Sernik krówkowy

Dzisiaj przepis dla osób, które uwielbiają serowe wypieki. Bardzo smaczny sernik z masą krówkową (teraz jeden z moich ulubionych:)). Na kruchym, kakaowym spodzie, z fantastyczną polewą krówkową. Sernik wspaniale wygląda i ładnie pachnie podczas pieczenia. Jest wilgotny, delikatnie karmelowy, pyszny. W przygotowaniu jest szybki i prosty. Polecam i zapraszam na FILMi do subskrypcji mojego kanału na YouTube http://www.youtube.com/malacukierenka .

Sernik krówkowy
Składniki:
Spód:
100g masła w temperaturze pokojowej
170g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżki kakao bez cukru
2 łyżki cukru
1 żółtko
1 łyżka śmietany
Masa serowa:
50g masła w temperaturze pokojowej
800g gotowego sera na sernik (dobrze jest wyciągnąć ser z lodówki na około 2 godziny przed pieczeniem, będzie się bardziej równomiernie piekł)
160g cukru
4 duże jajka w temperaturze pokojowej
1 czubata łyżka mąki pszennej (użyłam tortowej)
250g gotowej masy krówkowej (resztę masy zużyjemy na polewę, użyłam puszki 400g)
Polewa:
100g białej czekolady
reszta masy krówkowej, która została w puszce po odjęciu 250g (użyłam puszki 400g)
Dodatkowo:
orzechy włoskie do ozdoby

sernik krowkowy

Spód:
1. Wszystkie składniki na spód przełożyć do miski i przez chwilę zagniatać rękoma. Następnie mieszać mikserem, aż powstanie kruszonka.

2. Tortownicę o średnicy 23-24cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Wsypać do niej kruszonkę i wyrównać, nie dociskać.

3. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji góra-dół.

Masa serowa:
4. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Ciągle mieszając, dodać masło, następnie mąkę i ser. Wymieszać na jednolite ciasto.

5. Masę podzielić na dwie równe porcje. Do jednej dodać masę krówkową i wymieszać.

6. Na spód w tortownicy na przemian dodawać łyżką obie masy (zobacz film). Wierzch sernika wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 60-65 minut (piekłam na najniższym poziomie piekarnika). Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik przy uchylonych drzwiczkach na około 30 minut.

7. Po wyjęciu z piekarnika nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy i sernik odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Polewa:
8. Czekoladę połamać i razem z masą krówkową, która została w puszcze, roztopić na parze.
Polewą udekorować wierzch sernika i poukładać orzechy włoskie.

Udanych wypieków:)

sernik krowkowy

Print Friendly, PDF & Email

158 komentarzy do wpisu „Sernik krówkowy”

  1. Sernik zrobiłam przedwczoraj z mniejszej ilości, zostało mi 05,kg sera do zużycia. Proporcje zmniejszyłam do tortownicy 18cm. Wyszedł pyszny, ale na dole nie wiem czy takie mokre ciasto powinno być, trochę jak zakalec… jak patrzę to u Ciebie na zdjęciu takie „mokre” jest przy samym serze, a u mnie całe. Pomimo tego bardzo smaczny i myślałam, że będzie bardzo słodki, a jest taki jak lubię, w sam raz :)

    Odpowiedz
  2. Sernik super, prosty w przygotowaniu ,aby zjeść coś dobrego trzeba kupić dobry ser ,Autorce bloga życze samych udanych wypieków i oby dalej zarażała swoją pasją kolejne pokolenia .

    Odpowiedz
  3. Mam pytanie bo nie jestem pewna a wolę się upewnić. Czy ser ma być taki z wiaderka czy w kostkach? Będę piekła w weekend tacie na urodziny dlatego nie chciałabym popełnić jakiejś gafy :)

    Odpowiedz
  4. Dziękuję bardzo za odpowiedź i od razu piszę, że wczoraj ciasto zdobyło serca wszystkich gości! Najlepszy sernik jaki ostatnio piekłam i na święta na pewno zagości na moim stole:)

    Odpowiedz
  5. Mała Cukierenko o ile powinnam powiększyć składniki na tortownicę 26 cm? Chciałabym zrobić ten sernik na swoje urodziny i nie kupować specjalnie mniejszej blaszki :) byłabym wdzięczna za podpowiedź

    P.S. Robiłam już kilka przepisów z Twojej strony i każdy wychodzi wyśmienicie – szczególnie sernik z malinami (pycha!)

