Bardzo smaczny, kremowy sernik z masą krówkową i czekoladą. Rozpływa się w ustach, jest pyszny. Wierzch zdobi bita śmietana polana kajmakiem i posypana poszatkowanymi orzeszkami. Sernik prosty w przygotowaniu i szybki, nie powinno być z nim problemu, nie jest za słodki. Będzie wspaniałym deserem na zbliżające się Święta. Polecam… (inspiracja z gazetki „Ciasta czytelników” 1/2016).
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Sernik krówkowy z czekoladą
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
750g gotowego sera na sernik
250g serka mascarpone
1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
150g cukru
3 jajka
300g gotowej masy krówkowej – kajmakowej (użyłam gotowej z puszki)
100g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
1 płaska łyżka kakao
Wierzch:
50-80g masy krówkowej – kajmakowej
250ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
1-2 płaskie łyżki cukru pudru
1 fix do śmietany (niekoniecznie, ale z fixem śmietana lepiej trzyma kształt)
poszatkowane orzeszki
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.
2. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce (jeśli będziemy roztapiać w mikrofalówce, proszę uważać, żeby nie przypalić).
3. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Następnie dodać ser, serek mascarpone, budyń i wymieszać mikserem na średnich obrotach (patrz FILM).
4. Masę serową podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać czekoladę i kakao, a do drugiej masę krówkową, każdą osobno wymieszać mikserem (patrz FILM).
5. Do tortownicy o średnicy 21-22cm wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć masę czekoladową, wyrównać. Na wierzch wylać masę serowo – krówkową. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika (piekłam na najniższym poziomie piekarnika). Po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec dalej przez 30 minut. Po upieczeniu sernik pozostawić w piekarniku na około 40-60 minut. Po tym czasie wyciągnąć go do całkowitego ostygnięcia.
Wierzch:
6. Sernik wyjąć z blaszki. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem i fixem. Przełożyć do foliowego woreczka z metalową końcówką Wilton 6B i udekorować wierzch sernika (patrz FILM).
7. Masę krówkową krótko podgrzać i przełożyć do pojemniczka z tylką lub foliowego woreczka. Naciąć róg woreczka i sernik polać masą krówkową, robiąc esy-floresy. Sernik wstawić do lodówki na parę godzin.
Udanych wypieków:)
Sernik wyszedł równy jak stół ale niestety popękał. Na szczęście śmietana zakryła pęknięcie.
Zrobiłam sernik z tego przepisu. Niestety opadł bardzo. Nie wiem dlaczego. Wszystko robiłam zgodnie z przepisem. Na szczęście smak jest super :)
Spróbuję z półtora porcji zabraknie mi 125g sera ale mam gęsty ser zamiast białego dodam 125g mascarpone co mi wyjdzie
Czy po skończeniu pieczenia, sernik pozostawiamy w zakmtniętym czy uchylonym piekarniku? Obawiam się, że ciasto opadnie :-(
można przy uchylonych, mój sernik też opadł, pozdrawiam
Dlaczego ten sernik trzeba piec na dolnej półce piekarnika?
Super pyszny serniczek nie opada. Polecam
Czy konieczna jest zmiana temperatury piekarnika?
Witam!
Czy można użyć 1kg sera białego i pominąć mascarpone?
tak można, pozdrawiam
Czy zamiast sera na sernik mogę użyć serków philadelphia?
myślę, że tak, pozdrawiam
Serniczek nie opadł a smak … poezja polecam!
Serniczek przepyszny, aksamitny, godny polecenia jak i inne przepisy z Małej cukierenki
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie :)
JUŻ KILKA RAZY UPIEKŁAM CIASTO CZEKOLADOWE „BANANOTTI” JEST BARDZO SMACZNE I BARDZO PROSTE DO ZROBIENIA. MOJA RODZINA SMAKOWAŁA Z ZACHWYTEM MÓJ WYPIEK, DZIĘKUJĘ ZA ŚWIETNY PRZEPIS, POLECAM
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Chciałabym zrobić sernik na komunie, ale w większym wydaniu.mam blaszke 30 tortową.czy jeśli podwoje ilość składników będzie ok?
tak myślę, że będzie dobrze, pozdrawiam
Czy mogę pominąć serek mascarpone ? Niestety nie udało mi się go kupić i nie wiem czy jest teraz sens robienia ciasta ….
