Rolada z truskawkami – Przepyszna, prosta w przygotowaniu rolada z mascarpone i truskawkami. Bardzo aromatyczna, soczysta i delikatna. Pięknie się prezentuje i wspaniale smakuje. Goście i najbliżsi będą zachwyceni, na pewno długo nie postoi, u mnie zniknęła błyskawicznie :). Szybkie i smaczne ciasto z truskawkami, polecam…
Rolada z truskawkami
Składniki:
4 jajka
1 łyżka zimnej wody
60g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
50g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
500g umytych truskawek
250g serka mascarpone
50g śmietanki 30%
2 kopiaste łyżeczki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
Dodatkowo:
truskawki do ozdoby
cukier puder do posypania ciasta
1. Białka ubić z 1 łyżką wody. Stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Ciągle ubijać, aż powstanie gęsta, lśniąca piana.
2. Do piany dodawać po jednym żółtku, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać (można mikserem na najniższych obrotach).
3. Przesiać obie mąki i wymieszać je z proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy jajecznej w trzech porcjach, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać (najlepiej ręcznie).
4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (użyłam dużej, płaskiej blachy, która była dołączona do wyposażenia piekarnika) i równomiernie rozprowadzić ciasto. Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut ( termoobieg 160°C).
5. Ciasto przełożyć na wilgotną ściereczkę do góry spodem (pergaminem do góry). Przykryć drugą wilgotną ściereczką i pozostawić do całkowitego wystygnięcia (dzięki wilgotnym ściereczkom ciasto będzie delikatnie wilgotne i będzie je można łatwo rolować).
6. Serek mascarpone rozetrzeć, dodać cukier puder, cukier waniliowy i śmietankę, wymieszać na gładką, jednolitą masę. Truskawki pokroić i delikatnie wymieszać z serkiem.
7. Z ostygniętego biszkopta zdjąć pergamin. Posmarować go kremem z truskawkami, zostawiając 1-2 centymetrowy czysty brzeg (nie zostawiamy go na krawędzi, która będzie w środku rolady). Następnie zrolować ciasto i delikatnie docisnąć. Posypać cukrem pudrem i ozdobić truskawkami.
Udanych wypieków :)
Jaki dokladnie rozmiar blaszki byl uzyty? Zamierzam piec I nie jestem pewna czy moja blaszka nie bedzie za mala.
proszę go dodać zamiast mąki, czyli zamiast 1 łyżki mąki 1 łyżka kakao, pozdrawiam
Czy jeśli do ciasta dodam kakao, to nie zepsuję go? A jeśli nie, to ile powinnam go dodać? Z góry dziękuję za odpowiedź :-)
bardzo dziękuję za komentarz, cieszę się, że smakowało:) pozdrawiam ciepło
Właśnie gotową roladę włożyłam do lodówki. Zrobiłam z borówką i pociętą na drobną kostkę galaretką jagodową. Rolada okazała się prostym ciastem, choć wiele razy nasłuchałam się o tym, jak trudno ją zrobić :-)
Kinga: – blacha około 42x35cm
Kitka: – cieszę się, że smakowało, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Rewelacyjna! Łatwa do zrobienia, dobrze smakuje i pięknie wygląda :))
jakiej średnicy ma być blacha?
to wspaniale, bardzo mi miło:)
pozdrawiam serdecznie
Rolada wyszła pyszna. Polecam
myślę, że tak, pozdrawiam
Zamiast serka mascarpone itd. mogę użyć śmietankowego kremu do tortów?
tak można, pozdrawiam
czy zamiast papieru do pieczenia moge wysmarowac blache margaryna i posypac maka?
powinno się udać, tylko bym bitą śmietanę trochę usztywniła albo fixem albo żelatyną, pozdrawiam ciepło