Sernik krówkowy z czekoladą

Bardzo smaczny, kremowy sernik z masą krówkową i czekoladą. Rozpływa się w ustach, jest pyszny. Wierzch zdobi bita śmietana polana kajmakiem i posypana poszatkowanymi orzeszkami. Sernik prosty w przygotowaniu i szybki, nie powinno być z nim problemu, nie jest za słodki. Będzie wspaniałym deserem na zbliżające się Święta. Polecam… (inspiracja z gazetki „Ciasta czytelników” 1/2016).

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka






Sernik krówkowy z czekoladą

Sernik krówkowy z czekoladą
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
750g gotowego sera na sernik
250g serka mascarpone
1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
150g cukru
3 jajka
300g gotowej masy krówkowej – kajmakowej (użyłam gotowej z puszki)
100g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
1 płaska łyżka kakao
Wierzch:
50-80g masy krówkowej – kajmakowej
250ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
1-2 płaskie łyżki cukru pudru
1 fix do śmietany (niekoniecznie, ale z fixem śmietana lepiej trzyma kształt)
poszatkowane orzeszki

Sernik krówkowy z czekoladą

1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.

2. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce (jeśli będziemy roztapiać w mikrofalówce, proszę uważać, żeby nie przypalić).

3. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Następnie dodać ser, serek mascarpone, budyń i wymieszać mikserem na średnich obrotach (patrz FILM).

4. Masę serową podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać czekoladę i kakao, a do drugiej masę krówkową, każdą osobno wymieszać mikserem (patrz FILM).

5. Do tortownicy o średnicy 21-22cm wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć masę czekoladową, wyrównać. Na wierzch wylać masę serowo – krówkową. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika (piekłam na najniższym poziomie piekarnika). Po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec dalej przez 30 minut. Po upieczeniu sernik pozostawić w piekarniku na około 40-60 minut. Po tym czasie wyciągnąć go do całkowitego ostygnięcia.

Wierzch:
6. Sernik wyjąć z blaszki. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem i fixem. Przełożyć do foliowego woreczka z metalową końcówką Wilton 6B i udekorować wierzch sernika (patrz FILM).

7. Masę krówkową krótko podgrzać i przełożyć do pojemniczka z tylką lub foliowego woreczka. Naciąć róg woreczka i sernik polać masą krówkową, robiąc esy-floresy. Sernik wstawić do lodówki na parę godzin.

Udanych wypieków:)

Sernik krówkowy z czekoladą

Print Friendly, PDF & Email

90 komentarzy do “Sernik krówkowy z czekoladą”

  1. Zrobiłam sernik z tego przepisu. Niestety opadł bardzo. Nie wiem dlaczego. Wszystko robiłam zgodnie z przepisem. Na szczęście smak jest super :)

    Odpowiedz
  2. Spróbuję z półtora porcji zabraknie mi 125g sera ale mam gęsty ser zamiast białego dodam 125g mascarpone co mi wyjdzie

    Odpowiedz
  3. Czy po skończeniu pieczenia, sernik pozostawiamy w zakmtniętym czy uchylonym piekarniku? Obawiam się, że ciasto opadnie :-(

    Odpowiedz
  4. JUŻ KILKA RAZY UPIEKŁAM CIASTO CZEKOLADOWE „BANANOTTI” JEST BARDZO SMACZNE I BARDZO PROSTE DO ZROBIENIA. MOJA RODZINA SMAKOWAŁA Z ZACHWYTEM MÓJ WYPIEK, DZIĘKUJĘ ZA ŚWIETNY PRZEPIS, POLECAM

    Odpowiedz
  5. Chciałabym zrobić sernik na komunie, ale w większym wydaniu.mam blaszke 30 tortową.czy jeśli podwoje ilość składników będzie ok?

    Odpowiedz
  6. Witam.Piekłam sernik w kąpieli wodnej i informuje,że nie usiadł ani milimetra.W smaku rewelacyjny nic dodać nic ując.Na pewno wypróbuję inne pani przepisy.Dziękuję za przepis na pyszny sernik.pozdrawiam serdecznie.

    Odpowiedz
    • bardzo się cieszę, też będę musiała spróbować upiec sernik w kąpieli wodnej, dziękuję, pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
  7. Witam.Czy można sernik upiec w kąpieli wodnej?.piekę ten sposób tradycyjny sernik i nie opada.pozdrawiam serdecznie.

    Odpowiedz
  8. Dzień Dobry
    Zrobiłam zgodnie z przepisem i uprzejmie donoszę że nie usiadł ani milimetra a taki pyszny ze zniknął natychmiast chętnie będę wracać do tego sernika .Bardzo fajny i smaczny przepis z przyjemnością będę zaglądać na Pani stroną i korzystać z pysznych przepisów dziękuję pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  9. Niestety mój sernik również opadł i nie jest taki puszysty jak na zdjęciach. Oczywiście będzie podejście 2 do przepisu natomiast czy ma pani jakieś rady dla niskiego ciasta?
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  10. już niech się piecze, będzie dobrze, może z 5 minut proszę dłużej piec, jak ostygnie włożyć do lodówki, podawać dobrze schłodzone, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  11. U mnie podobnie, z pięknego wysokiego serniczka po pozostawieniu w piekarniku do ostygnięcia zrobił się placek, po prostu opadł ( nie otwierałam piekarnika). A szkoda, bo liczyłam na lepszy efekt. Co do smaku…. super.

    Odpowiedz
  12. Zrobiłam . Wyrósł pięknie! Do wysokości blaszki. A gdy po pieczeniu leżał 40 min w gorącym piekarniku opadł … beznadziejnie opadł..
    Co się stało ? Wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem..

    Odpowiedz
  13. papierem wyłożyłam tylko dno, mam nadzieję, że będzie smakowało,
    pozdrawiam serdecznie, Wesołych Świąt!

    Odpowiedz
  14. jestem w trakcie pieczenia serniczka, trochę zastanawia mnie nieścisłość pomiędzy tym co widzimy na filmie, a co jest mówione: blaszka ma być wyłożona papierem do pieczenia, czego nie widać na filmie. Ja zrobiłam z papierem, o efekcie powiadomię, mam nadzieję, że będzie pycha

    Odpowiedz
  15. Witam tez się skusilam na ten sernik.tylko bez mascarpone bo zapomnialam go wziąść do rodziny w gości.,mam nadzieje ze nic się nie stało. Sernik wyrósł wysoki i w niedziele zobaczymy.jutto jeszcze ozdobić i do lodowki

    Odpowiedz
  16. Zamierzam zrobić sernik z 1 kg sera z wiaderka (bez mascarpone) czy mogę dodać trochę śmietanki 30% np 100 – 150 ml, żeby zwiększyć kremowość sernika?

    Odpowiedz
  17. Witam nie taki lejący jak homogenizowany, twaróg ma być jak na sernik,
    myślę, że około 12 porcji, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  18. Witam :) czy ser ma być typu homogenizowanego tzn. Gładki i rzadki jesli chodzi o konsystencję? I jeszcze jedno..ile porcji wychodzi z takiej tortownicy? Czy jest możliwość,żeby upiec to ciacho na zwyklej brytfance?:)Z góry dziękuję za odpowiedź.

    Odpowiedz
  19. mam pytanie… mogę zamiast krówki dodać do sernika masła orzechowego? czy będzie ok? lubię słodko-słone desery :) pozdrawiam!

    Odpowiedz
  20. Czy zamiast masy krówkowej na wierzch śmietany można użyć sosu toffi? czy będzie się tak samo trzymał, czy może spłynąć? Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  21. Chciałabym zwiększyć ilość żółtek, sernik ma wtedy lepszy smak, ale nie chcę na siłę ulepszać i tak już dobrego przepisu :)

    Odpowiedz
  22. W przepisie jest podane, że ser dzielimy na 2 równe części, do jednej dodajemy kajmak a do drugiej czekoladę?ale na zdjęciu wygląda jakby proporcja była 2/3 kajmaku i 1/3 czekolady? Może się czepiam, ale orłem w pieczeniu nie jestem,wiec wole dopytac…..

    Odpowiedz
  23. Świetny przepis , już nie mogę się doczekać az go zrobię :) ale mam ostatnio pecha do śmietanki 30 % , jakiej firmy bedzie najlepsza ?

    Odpowiedz
  24. jeśli użyjemy serka mascarpone masa serowa będzie gęstsza i smaczniejsza, ale można pominąć, pozdrawiam

    Odpowiedz
  25. Wspaniale wygląda, na pewno wypróbuję przepis. Czy konieczne jest użycie również serka mascarpone? Można go zastąpić i zrobić sernik z całego tylko kilograma sera na sernik?
    Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  26. moim zdaniem straci, jeśli użyjemy serka mascarpone masa serowa będzie gęstsza i smaczniejsza, ale można pominąć, pozdrawiam

    Odpowiedz
  27. Czy dodatek serka mascarpone jest konieczny?Czy sernik straci na smaku jesli uzyje wylacznie wiaderkowego sera do sernikow?Pozdrawiam serdecznie.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz