Bardzo smaczny, kremowy sernik z masą krówkową i czekoladą. Rozpływa się w ustach, jest pyszny. Wierzch zdobi bita śmietana polana kajmakiem i posypana poszatkowanymi orzeszkami. Sernik prosty w przygotowaniu i szybki, nie powinno być z nim problemu, nie jest za słodki. Będzie wspaniałym deserem na zbliżające się Święta. Polecam… (inspiracja z gazetki „Ciasta czytelników” 1/2016).
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Sernik krówkowy z czekoladą
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
750g gotowego sera na sernik
250g serka mascarpone
1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
150g cukru
3 jajka
300g gotowej masy krówkowej – kajmakowej (użyłam gotowej z puszki)
100g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
1 płaska łyżka kakao
Wierzch:
50-80g masy krówkowej – kajmakowej
250ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
1-2 płaskie łyżki cukru pudru
1 fix do śmietany (niekoniecznie, ale z fixem śmietana lepiej trzyma kształt)
poszatkowane orzeszki
1. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół.
2. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce (jeśli będziemy roztapiać w mikrofalówce, proszę uważać, żeby nie przypalić).
3. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Następnie dodać ser, serek mascarpone, budyń i wymieszać mikserem na średnich obrotach (patrz FILM).
4. Masę serową podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać czekoladę i kakao, a do drugiej masę krówkową, każdą osobno wymieszać mikserem (patrz FILM).
5. Do tortownicy o średnicy 21-22cm wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć masę czekoladową, wyrównać. Na wierzch wylać masę serowo – krówkową. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika (piekłam na najniższym poziomie piekarnika). Po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 160oC i piec dalej przez 30 minut. Po upieczeniu sernik pozostawić w piekarniku na około 40-60 minut. Po tym czasie wyciągnąć go do całkowitego ostygnięcia.
Wierzch:
6. Sernik wyjąć z blaszki. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem i fixem. Przełożyć do foliowego woreczka z metalową końcówką Wilton 6B i udekorować wierzch sernika (patrz FILM).
7. Masę krówkową krótko podgrzać i przełożyć do pojemniczka z tylką lub foliowego woreczka. Naciąć róg woreczka i sernik polać masą krówkową, robiąc esy-floresy. Sernik wstawić do lodówki na parę godzin.
Udanych wypieków:)
Sernik, zgodnie z planem, był dziś podany. Trochę trudno się kroił ale smakował wybornie. Pozdrawiam.
U mnie podobnie, z pięknego wysokiego serniczka po pozostawieniu w piekarniku do ostygnięcia zrobił się placek, po prostu opadł ( nie otwierałam piekarnika). A szkoda, bo liczyłam na lepszy efekt. Co do smaku…. super.
Witam .sernik szybko znika bardzo smaczny i delikatny…jeszcze nie raz będzie zrobiony .polecam wszystkim
Opadł trochę ale był w sam raz
cieszę się, że smakował :) pozdrawiam serdecznie
Zapomniałam dać budyniu… właśnie się piecze… Da się jakoś uratować? :(
już niech się piecze, będzie dobrze, może z 5 minut proszę dłużej piec, jak ostygnie włożyć do lodówki, podawać dobrze schłodzone, pozdrawiam serdecznie
Mój chłopak ponownie zdobył mnie tym ciastem <3 Rewelacja!
Sernik pyszny! Trochę mi się nie udała dekoracja ale dojdę do wprawy. Pozdrawiam!
Na pewno, cieszę się, że smakował, pozdrawiam serdecznie
Niestety mój sernik również opadł i nie jest taki puszysty jak na zdjęciach. Oczywiście będzie podejście 2 do przepisu natomiast czy ma pani jakieś rady dla niskiego ciasta?
Pozdrawiam
on raczej jest kremowy niż puszysty, mnie trochę też opadł,
pozdrawiam serdecznie
Witam. Czym mogę zastąpić śmietanę na wierzchu sernika? Pozdrawiam Ewa
może roztopioną czekoladą lub posypać uprażonymi orzechami, pozdrawiam
Dzień Dobry
Zrobiłam zgodnie z przepisem i uprzejmie donoszę że nie usiadł ani milimetra a taki pyszny ze zniknął natychmiast chętnie będę wracać do tego sernika .Bardzo fajny i smaczny przepis z przyjemnością będę zaglądać na Pani stroną i korzystać z pysznych przepisów dziękuję pozdrawiam serdecznie
Bardzo mi miło, ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Witam.Czy można sernik upiec w kąpieli wodnej?.piekę ten sposób tradycyjny sernik i nie opada.pozdrawiam serdecznie.
nie piekłam serników w kąpieli wodnej, więc nie doradzę, pozdrawiam
Witam.Piekłam sernik w kąpieli wodnej i informuje,że nie usiadł ani milimetra.W smaku rewelacyjny nic dodać nic ując.Na pewno wypróbuję inne pani przepisy.Dziękuję za przepis na pyszny sernik.pozdrawiam serdecznie.
bardzo się cieszę, też będę musiała spróbować upiec sernik w kąpieli wodnej, dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Czy mogę pominąć serek mascarpone ? Niestety nie udało mi się go kupić i nie wiem czy jest teraz sens robienia ciasta ….
Chciałabym zrobić sernik na komunie, ale w większym wydaniu.mam blaszke 30 tortową.czy jeśli podwoje ilość składników będzie ok?
tak myślę, że będzie dobrze, pozdrawiam
JUŻ KILKA RAZY UPIEKŁAM CIASTO CZEKOLADOWE „BANANOTTI” JEST BARDZO SMACZNE I BARDZO PROSTE DO ZROBIENIA. MOJA RODZINA SMAKOWAŁA Z ZACHWYTEM MÓJ WYPIEK, DZIĘKUJĘ ZA ŚWIETNY PRZEPIS, POLECAM
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Serniczek przepyszny, aksamitny, godny polecenia jak i inne przepisy z Małej cukierenki
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie :)
Serniczek nie opadł a smak … poezja polecam!
Czy zamiast sera na sernik mogę użyć serków philadelphia?
myślę, że tak, pozdrawiam
Witam!
Czy można użyć 1kg sera białego i pominąć mascarpone?
tak można, pozdrawiam
Czy konieczna jest zmiana temperatury piekarnika?
Super pyszny serniczek nie opada. Polecam
Czy po skończeniu pieczenia, sernik pozostawiamy w zakmtniętym czy uchylonym piekarniku? Obawiam się, że ciasto opadnie :-(
można przy uchylonych, mój sernik też opadł, pozdrawiam
Dlaczego ten sernik trzeba piec na dolnej półce piekarnika?
Spróbuję z półtora porcji zabraknie mi 125g sera ale mam gęsty ser zamiast białego dodam 125g mascarpone co mi wyjdzie
Zrobiłam sernik z tego przepisu. Niestety opadł bardzo. Nie wiem dlaczego. Wszystko robiłam zgodnie z przepisem. Na szczęście smak jest super :)
Sernik wyszedł równy jak stół ale niestety popękał. Na szczęście śmietana zakryła pęknięcie.