Przepyszny kokosowy sernik na kruchym spodzie z wiśniami. Pięknie pachnie po upieczeniu i choć dodajemy niewielką ilość wiórków kokosowych, to smak kokosa jest bardzo wyczuwalny. W konsystencji jest gęsty i wilgotny. Nie należy do puszystych serników, raczej przypomina trochę amerykańskie serniki w stylu „new york cheesecake”, chociaż nie jest tak kremowy. Wspaniałym i apetycznym dodatkiem są wiśnie w galaretce, dzięki temu od sernika nie można oderwać wzroku. Sernik fantastyczny, polecam… .
Sernik kokosowy z wiśniami
Składniki:
Spód:
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
80g cukru
180g dobrze schłodzonego, zimnego masła
1 opakowanie cukru wanilinowego
szczypta soli
1 jajko
30g wiórków kokosowych
Masa serowa:
500g serka mascarpone
4 jajka
500g gotowego sera na sernik (użyłam sera z wiaderka)
140g cukru
skórka starta z pół cytryny
1 łyżka soku z cytryny
50g mąki ziemniaczanej
50g wiórków kokosowych
Wierzch:
1 słoik wiśni w kompocie
1 opakowanie czerwonej galaretki
Spód:
1. Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym i solą. Dodać posiekane masło i przez chwilę rozcierać palcami. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto.
2. Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy około 34cm i wyłożyć nim przygotowaną blaszkę, robiąc 4cm brzeg. Ciasto ponakłuwać gęsto widelcem i posypać 30g wiórków kokosowych.
Masa serowa:
3. Wymieszać razem oba sery, jajka, cukier, skórkę i sok z cytryny (mieszać mikserem na średnich obrotach, na jednolitą masę).
4. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wiórkami kokosowymi (50g) i dodać do masy serowej, wymieszać.
5. Masę serową przełożyć na ciasto w tortownicy, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika (pod tortownicę radzę włożyć kawałek papieru do pieczenia lub folię aluminiową, żeby roztopione masło ze spodu nie zabrudziło nam piekarnika). Piec w temperaturze 170°C na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po upieczeniu ciasto zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach przez 15 minut. Następnie wyjąć je z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostrożnie zdjąć obręcz tortownicy.
Wierzch:
6. Wiśnie osączyć, zachowując sok. Odmierzyć 250ml soku i zagotować.
7. Gorącym kompotem zalać galaretkę i mieszać, aż się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.
8. Do tężejącej galaretki dodać wiśnie i wymieszać. Następnie wylać ją na wierzch sernika i odstawić na około 2 godziny (w gorący dzień wstawić do lodówki).
Udanych wypieków:)
myślę, że tak, pozdrawiam
Witam. Czy spód oraz boki można zrobić z kruszonych ciasteczek? Będzie szybciej a na tym mi zależy.
myślę, że tak pozdrawiam:)
Witam,nie dajemy masła do masy serowej…?Dziękuję za odp.
tak jak w przepisie, pozdrawiam
Czy można pominąć serek mascarpone, a masę wykonać z 1 kg twarogu? ;-)
ogromnie się cieszę, dziękuję za komentarz:) pozdrawiam serdecznie
Przepyszny!!! Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda! Gorąco polecam :)))
Serdecznie pozdrawiam :)
i też opadł, to już taka uroda serników, pozdrawiam serdecznie
zrobiłam ten sernik w piątek – było to moje pierwsze podejście do sernika :) i smakował super :) tylko podczas stygnięcia opadł :( jak można temu zapobiec? pozdrawiam serdecznie
bardzo się, cieszę, że sernik smakował, dziękuję za zdjęcia,
wersja ze śliwkami brzmi kusząco,
pozdrawiam serdecznie
Właśnie pożeramy z mężem – mlaskaniem obudziliśmy kota :-) Wspaniały i delikatny sernik. Zrobiłam z czereśniami i wiśniową galaretką. Mąż wymyślił, że czeka na jesień, bo mu się wersja ze śliwkami zamarzyła.
myślę, że około 450g, pozdrawiam
Witam, jeżeli zamiast wiśni chciałabym użyć świeżych czereśni, to ile?
Obłędnie wygląda aż ślina ciekni!
O! Jak pięknie wygląda i do tego wspaniałe zdjęcia :P
REWELACJA!
Cudny. No i te wiśnie na wierzchu – mniam! :)