Sernik krówkowy z czekoladą

Bardzo smaczny, kremowy sernik z masą krówkową i czekoladą. Rozpływa się w ustach, jest pyszny. Wierzch zdobi bita śmietana polana kajmakiem i posypana poszatkowanymi orzeszkami. Sernik prosty w przygotowaniu i szybki, nie powinno być z nim problemu, nie jest za słodki. Będzie wspaniałym deserem na zbliżające się Święta. Polecam… (inspiracja z gazetki „Ciasta czytelników” 1/2016).

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka






Sernik krówkowy z czekoladą

Sernik krówkowy z czekoladą
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
750g gotowego sera na sernik
250g serka mascarpone
1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
150g cukru
3 jajka
300g gotowej masy krówkowej – kajmakowej (użyłam gotowej z puszki)
100g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
1 płaska łyżka kakao
Wierzch:
50-80g masy krówkowej – kajmakowej
250ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
1-2 płaskie łyżki cukru pudru
1 fix do śmietany (niekoniecznie, ale z fixem śmietana lepiej trzyma kształt)
poszatkowane orzeszki

Sernik krówkowy z czekoladą

1. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół.

2. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce (jeśli będziemy roztapiać w mikrofalówce, proszę uważać, żeby nie przypalić).

3. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Następnie dodać ser, serek mascarpone, budyń i wymieszać mikserem na średnich obrotach (patrz FILM).

4. Masę serową podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać czekoladę i kakao, a do drugiej masę krówkową, każdą osobno wymieszać mikserem (patrz FILM).

5. Do tortownicy o średnicy 21-22cm wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć masę czekoladową, wyrównać. Na wierzch wylać masę serowo – krówkową. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika (piekłam na najniższym poziomie piekarnika). Po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 160oC i piec dalej przez 30 minut. Po upieczeniu sernik pozostawić w piekarniku na około 40-60 minut. Po tym czasie wyciągnąć go do całkowitego ostygnięcia.

Wierzch:
6. Sernik wyjąć z blaszki. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem i fixem. Przełożyć do foliowego woreczka z metalową końcówką Wilton 6B i udekorować wierzch sernika (patrz FILM).

7. Masę krówkową krótko podgrzać i przełożyć do pojemniczka z tylką lub foliowego woreczka. Naciąć róg woreczka i sernik polać masą krówkową, robiąc esy-floresy. Sernik wstawić do lodówki na parę godzin.

Udanych wypieków:)

Sernik krówkowy z czekoladą

Print Friendly, PDF & Email

89 komentarzy do wpisu „Sernik krówkowy z czekoladą”

  1. Czy dodatek serka mascarpone jest konieczny?Czy sernik straci na smaku jesli uzyje wylacznie wiaderkowego sera do sernikow?Pozdrawiam serdecznie.

    Odpowiedz
  2. moim zdaniem straci, jeśli użyjemy serka mascarpone masa serowa będzie gęstsza i smaczniejsza, ale można pominąć, pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Wspaniale wygląda, na pewno wypróbuję przepis. Czy konieczne jest użycie również serka mascarpone? Można go zastąpić i zrobić sernik z całego tylko kilograma sera na sernik?
    Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  4. jeśli użyjemy serka mascarpone masa serowa będzie gęstsza i smaczniejsza, ale można pominąć, pozdrawiam

    Odpowiedz
  5. Świetny przepis , już nie mogę się doczekać az go zrobię :) ale mam ostatnio pecha do śmietanki 30 % , jakiej firmy bedzie najlepsza ?

    Odpowiedz
  6. W przepisie jest podane, że ser dzielimy na 2 równe części, do jednej dodajemy kajmak a do drugiej czekoladę?ale na zdjęciu wygląda jakby proporcja była 2/3 kajmaku i 1/3 czekolady? Może się czepiam, ale orłem w pieczeniu nie jestem,wiec wole dopytac…..

    Odpowiedz
  7. Chciałabym zwiększyć ilość żółtek, sernik ma wtedy lepszy smak, ale nie chcę na siłę ulepszać i tak już dobrego przepisu :)

    Odpowiedz
  8. Czy zamiast masy krówkowej na wierzch śmietany można użyć sosu toffi? czy będzie się tak samo trzymał, czy może spłynąć? Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  9. mam pytanie… mogę zamiast krówki dodać do sernika masła orzechowego? czy będzie ok? lubię słodko-słone desery :) pozdrawiam!

    Odpowiedz
  10. Witam :) czy ser ma być typu homogenizowanego tzn. Gładki i rzadki jesli chodzi o konsystencję? I jeszcze jedno..ile porcji wychodzi z takiej tortownicy? Czy jest możliwość,żeby upiec to ciacho na zwyklej brytfance?:)Z góry dziękuję za odpowiedź.

    Odpowiedz
  11. Witam nie taki lejący jak homogenizowany, twaróg ma być jak na sernik,
    myślę, że około 12 porcji, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  12. Zamierzam zrobić sernik z 1 kg sera z wiaderka (bez mascarpone) czy mogę dodać trochę śmietanki 30% np 100 – 150 ml, żeby zwiększyć kremowość sernika?

    Odpowiedz
  13. Witam tez się skusilam na ten sernik.tylko bez mascarpone bo zapomnialam go wziąść do rodziny w gości.,mam nadzieje ze nic się nie stało. Sernik wyrósł wysoki i w niedziele zobaczymy.jutto jeszcze ozdobić i do lodowki

    Odpowiedz
  14. jestem w trakcie pieczenia serniczka, trochę zastanawia mnie nieścisłość pomiędzy tym co widzimy na filmie, a co jest mówione: blaszka ma być wyłożona papierem do pieczenia, czego nie widać na filmie. Ja zrobiłam z papierem, o efekcie powiadomię, mam nadzieję, że będzie pycha

    Odpowiedz
  15. papierem wyłożyłam tylko dno, mam nadzieję, że będzie smakowało,
    pozdrawiam serdecznie, Wesołych Świąt!

    Odpowiedz
  16. Zrobiłam . Wyrósł pięknie! Do wysokości blaszki. A gdy po pieczeniu leżał 40 min w gorącym piekarniku opadł … beznadziejnie opadł..
    Co się stało ? Wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem..

    Odpowiedz

Dodaj komentarz