Przepyszny kokosowy sernik na kruchym spodzie z wiśniami. Pięknie pachnie po upieczeniu i choć dodajemy niewielką ilość wiórków kokosowych, to smak kokosa jest bardzo wyczuwalny. W konsystencji jest gęsty i wilgotny. Nie należy do puszystych serników, raczej przypomina trochę amerykańskie serniki w stylu „new york cheesecake”, chociaż nie jest tak kremowy. Wspaniałym i apetycznym dodatkiem są wiśnie w galaretce, dzięki temu od sernika nie można oderwać wzroku. Sernik fantastyczny, polecam… .
Sernik kokosowy z wiśniami
Składniki:
Spód:
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
80g cukru
180g dobrze schłodzonego, zimnego masła
1 opakowanie cukru wanilinowego
szczypta soli
1 jajko
30g wiórków kokosowych
Masa serowa:
500g serka mascarpone
4 jajka
500g gotowego sera na sernik (użyłam sera z wiaderka)
140g cukru
skórka starta z pół cytryny
1 łyżka soku z cytryny
50g mąki ziemniaczanej
50g wiórków kokosowych
Wierzch:
1 słoik wiśni w kompocie
1 opakowanie czerwonej galaretki
Spód:
1. Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym i solą. Dodać posiekane masło i przez chwilę rozcierać palcami. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto.
2. Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy około 34cm i wyłożyć nim przygotowaną blaszkę, robiąc 4cm brzeg. Ciasto ponakłuwać gęsto widelcem i posypać 30g wiórków kokosowych.
Masa serowa:
3. Wymieszać razem oba sery, jajka, cukier, skórkę i sok z cytryny (mieszać mikserem na średnich obrotach, na jednolitą masę).
4. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wiórkami kokosowymi (50g) i dodać do masy serowej, wymieszać.
5. Masę serową przełożyć na ciasto w tortownicy, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika (pod tortownicę radzę włożyć kawałek papieru do pieczenia lub folię aluminiową, żeby roztopione masło ze spodu nie zabrudziło nam piekarnika). Piec w temperaturze 170°C na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po upieczeniu ciasto zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach przez 15 minut. Następnie wyjąć je z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostrożnie zdjąć obręcz tortownicy.
Wierzch:
6. Wiśnie osączyć, zachowując sok. Odmierzyć 250ml soku i zagotować.
7. Gorącym kompotem zalać galaretkę i mieszać, aż się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.
8. Do tężejącej galaretki dodać wiśnie i wymieszać. Następnie wylać ją na wierzch sernika i odstawić na około 2 godziny (w gorący dzień wstawić do lodówki).
Udanych wypieków:)
Czy mogę ten sernik zrobić na ciasteczkowym spodzie, bez obkładania boków? Niestety po upieczeniu tego sernika kruche ciasto na dnie było u mnie surowe 😔
tak można zrobić na ciasteczkowym spodzie, pozdrawiam
nie wiem czemu się rozpłynął w środku może ser miał za dużo wody, po po ostygnięciu powinien stężeć, pozdrawiam
Witam!
Dlaczego ser w środku się rozpłynął?