Pyszna babka górnicza

Zapraszam dzisiaj na bardzo szybką i łatwą w przygotowaniu pyszną babkę górniczą. Przepis dostałam od czytelniczki Małej Cukierenki Pani Sylwii Pokory – bardzo dziękuję. Babka jest smakowita, ma ładny ciemny kolor od kakao i dżemu, świetnie smakuje z dodatkiem bakalii. Jest wilgotna i puszysta. Przepis dodaję do moich ulubionych. Bardzo polecam…

pyszna babka

Pyszna babka górnicza
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 szklanka mleka
pół kostki miękkiej margaryny (130g) lub masła
1 jajko
1 szklanka cukru
2 łyżki dżemu (ja dodałam z owoców leśnych)
1,5 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka kakao
2 garści poszatkowanych orzechów
2 garści drobnych rodzynek lub żurawiny (możemy dodać inne bakalie)
(można też dodać pół opakowania przyprawy do piernika, ja nie dodałam)

1. Margarynę utrzeć z cukrem mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 2 minuty. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodać jajko, dżem i wymieszać na jednolitą masę.

2. Następnie dodać cynamon, kakao, sodę, 1 szklankę mąki i pół szklanki mleka, krótko wymieszać. Dodać resztę mąki i pozostałe mleko, wymieszać na jednolitą masę.
Dodać orzechy i rodzynki, wymieszać łyżką.

3. Ciasto przełożyć do formy na babkę o średnicy 22cm posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez koło 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika babkę odstawić do ostygnięcia.

4. Babkę ostrożnie wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

pyszna babka

Print Friendly, PDF & Email

22 komentarze do “Pyszna babka górnicza”

Dodaj komentarz