Rewelacyjny (jak dla mnie:)), przepyszny sernik czekoladowy z gruszkami. Bardzo kremowy, aromatyczny od korzennych przypraw i czekolady. W konsystencji przypomina amerykańskie serniki i prezentuje się wybornie. Smak czekolady i przyprawionych gruszek, wspaniały. Przed podaniem posypałam jeszcze szczyptą cynamonu, bardzo polecam… (inspiracja z gazety „Moje gotowanie”, ale przepis zmodyfikowałam).
Sernik czekoladowy z gruszkami
Składniki:
Spód:
100g herbatników petit beurre lub innych kruchych ciastek
40g masła – roztopionego
Masa serowa:
750g gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka)
250g serka mascarpone
200g gorzkiej czekolady
180-200g cukru
4 jajka
2 płaskie łyżki kakao bez cukru
2,5 łyżki budyniu w proszku bez cukru (użyłam czekoladowego, ale może być śmietankowy lub waniliowy)
Dodatkowo:
5 twardych gruszek
2 laski cynamonu
5 goździków
1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu
800ml gorącej wody
Polewa:
50g gorzkiej czekolady
50g mlecznej czekolady
100g śmietanki kremówki 36% lub 30%
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
1. Do rondelka wlać 800ml gorącej wody, dodać laski cynamonu, goździki, kardamon i zagotować. Gruszki obrać i włożyć je do gotującej się wody. Zmniejszyć ogień i gotować gruszki pod przykryciem, przez około 30 minut. Następnie zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
Spód:
2. Herbatniki zemleć i dodać do nich roztopione masło, wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm, wyrównać (dno wyłożyłam papierem do pieczenia).
Masa serowa:
3. Czekoladę połamać i roztopić na parze lub jeśli mamy wprawę, to w mikrofalówce.
4. Do miski przełożyć gotowy ser na sernik i serek mascarpone. Dodać cukier i wymieszać mikserem na niskich obrotach. Dodać ciepłą, roztopioną czekoladę, wymieszać mikserem. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać, aż składniki się połączą.
5. Na końcu na masę serową przesiać kakao i budyń, wymieszać dokładnie mikserem i masę wylać na herbatnikowy spód.
6. Gruszki dobrze osączyć (można na ręczniku papierowym). Następnie podciąć im spody, aby stały i włożyć je w sernik.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170°C na funkcji góra-dół przez około 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 130°C i piec jeszcze przez około 55-60 minut.
7. Po wyjęciu z piekarnika sernik odstawić do całkowitego ostygnięcia ( od razu po wyjęciu może być ciut „galaretowaty”, ale proszę się nie przejmować, jak ostygnie to stężeje). Przestygnięty wstawić do lodówki na parę godzin.
Polewa:
8. Czekoladę poszatkować. Śmietankę zagotować z przyprawami, zdjąć z ognia i dodać poszatkowaną czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi i powstanie jednolita masa. Polewę odstawić na około 15 minut do przestygnięcia.
9. Sernik ostrożnie wyjąć z tortownicy (oddzielić nożem ciasto od brzegów tortownicy) i polać gotową polewą. Przed podaniem posypałam go jeszcze szczyptą cynamonu.
Udanych wypieków:)
Przepyszny przepis – wspaniałe połączenie sera, czekolady i przypraw! Wyszedł wspaniale. Dałam surowe ćwiartki gruszek mocno oprószone przyprawami. Musiałam też piec trochę dłużej niż w przepisie. Na pewno jeszcze go zrobię – może z brzoskwiniami?
mam nadzieję, że smakowało, pozdrawiam serdecznie
Właśnie wstawiłam sernik do piekarnika, zapowiada się pysznie – mam nadzieję , że miło zaskoczę teściową w imieniny. Uwielbiam Pani stronę – każdy przepis którego próbuje zawsze wychodzi! Pozdrawiam!
Zwykle wkładałam surowe gruszki, ale gotowane przemawiają do mnie. Pyszny, piękny!
Przepięknie wygląda ten sernik! I te gruszki w środku, no cudo. Pozdrawiam :)
mam nadzieję, że będzie smakował, proszę pamiętać, że musi dobrze ostygnąć i najlepiej schłodzić go w lodówce, pozdrawiam ciepło :)
Mój sernik właśnie wylądował w piekarniku. Juz się nie mogę doczekać, żeby spróbować :)
Rzeczywiście nie mam nic z waflami:), pomyślę i coś przygotuję na następny tydzień, bo teraz jeszcze po drodze będzie ciasto ze śliwkami i coś z dynią, pozdrawiam serdecznie
PANI NATALIO,PRZEPRASZAM ,ŻE NI Z GRUSZKI NI Z PIETRUSZKI ALE PROSZĘ POMYŚLEĆ O JAKIMŚ
PRZEPISIE Z UŻYCIEM WAFLI TORTOWYCH KIEDY SEZON OWOCOWY SIĘ SKOŃCZY BO, NIE ZNALAZŁAM
TAKIEGO U PANI A WAFLE MI SIĘ PRZETERMINUJĄ ;)
POMYSŁ GRUSZEK W CAŁOŚCI ZATOPIONYCH W SERNIKU INNOWACYJNY I KUSZĄCY;)
życzę smacznego! pozdrawiam
Jutro robię !
jak pisałam jest bardzo kremowy, polecam
Wygląda pięknie, ciekawe, jak smakuje. Może się skuszę?
Niesamowity…
A takie apetyczne zdjęcia z samego rana, to czyste okrucieństwo…
:)
piękny widok! smak tylko sobie wyobrażam… boski :)