Sernik krówkowy z czekoladą

Bardzo smaczny, kremowy sernik z masą krówkową i czekoladą. Rozpływa się w ustach, jest pyszny. Wierzch zdobi bita śmietana polana kajmakiem i posypana poszatkowanymi orzeszkami. Sernik prosty w przygotowaniu i szybki, nie powinno być z nim problemu, nie jest za słodki. Będzie wspaniałym deserem na zbliżające się Święta. Polecam… (inspiracja z gazetki „Ciasta czytelników” 1/2016).

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka






Sernik krówkowy z czekoladą

Sernik krówkowy z czekoladą
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
750g gotowego sera na sernik
250g serka mascarpone
1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
150g cukru
3 jajka
300g gotowej masy krówkowej – kajmakowej (użyłam gotowej z puszki)
100g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
1 płaska łyżka kakao
Wierzch:
50-80g masy krówkowej – kajmakowej
250ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
1-2 płaskie łyżki cukru pudru
1 fix do śmietany (niekoniecznie, ale z fixem śmietana lepiej trzyma kształt)
poszatkowane orzeszki

Sernik krówkowy z czekoladą

1. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół.

2. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce (jeśli będziemy roztapiać w mikrofalówce, proszę uważać, żeby nie przypalić).

3. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Następnie dodać ser, serek mascarpone, budyń i wymieszać mikserem na średnich obrotach (patrz FILM).

4. Masę serową podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać czekoladę i kakao, a do drugiej masę krówkową, każdą osobno wymieszać mikserem (patrz FILM).

5. Do tortownicy o średnicy 21-22cm wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć masę czekoladową, wyrównać. Na wierzch wylać masę serowo – krówkową. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika (piekłam na najniższym poziomie piekarnika). Po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 160oC i piec dalej przez 30 minut. Po upieczeniu sernik pozostawić w piekarniku na około 40-60 minut. Po tym czasie wyciągnąć go do całkowitego ostygnięcia.

Wierzch:
6. Sernik wyjąć z blaszki. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem i fixem. Przełożyć do foliowego woreczka z metalową końcówką Wilton 6B i udekorować wierzch sernika (patrz FILM).

7. Masę krówkową krótko podgrzać i przełożyć do pojemniczka z tylką lub foliowego woreczka. Naciąć róg woreczka i sernik polać masą krówkową, robiąc esy-floresy. Sernik wstawić do lodówki na parę godzin.

Udanych wypieków:)

Sernik krówkowy z czekoladą

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

87 komentarzy do wpisu „Sernik krówkowy z czekoladą”

  1. U mnie podobnie, z pięknego wysokiego serniczka po pozostawieniu w piekarniku do ostygnięcia zrobił się placek, po prostu opadł ( nie otwierałam piekarnika). A szkoda, bo liczyłam na lepszy efekt. Co do smaku…. super.

  2. już niech się piecze, będzie dobrze, może z 5 minut proszę dłużej piec, jak ostygnie włożyć do lodówki, podawać dobrze schłodzone, pozdrawiam serdecznie

  3. Niestety mój sernik również opadł i nie jest taki puszysty jak na zdjęciach. Oczywiście będzie podejście 2 do przepisu natomiast czy ma pani jakieś rady dla niskiego ciasta?
    Pozdrawiam

  4. Dzień Dobry
    Zrobiłam zgodnie z przepisem i uprzejmie donoszę że nie usiadł ani milimetra a taki pyszny ze zniknął natychmiast chętnie będę wracać do tego sernika .Bardzo fajny i smaczny przepis z przyjemnością będę zaglądać na Pani stroną i korzystać z pysznych przepisów dziękuję pozdrawiam serdecznie

  5. Witam.Czy można sernik upiec w kąpieli wodnej?.piekę ten sposób tradycyjny sernik i nie opada.pozdrawiam serdecznie.

  6. Witam.Piekłam sernik w kąpieli wodnej i informuje,że nie usiadł ani milimetra.W smaku rewelacyjny nic dodać nic ując.Na pewno wypróbuję inne pani przepisy.Dziękuję za przepis na pyszny sernik.pozdrawiam serdecznie.

    • bardzo się cieszę, też będę musiała spróbować upiec sernik w kąpieli wodnej, dziękuję, pozdrawiam serdecznie

  7. Chciałabym zrobić sernik na komunie, ale w większym wydaniu.mam blaszke 30 tortową.czy jeśli podwoje ilość składników będzie ok?

  8. JUŻ KILKA RAZY UPIEKŁAM CIASTO CZEKOLADOWE „BANANOTTI” JEST BARDZO SMACZNE I BARDZO PROSTE DO ZROBIENIA. MOJA RODZINA SMAKOWAŁA Z ZACHWYTEM MÓJ WYPIEK, DZIĘKUJĘ ZA ŚWIETNY PRZEPIS, POLECAM

  9. Czy po skończeniu pieczenia, sernik pozostawiamy w zakmtniętym czy uchylonym piekarniku? Obawiam się, że ciasto opadnie :-(

  10. Spróbuję z półtora porcji zabraknie mi 125g sera ale mam gęsty ser zamiast białego dodam 125g mascarpone co mi wyjdzie

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.