Dzisiaj przepis dla osób, które uwielbiają serowe wypieki. Bardzo smaczny sernik z masą krówkową (teraz jeden z moich ulubionych:)). Na kruchym, kakaowym spodzie, z fantastyczną polewą krówkową. Sernik wspaniale wygląda i ładnie pachnie podczas pieczenia. Jest wilgotny, delikatnie karmelowy, pyszny. W przygotowaniu jest szybki i prosty. Polecam i zapraszam na FILMi do subskrypcji mojego kanału na YouTube http://www.youtube.com/malacukierenka .
Sernik krówkowy
Składniki:
Spód:
100g masła w temperaturze pokojowej
170g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżki kakao bez cukru
2 łyżki cukru
1 żółtko
1 łyżka śmietany
Masa serowa:
50g masła w temperaturze pokojowej
800g gotowego sera na sernik (dobrze jest wyciągnąć ser z lodówki na około 2 godziny przed pieczeniem, będzie się bardziej równomiernie piekł)
160g cukru
4 duże jajka w temperaturze pokojowej
1 czubata łyżka mąki pszennej (użyłam tortowej)
250g gotowej masy krówkowej (resztę masy zużyjemy na polewę, użyłam puszki 400g)
Polewa:
100g białej czekolady
reszta masy krówkowej, która została w puszce po odjęciu 250g (użyłam puszki 400g)
Dodatkowo:
orzechy włoskie do ozdoby
Spód:
1. Wszystkie składniki na spód przełożyć do miski i przez chwilę zagniatać rękoma. Następnie mieszać mikserem, aż powstanie kruszonka.
2. Tortownicę o średnicy 23-24cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Wsypać do niej kruszonkę i wyrównać, nie dociskać.
3. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji góra-dół.
Masa serowa:
4. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Ciągle mieszając, dodać masło, następnie mąkę i ser. Wymieszać na jednolite ciasto.
5. Masę podzielić na dwie równe porcje. Do jednej dodać masę krówkową i wymieszać.
6. Na spód w tortownicy na przemian dodawać łyżką obie masy (zobacz film). Wierzch sernika wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 60-65 minut (piekłam na najniższym poziomie piekarnika). Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik przy uchylonych drzwiczkach na około 30 minut.
7. Po wyjęciu z piekarnika nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy i sernik odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Polewa:
8. Czekoladę połamać i razem z masą krówkową, która została w puszcze, roztopić na parze.
Polewą udekorować wierzch sernika i poukładać orzechy włoskie.
Udanych wypieków:)
Bardzo mi przykro, użyłam sera z wiaderka „Mój ulubiony” Wieluń, podaje link:
http://www.sdmwiel.home.pl/, trzeba było może dodać jeszcze z 1 łyżkę mąki lub budyń, ale po upieczeniu powinno być dobre, moja masa też jest dosyć płynna,
pozdrawiam serdecznie i również Wesołych Świąt!
Natalio a moja masa serowa wyszla strasznie plynna :-/ proporcje skladnikow dalam identyczne, wszystkie swiezutkie, w temp. pokojowej a masa sie rozplywa… Napisz prosze jakiego sera uzylas do tej masy. Bede robic tyle razy to ciasto az wyjdzie bo jest to polaczenie ktore uwielbiam! Pozdrawiam i zycze Wesolych Swiat :)
nie powinien się rozlać, życzę smacznego! :) Wspaniałych radosnych Świąt! pozdrawiam serdecznie
właśnie piecze się w tortownicy 26cm,dałam kilogram sera 1 łyżka mąki więcej mam nadzieje,że wyjdzie i się nie rozleje.
ZDROWYCH,SPOKOJNYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH :D
nie trzeba na ostatnim poziomie, najlepiej chyba na środkowym, temperatura 150oC około 65 minut, pozdrawiam
Jak bym chciała piec na termoobiegu jaka temperatura i czas? Czy również piec na ostatnim poziomie??
zależy jaka wielkość blaszki jeśli 23x23cm, to bym zostawiła, pozdrawiam
Na blasze prostokątnej ilość składników zwiększyć? Czy proporcje mogą zostać takie same? :)
Ps. Sernik wygląda obłędnie! ;)
chofi: – wszystko razem,
Kama: – dzięki:) miło mi,
Ewelka: będzie niziutki, więc radzę zwiększyć ilość składników,
pozdrawiam serdecznie
Witam :) Czy jeśli upiekę sernik w tortownicy 26cm to bardzo ucierpi na tym wysokość ciasta? Czy lepiej zwiększyć proporcje składników?
Pozdrawiam! :)
Piękny! Zrobię na święta :-)
Dzięki za filmik, fajnie Cię zobaczyć :-)
spod piec osobno przed wlaniem masy serowej czy juz wszystko razem?
myślę, że tak, pozdrawiam
Mała cukierenko,
czekolada mleczna + masa krówkowa = nada się?
tak może być, pozdrawiam