Bardzo smaczny, kremowy sernik z masą krówkową i czekoladą. Rozpływa się w ustach, jest pyszny. Wierzch zdobi bita śmietana polana kajmakiem i posypana poszatkowanymi orzeszkami. Sernik prosty w przygotowaniu i szybki, nie powinno być z nim problemu, nie jest za słodki. Będzie wspaniałym deserem na zbliżające się Święta. Polecam… (inspiracja z gazetki „Ciasta czytelników” 1/2016).
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Sernik krówkowy z czekoladą
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
750g gotowego sera na sernik
250g serka mascarpone
1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
150g cukru
3 jajka
300g gotowej masy krówkowej – kajmakowej (użyłam gotowej z puszki)
100g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
1 płaska łyżka kakao
Wierzch:
50-80g masy krówkowej – kajmakowej
250ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
1-2 płaskie łyżki cukru pudru
1 fix do śmietany (niekoniecznie, ale z fixem śmietana lepiej trzyma kształt)
poszatkowane orzeszki
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.
2. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce (jeśli będziemy roztapiać w mikrofalówce, proszę uważać, żeby nie przypalić).
3. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Następnie dodać ser, serek mascarpone, budyń i wymieszać mikserem na średnich obrotach (patrz FILM).
4. Masę serową podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać czekoladę i kakao, a do drugiej masę krówkową, każdą osobno wymieszać mikserem (patrz FILM).
5. Do tortownicy o średnicy 21-22cm wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć masę czekoladową, wyrównać. Na wierzch wylać masę serowo – krówkową. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika (piekłam na najniższym poziomie piekarnika). Po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec dalej przez 30 minut. Po upieczeniu sernik pozostawić w piekarniku na około 40-60 minut. Po tym czasie wyciągnąć go do całkowitego ostygnięcia.
Wierzch:
6. Sernik wyjąć z blaszki. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem i fixem. Przełożyć do foliowego woreczka z metalową końcówką Wilton 6B i udekorować wierzch sernika (patrz FILM).
7. Masę krówkową krótko podgrzać i przełożyć do pojemniczka z tylką lub foliowego woreczka. Naciąć róg woreczka i sernik polać masą krówkową, robiąc esy-floresy. Sernik wstawić do lodówki na parę godzin.
Udanych wypieków:)
Z termoobiegiem 160oC, pozdrawiam
Proszę o podanie temperatury z termoobiegiem.
W przepisie jest podana temperatura bez termoobiegu,
pozdrawiam
Jaka ustawić temperaturę pieczenia bez termoobiegu. Pozdrawiam
Proszę robić tak jak jest w przepisie i na filmie, pozdrawiam serdecznie
W przepisie jest podane, że ser dzielimy na 2 równe części, do jednej dodajemy kajmak a do drugiej czekoladę?ale na zdjęciu wygląda jakby proporcja była 2/3 kajmaku i 1/3 czekolady? Może się czepiam, ale orłem w pieczeniu nie jestem,wiec wole dopytac…..
Taki sernik to prawdziwa rozpusta ^^ Musi być genialny w smaku :D
powinno się udać, ale proszę już wtedy go nie dosładzać, bo ten ser już jest słodki, pozdrawiam
Czy ser Vitello, Mlekovita z Biedronki waniliowy będzie dobry do tego sernika?
PS.Proszę o odpowiedz.
Pozdrawiam :)
Obłędny! Iście świąteczny serniczek. Super. :)
użyłam sera „Mój ulubiony” z Wielunia, pozdrawiam
Jakiego sera Pani użyła?
używam śmietanki Łowicz w żółtym kartoniku, pozdrawiam
Świetny przepis , już nie mogę się doczekać az go zrobię :) ale mam ostatnio pecha do śmietanki 30 % , jakiej firmy bedzie najlepsza ?
jeśli użyjemy serka mascarpone masa serowa będzie gęstsza i smaczniejsza, ale można pominąć, pozdrawiam