Witam.Piekłam sernik w kąpieli wodnej i informuje,że nie usiadł ani milimetra.W smaku rewelacyjny nic dodać nic ując.Na pewno wypróbuję inne pani przepisy.Dziękuję za przepis na pyszny sernik.pozdrawiam serdecznie.
bardzo się cieszę, też będę musiała spróbować upiec sernik w kąpieli wodnej, dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Witam.Czy można sernik upiec w kąpieli wodnej?.piekę ten sposób tradycyjny sernik i nie opada.pozdrawiam serdecznie.
nie piekłam serników w kąpieli wodnej, więc nie doradzę, pozdrawiam
Dzień Dobry
Zrobiłam zgodnie z przepisem i uprzejmie donoszę że nie usiadł ani milimetra a taki pyszny ze zniknął natychmiast chętnie będę wracać do tego sernika .Bardzo fajny i smaczny przepis z przyjemnością będę zaglądać na Pani stroną i korzystać z pysznych przepisów dziękuję pozdrawiam serdecznie
Bardzo mi miło, ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Witam. Czym mogę zastąpić śmietanę na wierzchu sernika? Pozdrawiam Ewa
może roztopioną czekoladą lub posypać uprażonymi orzechami, pozdrawiam
Niestety mój sernik również opadł i nie jest taki puszysty jak na zdjęciach. Oczywiście będzie podejście 2 do przepisu natomiast czy ma pani jakieś rady dla niskiego ciasta?
Pozdrawiam
on raczej jest kremowy niż puszysty, mnie trochę też opadł,
pozdrawiam serdecznie
Na pewno, cieszę się, że smakował, pozdrawiam serdecznie
Sernik pyszny! Trochę mi się nie udała dekoracja ale dojdę do wprawy. Pozdrawiam!
Mój chłopak ponownie zdobył mnie tym ciastem <3 Rewelacja!
już niech się piecze, będzie dobrze, może z 5 minut proszę dłużej piec, jak ostygnie włożyć do lodówki, podawać dobrze schłodzone, pozdrawiam serdecznie
Zapomniałam dać budyniu… właśnie się piecze… Da się jakoś uratować? :(
cieszę się, że smakował :) pozdrawiam serdecznie
Opadł trochę ale był w sam raz
Witam .sernik szybko znika bardzo smaczny i delikatny…jeszcze nie raz będzie zrobiony .polecam wszystkim
U mnie podobnie, z pięknego wysokiego serniczka po pozostawieniu w piekarniku do ostygnięcia zrobił się placek, po prostu opadł ( nie otwierałam piekarnika). A szkoda, bo liczyłam na lepszy efekt. Co do smaku…. super.
Sernik, zgodnie z planem, był dziś podany. Trochę trudno się kroił ale smakował wybornie. Pozdrawiam.
Zrobiłam . Wyrósł pięknie! Do wysokości blaszki. A gdy po pieczeniu leżał 40 min w gorącym piekarniku opadł … beznadziejnie opadł..
Co się stało ? Wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem..
papierem wyłożyłam tylko dno, mam nadzieję, że będzie smakowało,
pozdrawiam serdecznie, Wesołych Świąt!
jestem w trakcie pieczenia serniczka, trochę zastanawia mnie nieścisłość pomiędzy tym co widzimy na filmie, a co jest mówione: blaszka ma być wyłożona papierem do pieczenia, czego nie widać na filmie. Ja zrobiłam z papierem, o efekcie powiadomię, mam nadzieję, że będzie pycha
Witam.Też robiłam ten sernik krok po kroku według przepisu, ale nie wiem czemu mi nie wyrósłPozdrawiam
Witam tez się skusilam na ten sernik.tylko bez mascarpone bo zapomnialam go wziąść do rodziny w gości.,mam nadzieje ze nic się nie stało. Sernik wyrósł wysoki i w niedziele zobaczymy.jutto jeszcze ozdobić i do lodowki
może Pani troszkę dodać, pozdrawiam
Zamierzam zrobić sernik z 1 kg sera z wiaderka (bez mascarpone) czy mogę dodać trochę śmietanki 30% np 100 – 150 ml, żeby zwiększyć kremowość sernika?
Witam, chcialabym zapytac ide dni np. Przed świętami można zrobić ten serniczek?
Orzechy ziemne (arachidowe), nie solone, pozdrawiam
Dzień dobry,
jakie orzeszki zostały tutaj użyte?
Pozdrawiam.
Witam nie taki lejący jak homogenizowany, twaróg ma być jak na sernik,
myślę, że około 12 porcji, pozdrawiam serdecznie
Witam. Ile porcji wyjdzie z takiej tortownicy? Biorąc pod uwagę takie mniejsze (cieńsze)kawałki ?
Witam :) czy ser ma być typu homogenizowanego tzn. Gładki i rzadki jesli chodzi o konsystencję? I jeszcze jedno..ile porcji wychodzi z takiej tortownicy? Czy jest możliwość,żeby upiec to ciacho na zwyklej brytfance?:)Z góry dziękuję za odpowiedź.
malinka2: – jeśli go Pani doda z umiarem będzie ok,
pozdrawiam serdecznie
nie jestem pewna czy to się tak uda, masło jest tłuste, tylko proszę go nie dodawać 300g pozdrawiam
mam pytanie… mogę zamiast krówki dodać do sernika masła orzechowego? czy będzie ok? lubię słodko-słone desery :) pozdrawiam!
Czy zamiast masy krówkowej na wierzch śmietany można użyć sosu toffi? czy będzie się tak samo trzymał, czy może spłynąć? Pozdrawiam :)
myślę, że można użyć herbatników, pozdrawiam
Chciałabym zwiększyć ilość żółtek, sernik ma wtedy lepszy smak, ale nie chcę na siłę ulepszać i tak już dobrego przepisu :)
Czy można na spód wyłożyć jeszcze herbatniki lub bardzo cienką warstwę kruchego ciasta?
Z termoobiegiem 160oC, pozdrawiam
Proszę o podanie temperatury z termoobiegiem.
W przepisie jest podana temperatura bez termoobiegu,
pozdrawiam
Jaka ustawić temperaturę pieczenia bez termoobiegu. Pozdrawiam
Proszę robić tak jak jest w przepisie i na filmie, pozdrawiam serdecznie
W przepisie jest podane, że ser dzielimy na 2 równe części, do jednej dodajemy kajmak a do drugiej czekoladę?ale na zdjęciu wygląda jakby proporcja była 2/3 kajmaku i 1/3 czekolady? Może się czepiam, ale orłem w pieczeniu nie jestem,wiec wole dopytac…..
Taki sernik to prawdziwa rozpusta ^^ Musi być genialny w smaku :D
powinno się udać, ale proszę już wtedy go nie dosładzać, bo ten ser już jest słodki, pozdrawiam
Czy ser Vitello, Mlekovita z Biedronki waniliowy będzie dobry do tego sernika?
PS.Proszę o odpowiedz.
Pozdrawiam :)
Obłędny! Iście świąteczny serniczek. Super. :)
użyłam sera „Mój ulubiony” z Wielunia, pozdrawiam
Jakiego sera Pani użyła?
używam śmietanki Łowicz w żółtym kartoniku, pozdrawiam
Świetny przepis , już nie mogę się doczekać az go zrobię :) ale mam ostatnio pecha do śmietanki 30 % , jakiej firmy bedzie najlepsza ?
jeśli użyjemy serka mascarpone masa serowa będzie gęstsza i smaczniejsza, ale można pominąć, pozdrawiam
Wspaniale wygląda, na pewno wypróbuję przepis. Czy konieczne jest użycie również serka mascarpone? Można go zastąpić i zrobić sernik z całego tylko kilograma sera na sernik?
Pozdrawiam serdecznie
ja trzymałam przy zamkniętych, pozdrawiam
Sernik trzymamy w piekarniku z otwartymi drzwiczkami? ;))
Madziula: – zostawiamy przy zamkniętych drzwiczkach,
pozdrawiam
Pozostawic na 40 minut w piekarniku, a drzwiczki mają być cały czas zamknięte czy troche rozszczelnione?
bez żadnego proszku, pozdrawiam
bez żadnego proszku do pieczenia??
moim zdaniem straci, jeśli użyjemy serka mascarpone masa serowa będzie gęstsza i smaczniejsza, ale można pominąć, pozdrawiam
Czy dodatek serka mascarpone jest konieczny?Czy sernik straci na smaku jesli uzyje wylacznie wiaderkowego sera do sernikow?Pozdrawiam serdecznie.
1-2 płaskie łyżki cukru pudru, ale jak się nie doda też jest smaczne, pozdrawiam serdecznie
Ile cukru pudru do śmietanki na wierzch?
Wspaniały sernik! Na zbliżające się święta idealny! :)
No Fajnie trzeba zrobić ale pysznie wyglada
Wygląda obłędnie *.* aż chyba jutro zrobię!
Wygląda pysznie, zrobię na Święta.