Sernik krówkowy

Dzisiaj przepis dla osób, które uwielbiają serowe wypieki. Bardzo smaczny sernik z masą krówkową (teraz jeden z moich ulubionych:)). Na kruchym, kakaowym spodzie, z fantastyczną polewą krówkową. Sernik wspaniale wygląda i ładnie pachnie podczas pieczenia. Jest wilgotny, delikatnie karmelowy, pyszny. W przygotowaniu jest szybki i prosty. Polecam i zapraszam na FILMi do subskrypcji mojego kanału na YouTube http://www.youtube.com/malacukierenka .

Sernik krówkowy
Składniki:
Spód:
100g masła w temperaturze pokojowej
170g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżki kakao bez cukru
2 łyżki cukru
1 żółtko
1 łyżka śmietany
Masa serowa:
50g masła w temperaturze pokojowej
800g gotowego sera na sernik (dobrze jest wyciągnąć ser z lodówki na około 2 godziny przed pieczeniem, będzie się bardziej równomiernie piekł)
160g cukru
4 duże jajka w temperaturze pokojowej
1 czubata łyżka mąki pszennej (użyłam tortowej)
250g gotowej masy krówkowej (resztę masy zużyjemy na polewę, użyłam puszki 400g)
Polewa:
100g białej czekolady
reszta masy krówkowej, która została w puszce po odjęciu 250g (użyłam puszki 400g)
Dodatkowo:
orzechy włoskie do ozdoby

sernik krowkowy

Spód:
1. Wszystkie składniki na spód przełożyć do miski i przez chwilę zagniatać rękoma. Następnie mieszać mikserem, aż powstanie kruszonka.

2. Tortownicę o średnicy 23-24cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Wsypać do niej kruszonkę i wyrównać, nie dociskać.

3. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji góra-dół.

Masa serowa:
4. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Ciągle mieszając, dodać masło, następnie mąkę i ser. Wymieszać na jednolite ciasto.

5. Masę podzielić na dwie równe porcje. Do jednej dodać masę krówkową i wymieszać.

6. Na spód w tortownicy na przemian dodawać łyżką obie masy (zobacz film). Wierzch sernika wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 60-65 minut (piekłam na najniższym poziomie piekarnika). Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik przy uchylonych drzwiczkach na około 30 minut.

7. Po wyjęciu z piekarnika nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy i sernik odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Polewa:
8. Czekoladę połamać i razem z masą krówkową, która została w puszcze, roztopić na parze.
Polewą udekorować wierzch sernika i poukładać orzechy włoskie.

Udanych wypieków:)

sernik krowkowy

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Chatka Baby Jagi – Prosty sernik bez pieczenia

Ciasto Świąteczny Przekładaniec z Serem i Jabłkami

Sernik kawowy z czekoladą

PROSTY SERNIK z ciasteczkami OREO

Prosty sernik na zimno z truskawkami

Sernik z masłem orzechowym i polewą czekoladową

171 komentarzy do “Sernik krówkowy”

  1. Bardzo mi przykro, użyłam sera z wiaderka „Mój ulubiony” Wieluń, podaje link:
    http://www.sdmwiel.home.pl/, trzeba było może dodać jeszcze z 1 łyżkę mąki lub budyń, ale po upieczeniu powinno być dobre, moja masa też jest dosyć płynna,
    pozdrawiam serdecznie i również Wesołych Świąt!

    Odpowiedz
  2. Natalio a moja masa serowa wyszla strasznie plynna :-/ proporcje skladnikow dalam identyczne, wszystkie swiezutkie, w temp. pokojowej a masa sie rozplywa… Napisz prosze jakiego sera uzylas do tej masy. Bede robic tyle razy to ciasto az wyjdzie bo jest to polaczenie ktore uwielbiam! Pozdrawiam i zycze Wesolych Swiat :)

    Odpowiedz
  3. właśnie piecze się w tortownicy 26cm,dałam kilogram sera 1 łyżka mąki więcej mam nadzieje,że wyjdzie i się nie rozleje.
    ZDROWYCH,SPOKOJNYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH :D

    Odpowiedz
  4. Na blasze prostokątnej ilość składników zwiększyć? Czy proporcje mogą zostać takie same? :)
    Ps. Sernik wygląda obłędnie! ;)

    Odpowiedz
  5. chofi: – wszystko razem,

    Kama: – dzięki:) miło mi,

    Ewelka: będzie niziutki, więc radzę zwiększyć ilość składników,

    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  6. Witam :) Czy jeśli upiekę sernik w tortownicy 26cm to bardzo ucierpi na tym wysokość ciasta? Czy lepiej zwiększyć proporcje składników?
    Pozdrawiam! :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz