serowej nie trzeba włożyć do lodówki? Zawsze mi te spody wychodzą namoknięte. I jeśli będę piekła z podwójnej porcji i wydłużyć czas pieczenia? Z góry bardzo dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.
może Pani podpiec spód, blaszka będzie większa więc myślę, że nie trzeba piec dłużej, proszę zacząć robić masę serową jak już Pani będzie miała gotowy spód, pozdrawiam
jakiej śmietany użyć? słodkiej 30%?
nie to kwaśna śmietana 12% lub 18%, pozdrawiam
Prosty przepis i przepyszny sernik. Pozdrawiam.
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Prosiłabym o doprecyzowanie, ile w przeliczeniu na szklanki dla tego przepisu to 170 gram mąki?
A także czy do przepisu zostało użyte masło tradycyjne, czy masło roślinne?
Jutro planuję wykonać ten sernik, wygląda przepysznie :)
Z góry dziękuję za odpowiedź.
zdaje się że 170g to 1 szklanka mąki, użyłam masła tradycyjnego,
pozdrawiam
Sernik smaczny , pięknie wyrósł, po prostu pokazowy , mężowi tak smakował żę zjedliśmy 1 dniu super przepis
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Czy mozna wymieszać całą masę serową z masą krówkową, bez podzialu?
myślę, że tak, pozdrawiam
Strasznie rzadka wyszła mi masa serowa? Czy sernik się uda?
zrobiłam z 1.5 porcji w prostokątnej blaszce i znikł w oka mgnieniu .bardzo dobry polecam kazdemu
Ten sernik jest okropny! Mało, ze chyba pierwszy w życiu sernik tak mi się udał, to nie można przestać go jeść… dzisiaj muszę pięć kolejny :-) rodzina już od rana marudzi, że był za mały:-) dziękuję Ci za ten przepis!
Bardzo dobry przepis. Zrobiłam na Święta podwójną porcję. Wszystko się udało :) Muszę domowników odpędzać, żeby chociaż do niedzieli coś zostało. Dziękuję :)))
bardzo się cieszę :) dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Jeśli chodzi o spód to z masłem w temperaturze pokojowej według mnie nie wyjdzie kruszonka, a miękka jednolita kula, którą można wyłożyć tortownicę. Taka właśnie mi wyszła choć nie jest powiedziane, że spód będzie zły:) Sernik siedzi w piekarniku więc czekam na efekty.
witam… czy ser trzeba zmielic??????
Witam, jeśli nie jest taki gotowy z wiaderka, gładki tylko w kostkach to tak, pozdrawiam serdecznie
Dzień dobry,
czy można sernik piec w kąpieli wodnej?
myślę, że tak, pozdrawiam
Witam, zrobiłam ten sernik tylko wyszedł mi półpłynny 😕 czy przez to za dałam całe wiadereczko sera?
W smaku jest genialny 😍 tylko zastanawiam się gdzie zrobiłam błąd żeby następnym razem go nie popełnić
trochę dłużej piec i może użyć innego sera, ten miał dużo wody, tak wygląda, pozdrawiam
witam, czy do tego sernika można zrobić spód z ciasteczek? pozdrawiam serdecznie :):):)
myślę, że tak, pozdrawiam
Sernik przepyszny, u mnie z sera poltlustego w kostce zblendowanego na krem. Przepis idealny. Upiekę na święta, polecam<3<3
cieszę się, pozdrawiam ciepło
dwa razy piekłam twój sernik. wychodzi idealnie i wszystkim smakuje. jednak za każdym razem podczas pieczenia wycieka z niego woda (lub tłuszcz), chociaż sernik i tak wychodzi. czy powodem tego może być podpiekanie spodu przez pięć minut czy może coś innego. twaróg miałam zmielony 3 razy, zawsze od rolnika.
to tłuszcz ze spodu, to nie wina sera, można dać ciut mniej masła, pozdrawiam