Dzisiaj przepis dla osób, które uwielbiają serowe wypieki. Bardzo smaczny sernik z masą krówkową (teraz jeden z moich ulubionych:)). Na kruchym, kakaowym spodzie, z fantastyczną polewą krówkową. Sernik wspaniale wygląda i ładnie pachnie podczas pieczenia. Jest wilgotny, delikatnie karmelowy, pyszny. W przygotowaniu jest szybki i prosty. Polecam i zapraszam na FILMi do subskrypcji mojego kanału na YouTube http://www.youtube.com/malacukierenka .
Sernik krówkowy
Składniki:
Spód:
100g masła w temperaturze pokojowej
170g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżki kakao bez cukru
2 łyżki cukru
1 żółtko
1 łyżka śmietany
Masa serowa:
50g masła w temperaturze pokojowej
800g gotowego sera na sernik (dobrze jest wyciągnąć ser z lodówki na około 2 godziny przed pieczeniem, będzie się bardziej równomiernie piekł)
160g cukru
4 duże jajka w temperaturze pokojowej
1 czubata łyżka mąki pszennej (użyłam tortowej)
250g gotowej masy krówkowej (resztę masy zużyjemy na polewę, użyłam puszki 400g)
Polewa:
100g białej czekolady
reszta masy krówkowej, która została w puszce po odjęciu 250g (użyłam puszki 400g)
Dodatkowo:
orzechy włoskie do ozdoby
Spód:
1. Wszystkie składniki na spód przełożyć do miski i przez chwilę zagniatać rękoma. Następnie mieszać mikserem, aż powstanie kruszonka.
2. Tortownicę o średnicy 23-24cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Wsypać do niej kruszonkę i wyrównać, nie dociskać.
3. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji góra-dół.
Masa serowa:
4. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Ciągle mieszając, dodać masło, następnie mąkę i ser. Wymieszać na jednolite ciasto.
5. Masę podzielić na dwie równe porcje. Do jednej dodać masę krówkową i wymieszać.
6. Na spód w tortownicy na przemian dodawać łyżką obie masy (zobacz film). Wierzch sernika wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 60-65 minut (piekłam na najniższym poziomie piekarnika). Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik przy uchylonych drzwiczkach na około 30 minut.
7. Po wyjęciu z piekarnika nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy i sernik odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Polewa:
8. Czekoladę połamać i razem z masą krówkową, która została w puszcze, roztopić na parze.
Polewą udekorować wierzch sernika i poukładać orzechy włoskie.
Udanych wypieków:)
Czy zamiast gotowej masy krówkowej można dodać rozpuszcone krówki? Jeśli tak to w jakich ilościach?
Witam, a czy zamiast gotowej masy krówkowej można dodać rozpuszczone cukierki krówki i czy jeśli tak to w jakich proporcjach? Z gotową masą krówkową ciężko trafić – chodzi tu o grudki cukru ;/
Ogromnie się cieszę, bardzo dziękuję za tak sympatyczny komentarz, pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam na urodziny sernik krowkowy , spód z ciasteczek i masła z Twojego innego przepisu zrobiłam a resztę bez zmian:) cała rodzina się zachwyciła smakiem i prosiła o przepis . Nawet moja mama, która uwielbia serniki, była pod wrażeniem smaku. Tym bardziej, że to był mój pierwszy sernik. Polecam każdemu Twoje przepisy i bardzo cenne porady na temat przyrządzania konkretnych ciast :) serdecznie dziękuję że dzielisz się swoją pasją i talentem z innymi :)
Proszę to upiec, powinno się zsiąść pozdrawiam
Strasznie rzadka wyszła mi ta masa serowa :( leje się jak śmietana 36 % co z tym zrobić
myślę, że tak, pozdrawiam.
Mogę zrobić spod z herbatników i masłem? I czy zamiast śmietany dodać jogurt naturalny?
czy można zrobić z kruchym spodem z hartowników i masła ? myślisz , że wyjdzie ? np. 200 gram herbatników pełnoziarnistych i 80gram masła (masło roztopić i zmieszać z wcześniej zblendowanymi herbatnikami) :) ?
dziękuję, wesołych, słodkich Świąt! pozdrawiam serdecznie
Sernik właśnie stygnie.Wygląda cudnie;)Mam nadzieję że w Święta u Mamy zrobię nim furorę :)Pozdrawiam i Życzę Ci Pogodnych Świąt Mała Cukierenko
Ogromnie się cieszę :) życzę smacznego! Wesołych Świąt! pozdrawiam ciepło
Odwazylam sie sprobowac kolejny raz zawalczyc z sernikiem… Robilam troszke na tak zwane „oko”, bo chcialam zuzyc caly kilogram sera i… Wyszedl rewelacyjny! :D Nie za slodki, idealna konsystencja i mega apetyczny wyglad!
Dzieki za ten przepis, a Twoja strone dodaje do ulubionych i bede ja regularnie odwiedzac! :)
PS.
Zrobilam tez Makowiec z jablkami wedlug Twojego przepisu i wyszedl tak samo swietnie jak sernik!
Te przepisy sa chyba jakies magiczne, bo jak dotad robienie slodkich wypiekow uwazalam za swoja piete achillesowa, a tu prosze, taka mila niespodzianka ;)
myślę, że 170-180oC przez około 60 minut, pozdrawiam
Jaką temp ustawić w piekarniku gazowym i jak długo piec?