Dzisiaj przepis dla osób, które uwielbiają serowe wypieki. Bardzo smaczny sernik z masą krówkową (teraz jeden z moich ulubionych:)). Na kruchym, kakaowym spodzie, z fantastyczną polewą krówkową. Sernik wspaniale wygląda i ładnie pachnie podczas pieczenia. Jest wilgotny, delikatnie karmelowy, pyszny. W przygotowaniu jest szybki i prosty. Polecam i zapraszam na FILMi do subskrypcji mojego kanału na YouTube http://www.youtube.com/malacukierenka .
Sernik krówkowy
Składniki:
Spód:
100g masła w temperaturze pokojowej
170g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżki kakao bez cukru
2 łyżki cukru
1 żółtko
1 łyżka śmietany
Masa serowa:
50g masła w temperaturze pokojowej
800g gotowego sera na sernik (dobrze jest wyciągnąć ser z lodówki na około 2 godziny przed pieczeniem, będzie się bardziej równomiernie piekł)
160g cukru
4 duże jajka w temperaturze pokojowej
1 czubata łyżka mąki pszennej (użyłam tortowej)
250g gotowej masy krówkowej (resztę masy zużyjemy na polewę, użyłam puszki 400g)
Polewa:
100g białej czekolady
reszta masy krówkowej, która została w puszce po odjęciu 250g (użyłam puszki 400g)
Dodatkowo:
orzechy włoskie do ozdoby
Spód:
1. Wszystkie składniki na spód przełożyć do miski i przez chwilę zagniatać rękoma. Następnie mieszać mikserem, aż powstanie kruszonka.
2. Tortownicę o średnicy 23-24cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Wsypać do niej kruszonkę i wyrównać, nie dociskać.
3. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji góra-dół.
Masa serowa:
4. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Ciągle mieszając, dodać masło, następnie mąkę i ser. Wymieszać na jednolite ciasto.
5. Masę podzielić na dwie równe porcje. Do jednej dodać masę krówkową i wymieszać.
6. Na spód w tortownicy na przemian dodawać łyżką obie masy (zobacz film). Wierzch sernika wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 60-65 minut (piekłam na najniższym poziomie piekarnika). Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik przy uchylonych drzwiczkach na około 30 minut.
7. Po wyjęciu z piekarnika nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy i sernik odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Polewa:
8. Czekoladę połamać i razem z masą krówkową, która została w puszcze, roztopić na parze.
Polewą udekorować wierzch sernika i poukładać orzechy włoskie.
Udanych wypieków:)
śmietana kwaśna, pozdrawiam
Czy śmietana dodawana do składników na spod ma być kwaśna 18% czy slodka?
nie zmieści się w 20cm, trzeba zmniejszyć trochę ilość składników, pozdrawiam
Witam, czy na tortownicy 20 cm tez wyjdzie?
Wszystko razem pieczemy, pozdrawiam
Mam pytanie czy spód ciasta (kruszonkę) podpiekamy w piekarniku przed nałożeniem masy serowej czy wszystko razem pieczemy?
życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie.
Jutro będę robiła swój pierwszy sernik z tego przepisu, mam nadzieję, że wyjdzie i każdy będzie się nim zajadał na święta. Super pomysł z filmikiem i przepisem na raz :)
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
ciasto wyszło przepyszne. mąż aż mruczał przy jedzeniu.Mam już kupione produkty na następny na Wielkanoc. Polecam przepis a Pani dziękuje za to że mogłam z niego skorzystać
życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
Sernik wylądował właśnie w piekarniku :)Jeśli wyjdzie tak dobry,jak wszyscy twierdzą,napewno zagości na tego rocznych świętach Wielkanocnych :).Pozdrawiam
ja bym tylko zwiększyła ilość mąki w masie serowej o 1/2 łyżki i może bym dodała jeszcze 1 jajko, pozdrawiam
Chcialam zrobić ten sernik z 1 kg sera. Proszę napisać o ile zwiększyć resztę składników.
Pysia – nigdy nie miałam grudek cukru w masie krówkowej i radzę jej użyć w tym przepisie, nie wiem czy uda się z cukierkami, myślę że może być za rzadkie,
pozdrawiam serdecznie