Bardzo smaczny, kremowy sernik z masą krówkową i czekoladą. Rozpływa się w ustach, jest pyszny. Wierzch zdobi bita śmietana polana kajmakiem i posypana poszatkowanymi orzeszkami. Sernik prosty w przygotowaniu i szybki, nie powinno być z nim problemu, nie jest za słodki. Będzie wspaniałym deserem na zbliżające się Święta. Polecam… (inspiracja z gazetki „Ciasta czytelników” 1/2016).
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Sernik krówkowy z czekoladą
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
750g gotowego sera na sernik
250g serka mascarpone
1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
150g cukru
3 jajka
300g gotowej masy krówkowej – kajmakowej (użyłam gotowej z puszki)
100g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
1 płaska łyżka kakao
Wierzch:
50-80g masy krówkowej – kajmakowej
250ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
1-2 płaskie łyżki cukru pudru
1 fix do śmietany (niekoniecznie, ale z fixem śmietana lepiej trzyma kształt)
poszatkowane orzeszki
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.
2. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce (jeśli będziemy roztapiać w mikrofalówce, proszę uważać, żeby nie przypalić).
3. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Następnie dodać ser, serek mascarpone, budyń i wymieszać mikserem na średnich obrotach (patrz FILM).
4. Masę serową podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać czekoladę i kakao, a do drugiej masę krówkową, każdą osobno wymieszać mikserem (patrz FILM).
5. Do tortownicy o średnicy 21-22cm wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć masę czekoladową, wyrównać. Na wierzch wylać masę serowo – krówkową. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika (piekłam na najniższym poziomie piekarnika). Po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec dalej przez 30 minut. Po upieczeniu sernik pozostawić w piekarniku na około 40-60 minut. Po tym czasie wyciągnąć go do całkowitego ostygnięcia.
Wierzch:
6. Sernik wyjąć z blaszki. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem i fixem. Przełożyć do foliowego woreczka z metalową końcówką Wilton 6B i udekorować wierzch sernika (patrz FILM).
7. Masę krówkową krótko podgrzać i przełożyć do pojemniczka z tylką lub foliowego woreczka. Naciąć róg woreczka i sernik polać masą krówkową, robiąc esy-floresy. Sernik wstawić do lodówki na parę godzin.
Udanych wypieków:)
może Pani troszkę dodać, pozdrawiam
Zamierzam zrobić sernik z 1 kg sera z wiaderka (bez mascarpone) czy mogę dodać trochę śmietanki 30% np 100 – 150 ml, żeby zwiększyć kremowość sernika?
Witam, chcialabym zapytac ide dni np. Przed świętami można zrobić ten serniczek?
Orzechy ziemne (arachidowe), nie solone, pozdrawiam
Dzień dobry,
jakie orzeszki zostały tutaj użyte?
Pozdrawiam.
Witam nie taki lejący jak homogenizowany, twaróg ma być jak na sernik,
myślę, że około 12 porcji, pozdrawiam serdecznie
Witam. Ile porcji wyjdzie z takiej tortownicy? Biorąc pod uwagę takie mniejsze (cieńsze)kawałki ?
Witam :) czy ser ma być typu homogenizowanego tzn. Gładki i rzadki jesli chodzi o konsystencję? I jeszcze jedno..ile porcji wychodzi z takiej tortownicy? Czy jest możliwość,żeby upiec to ciacho na zwyklej brytfance?:)Z góry dziękuję za odpowiedź.
malinka2: – jeśli go Pani doda z umiarem będzie ok,
pozdrawiam serdecznie
nie jestem pewna czy to się tak uda, masło jest tłuste, tylko proszę go nie dodawać 300g pozdrawiam
mam pytanie… mogę zamiast krówki dodać do sernika masła orzechowego? czy będzie ok? lubię słodko-słone desery :) pozdrawiam!
Czy zamiast masy krówkowej na wierzch śmietany można użyć sosu toffi? czy będzie się tak samo trzymał, czy może spłynąć? Pozdrawiam :)
myślę, że można użyć herbatników, pozdrawiam
Chciałabym zwiększyć ilość żółtek, sernik ma wtedy lepszy smak, ale nie chcę na siłę ulepszać i tak już dobrego przepisu :)
Czy można na spód wyłożyć jeszcze herbatniki lub bardzo cienką warstwę kruchego ciasta?