Dzisiaj przepis dla osób, które uwielbiają serowe wypieki. Bardzo smaczny sernik z masą krówkową (teraz jeden z moich ulubionych:)). Na kruchym, kakaowym spodzie, z fantastyczną polewą krówkową. Sernik wspaniale wygląda i ładnie pachnie podczas pieczenia. Jest wilgotny, delikatnie karmelowy, pyszny. W przygotowaniu jest szybki i prosty. Polecam i zapraszam na FILMi do subskrypcji mojego kanału na YouTube http://www.youtube.com/malacukierenka .
Sernik krówkowy
Składniki:
Spód:
100g masła w temperaturze pokojowej
170g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżki kakao bez cukru
2 łyżki cukru
1 żółtko
1 łyżka śmietany
Masa serowa:
50g masła w temperaturze pokojowej
800g gotowego sera na sernik (dobrze jest wyciągnąć ser z lodówki na około 2 godziny przed pieczeniem, będzie się bardziej równomiernie piekł)
160g cukru
4 duże jajka w temperaturze pokojowej
1 czubata łyżka mąki pszennej (użyłam tortowej)
250g gotowej masy krówkowej (resztę masy zużyjemy na polewę, użyłam puszki 400g)
Polewa:
100g białej czekolady
reszta masy krówkowej, która została w puszce po odjęciu 250g (użyłam puszki 400g)
Dodatkowo:
orzechy włoskie do ozdoby
Spód:
1. Wszystkie składniki na spód przełożyć do miski i przez chwilę zagniatać rękoma. Następnie mieszać mikserem, aż powstanie kruszonka.
2. Tortownicę o średnicy 23-24cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Wsypać do niej kruszonkę i wyrównać, nie dociskać.
3. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji góra-dół.
Masa serowa:
4. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Ciągle mieszając, dodać masło, następnie mąkę i ser. Wymieszać na jednolite ciasto.
5. Masę podzielić na dwie równe porcje. Do jednej dodać masę krówkową i wymieszać.
6. Na spód w tortownicy na przemian dodawać łyżką obie masy (zobacz film). Wierzch sernika wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 60-65 minut (piekłam na najniższym poziomie piekarnika). Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik przy uchylonych drzwiczkach na około 30 minut.
7. Po wyjęciu z piekarnika nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy i sernik odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Polewa:
8. Czekoladę połamać i razem z masą krówkową, która została w puszcze, roztopić na parze.
Polewą udekorować wierzch sernika i poukładać orzechy włoskie.
Udanych wypieków:)
czy może być ser z wiaderka?
Tyle szczęścia na raz – i sernik, i karmel!
chyba tak, powinno też się udać, pozdrawiam
Czy zamiast śmietany może być jogurt naturalny?
Jaki piękny sernik! Z polewą krówkową – musiał być przepyszny! :)
Jeśli jeszcze ktokolwiek zastanawia się czy warto zrobić – WARTO. Uwielbiam serniki ale to połączenie wymiata chyba wszystkie, zwłaszcza że uwielbiam również pokrewne smaku toffie. Przepyszny i robi wrażenie wizualne :-) pozdrawiam i dziękuje za kolejny rewelacyjny przepis :-)
kama: właściwie można pominąć, ale z czekoladą polewa się dobrze trzyma, tak to nie wiem czy zastygnie, pozdrawiam
Robiłam kiedyś sernik z masą krówkową, jest przepyszny. Piękne wzorki wyszły :)
Polewy miało być☺
A czy do połowy karmel owej potrzebna jest koniecznie biała czekolada czy można ją pominąć?
Wygląda rewelacyjnie :)
przepiękny!
Mniam,,ale pysznie wygląda,,,tydzien temu piekłam sernik a po tych zdjęciach mam ochotę na ten piękny krówkowy!!
może być 18% lub 12%, pozdrawiam
Jakiej śmietany? 18%?