Pyszne, bardzo proste w przygotowaniu, słodkie mini mazurki, a właściwie duże ciastka. Z kruchego ciasta z konfiturą oraz bezą migdałową. Smaczne, urocze i urzekające, przynajmniej moich gości:). Mazurki możemy przygotować w dowolnych kształtach i posmarować je ulubioną konfiturą. Ja moje mini mazurki ozdobiłam połówkami orzechów i czekoladowymi jajeczkami, ale możemy również położyć migdały, suszone owoce lub kawałki czekolady. Bardzo polecam…
Urocze mini mazurki
Składniki na około 20 mini mazurków:
Ciasto:
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
180g masła
100g cukru
2 żółtka
szczypta soli
Wierzch:
2 białka
1/2 szklanki cukru pudru
50g zmielonych migdałów
2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
około 150g powideł lub konfitury (użyłam konfitury z czarnej porzeczki)
Dodatkowo:
czekoladowe jajeczka
połówki orzechów lub całe migdały bez skórki
Ciasto:
1. Składniki na ciasto przełożyć do wysokiej miski (masło posiekać lub drobno pokroić) i przez chwilę ucierać mikserem na niskich obrotach, aż powstaną okruchy. Następnie odstawić mikser i rękoma zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i na 30 minut wstawić do lodówki.
2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką, rozwałkować na grubość około 5mm. Z ciasta wycinać foremkami ciastka o wielkości około 8-10cm i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Ciastka piec w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg (180°C na funkcji góra-dół) przez około 13-15 minut, aż się trochę przyrumienią.
4. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając, wsypywać partiami cukier puder. Migdały wymieszać z mąką ziemniaczaną i dodać je do piany, wymieszać (można mikserem na niskich obrotach lub łyżką).
5. Ciastka po wyjęciu z piekarnika posmarować konfiturą, około 1 łyżeczka na ciastko, zachowując mały margines od brzegów ciastek (patrz zdjęcie powyżej).
Temperaturę piekarnika zmniejszyć na 160°C na funkcji termoobieg (170°C na funkcji góra-dół).
6. Pianę z białek przełożyć do szprycy lub woreczka z metalową końcówką (użyłam końcówki Wilton 22) i ozdobnie wycisnąć ją na ciastka, zaczynając od brzegów (lub jak nam podpowiada wyobraźnia, możemy również całe ciastka przykryć pianą). Na środku każdego ciastka położyć połówkę orzecha lub czekoladowe jajeczko. Ciastka znów wstawić do piekarnika na około 13-15 minut.
7. Po wyjęciu z piekarnika ciastka pozostawić na blaszce do przestygnięcia (jeśli nie przestygną, przy przenoszeniu mogą się połamać).
Udanych wypieków:)
Witam! Czy do tych mazurków można użyć mąki z pełnego przemiału?
myślę, że tak, najlepiej dać pół na pół, pozdrawiam
Dzień dobry! Dopiero dzisiaj tu trafiłam i jestem zachwycona! Będę piec i piec, a przynajmniej taki mam plan ;). I już nasunęło mi się pytanie: czy te mazurki mogę wykonać wcześniej, np. w czwartek przed świętami? pozdrawiam!
tak można wykonać je wcześniej, przechowywać najlepiej w puszce, pozdrawiam serdecznie
Dziękuję robiłam jest już w zeszłym roku i były przepyszne. Zniknęły jako pierwsze.:))
jak najbardziej, życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
Dzień dobry, a czy z tych mazurków można upiec jeden duży? Serdecznie dziękuję i pozdrawiam?:)