Bardzo smaczny, kremowy sernik z masą krówkową i czekoladą. Rozpływa się w ustach, jest pyszny. Wierzch zdobi bita śmietana polana kajmakiem i posypana poszatkowanymi orzeszkami. Sernik prosty w przygotowaniu i szybki, nie powinno być z nim problemu, nie jest za słodki. Będzie wspaniałym deserem na zbliżające się Święta. Polecam… (inspiracja z gazetki „Ciasta czytelników” 1/2016).
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Sernik krówkowy z czekoladą
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
750g gotowego sera na sernik
250g serka mascarpone
1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
150g cukru
3 jajka
300g gotowej masy krówkowej – kajmakowej (użyłam gotowej z puszki)
100g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
1 płaska łyżka kakao
Wierzch:
50-80g masy krówkowej – kajmakowej
250ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
1-2 płaskie łyżki cukru pudru
1 fix do śmietany (niekoniecznie, ale z fixem śmietana lepiej trzyma kształt)
poszatkowane orzeszki
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.
2. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce (jeśli będziemy roztapiać w mikrofalówce, proszę uważać, żeby nie przypalić).
3. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Następnie dodać ser, serek mascarpone, budyń i wymieszać mikserem na średnich obrotach (patrz FILM).
4. Masę serową podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać czekoladę i kakao, a do drugiej masę krówkową, każdą osobno wymieszać mikserem (patrz FILM).
5. Do tortownicy o średnicy 21-22cm wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć masę czekoladową, wyrównać. Na wierzch wylać masę serowo – krówkową. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika (piekłam na najniższym poziomie piekarnika). Po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec dalej przez 30 minut. Po upieczeniu sernik pozostawić w piekarniku na około 40-60 minut. Po tym czasie wyciągnąć go do całkowitego ostygnięcia.
Wierzch:
6. Sernik wyjąć z blaszki. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem i fixem. Przełożyć do foliowego woreczka z metalową końcówką Wilton 6B i udekorować wierzch sernika (patrz FILM).
7. Masę krówkową krótko podgrzać i przełożyć do pojemniczka z tylką lub foliowego woreczka. Naciąć róg woreczka i sernik polać masą krówkową, robiąc esy-floresy. Sernik wstawić do lodówki na parę godzin.
Udanych wypieków:)
Wspaniale wygląda, na pewno wypróbuję przepis. Czy konieczne jest użycie również serka mascarpone? Można go zastąpić i zrobić sernik z całego tylko kilograma sera na sernik?
Pozdrawiam serdecznie
ja trzymałam przy zamkniętych, pozdrawiam
Sernik trzymamy w piekarniku z otwartymi drzwiczkami? ;))
Madziula: – zostawiamy przy zamkniętych drzwiczkach,
pozdrawiam
Pozostawic na 40 minut w piekarniku, a drzwiczki mają być cały czas zamknięte czy troche rozszczelnione?
bez żadnego proszku, pozdrawiam
bez żadnego proszku do pieczenia??
moim zdaniem straci, jeśli użyjemy serka mascarpone masa serowa będzie gęstsza i smaczniejsza, ale można pominąć, pozdrawiam
Czy dodatek serka mascarpone jest konieczny?Czy sernik straci na smaku jesli uzyje wylacznie wiaderkowego sera do sernikow?Pozdrawiam serdecznie.
1-2 płaskie łyżki cukru pudru, ale jak się nie doda też jest smaczne, pozdrawiam serdecznie
Ile cukru pudru do śmietanki na wierzch?
Wspaniały sernik! Na zbliżające się święta idealny! :)
No Fajnie trzeba zrobić ale pysznie wyglada
Wygląda obłędnie *.* aż chyba jutro zrobię!
Wygląda pysznie, zrobię na Święta.