    Odpowiedz
  6. Robiłam nieraz..Wyśmienity. Gratulacje dla Ciebie Cukierenko… Mam pytanie czy do polewy zamiast białej mogę użyć gorzkiej czekolady? Pozdrawiam:-)

    Odpowiedz
  7. Hej! Ja również mam formę 26cm,czy oprócz zwiększenia ilosci sera i jajek resztę składników tez mam zwiększyć,czy zostawić tak jak w przepisie ? Pozdrawiam i dziękuję :-)

    Odpowiedz
  8. Odwazylam sie sprobowac kolejny raz zawalczyc z sernikiem… Robilam troszke na tak zwane „oko”, bo chcialam zuzyc caly kilogram sera i… Wyszedl rewelacyjny! :D Nie za slodki, idealna konsystencja i mega apetyczny wyglad!
    Dzieki za ten przepis, a Twoja strone dodaje do ulubionych i bede ja regularnie odwiedzac! :)

    PS.
    Zrobilam tez Makowiec z jablkami wedlug Twojego przepisu i wyszedl tak samo swietnie jak sernik!

    Te przepisy sa chyba jakies magiczne, bo jak dotad robienie slodkich wypiekow uwazalam za swoja piete achillesowa, a tu prosze, taka mila niespodzianka ;)

    Odpowiedz
  9. Sernik właśnie stygnie.Wygląda cudnie;)Mam nadzieję że w Święta u Mamy zrobię nim furorę :)Pozdrawiam i Życzę Ci Pogodnych Świąt Mała Cukierenko

    Odpowiedz
  10. czy można zrobić z kruchym spodem z hartowników i masła ? myślisz , że wyjdzie ? np. 200 gram herbatników pełnoziarnistych i 80gram masła (masło roztopić i zmieszać z wcześniej zblendowanymi herbatnikami) :) ?

    Odpowiedz
  11. Zrobiłam na urodziny sernik krowkowy , spód z ciasteczek i masła z Twojego innego przepisu zrobiłam a resztę bez zmian:) cała rodzina się zachwyciła smakiem i prosiła o przepis . Nawet moja mama, która uwielbia serniki, była pod wrażeniem smaku. Tym bardziej, że to był mój pierwszy sernik. Polecam każdemu Twoje przepisy i bardzo cenne porady na temat przyrządzania konkretnych ciast :) serdecznie dziękuję że dzielisz się swoją pasją i talentem z innymi :)

    Odpowiedz
  12. Witam, a czy zamiast gotowej masy krówkowej można dodać rozpuszczone cukierki krówki i czy jeśli tak to w jakich proporcjach? Z gotową masą krówkową ciężko trafić – chodzi tu o grudki cukru ;/

    Odpowiedz
  13. Pysia – nigdy nie miałam grudek cukru w masie krówkowej i radzę jej użyć w tym przepisie, nie wiem czy uda się z cukierkami, myślę że może być za rzadkie,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  14. ja bym tylko zwiększyła ilość mąki w masie serowej o 1/2 łyżki i może bym dodała jeszcze 1 jajko, pozdrawiam

    Odpowiedz
  15. Sernik wylądował właśnie w piekarniku :)Jeśli wyjdzie tak dobry,jak wszyscy twierdzą,napewno zagości na tego rocznych świętach Wielkanocnych :).Pozdrawiam

    Odpowiedz
  16. ciasto wyszło przepyszne. mąż aż mruczał przy jedzeniu.Mam już kupione produkty na następny na Wielkanoc. Polecam przepis a Pani dziękuje za to że mogłam z niego skorzystać

    Odpowiedz
  17. Jutro będę robiła swój pierwszy sernik z tego przepisu, mam nadzieję, że wyjdzie i każdy będzie się nim zajadał na święta. Super pomysł z filmikiem i przepisem na raz :)

    Odpowiedz
  18. Mam pytanie czy spód ciasta (kruszonkę) podpiekamy w piekarniku przed nałożeniem masy serowej czy wszystko razem pieczemy?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz