Sernik krówkowy z czekoladą

Bardzo smaczny, kremowy sernik z masą krówkową i czekoladą. Rozpływa się w ustach, jest pyszny. Wierzch zdobi bita śmietana polana kajmakiem i posypana poszatkowanymi orzeszkami. Sernik prosty w przygotowaniu i szybki, nie powinno być z nim problemu, nie jest za słodki. Będzie wspaniałym deserem na zbliżające się Święta. Polecam… (inspiracja z gazetki „Ciasta czytelników” 1/2016).

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka






Sernik krówkowy z czekoladą

Sernik krówkowy z czekoladą
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
750g gotowego sera na sernik
250g serka mascarpone
1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
150g cukru
3 jajka
300g gotowej masy krówkowej – kajmakowej (użyłam gotowej z puszki)
100g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
1 płaska łyżka kakao
Wierzch:
50-80g masy krówkowej – kajmakowej
250ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
1-2 płaskie łyżki cukru pudru
1 fix do śmietany (niekoniecznie, ale z fixem śmietana lepiej trzyma kształt)
poszatkowane orzeszki

Sernik krówkowy z czekoladą

1. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół.

2. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce (jeśli będziemy roztapiać w mikrofalówce, proszę uważać, żeby nie przypalić).

3. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Następnie dodać ser, serek mascarpone, budyń i wymieszać mikserem na średnich obrotach (patrz FILM).

4. Masę serową podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać czekoladę i kakao, a do drugiej masę krówkową, każdą osobno wymieszać mikserem (patrz FILM).

5. Do tortownicy o średnicy 21-22cm wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć masę czekoladową, wyrównać. Na wierzch wylać masę serowo – krówkową. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika (piekłam na najniższym poziomie piekarnika). Po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 160oC i piec dalej przez 30 minut. Po upieczeniu sernik pozostawić w piekarniku na około 40-60 minut. Po tym czasie wyciągnąć go do całkowitego ostygnięcia.

Wierzch:
6. Sernik wyjąć z blaszki. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem i fixem. Przełożyć do foliowego woreczka z metalową końcówką Wilton 6B i udekorować wierzch sernika (patrz FILM).

7. Masę krówkową krótko podgrzać i przełożyć do pojemniczka z tylką lub foliowego woreczka. Naciąć róg woreczka i sernik polać masą krówkową, robiąc esy-floresy. Sernik wstawić do lodówki na parę godzin.

Udanych wypieków:)

Sernik krówkowy z czekoladą

Print Friendly, PDF & Email

89 komentarzy do wpisu „Sernik krówkowy z czekoladą”

  1. U mnie podobnie, z pięknego wysokiego serniczka po pozostawieniu w piekarniku do ostygnięcia zrobił się placek, po prostu opadł ( nie otwierałam piekarnika). A szkoda, bo liczyłam na lepszy efekt. Co do smaku…. super.

    Odpowiedz
  2. już niech się piecze, będzie dobrze, może z 5 minut proszę dłużej piec, jak ostygnie włożyć do lodówki, podawać dobrze schłodzone, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  3. Niestety mój sernik również opadł i nie jest taki puszysty jak na zdjęciach. Oczywiście będzie podejście 2 do przepisu natomiast czy ma pani jakieś rady dla niskiego ciasta?
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. Dzień Dobry
    Zrobiłam zgodnie z przepisem i uprzejmie donoszę że nie usiadł ani milimetra a taki pyszny ze zniknął natychmiast chętnie będę wracać do tego sernika .Bardzo fajny i smaczny przepis z przyjemnością będę zaglądać na Pani stroną i korzystać z pysznych przepisów dziękuję pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  5. Witam.Czy można sernik upiec w kąpieli wodnej?.piekę ten sposób tradycyjny sernik i nie opada.pozdrawiam serdecznie.

    Odpowiedz
  6. Witam.Piekłam sernik w kąpieli wodnej i informuje,że nie usiadł ani milimetra.W smaku rewelacyjny nic dodać nic ując.Na pewno wypróbuję inne pani przepisy.Dziękuję za przepis na pyszny sernik.pozdrawiam serdecznie.

    Odpowiedz
    • bardzo się cieszę, też będę musiała spróbować upiec sernik w kąpieli wodnej, dziękuję, pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
  7. Chciałabym zrobić sernik na komunie, ale w większym wydaniu.mam blaszke 30 tortową.czy jeśli podwoje ilość składników będzie ok?

    Odpowiedz
  8. JUŻ KILKA RAZY UPIEKŁAM CIASTO CZEKOLADOWE „BANANOTTI” JEST BARDZO SMACZNE I BARDZO PROSTE DO ZROBIENIA. MOJA RODZINA SMAKOWAŁA Z ZACHWYTEM MÓJ WYPIEK, DZIĘKUJĘ ZA ŚWIETNY PRZEPIS, POLECAM

    Odpowiedz
  9. Czy po skończeniu pieczenia, sernik pozostawiamy w zakmtniętym czy uchylonym piekarniku? Obawiam się, że ciasto opadnie :-(

    Odpowiedz
  10. Spróbuję z półtora porcji zabraknie mi 125g sera ale mam gęsty ser zamiast białego dodam 125g mascarpone co mi wyjdzie

    Odpowiedz
  11. Zrobiłam sernik z tego przepisu. Niestety opadł bardzo. Nie wiem dlaczego. Wszystko robiłam zgodnie z przepisem. Na szczęście smak jest super :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz