Rolada z truskawkami

Rolada z truskawkami – Przepyszna, prosta w przygotowaniu rolada z mascarpone i truskawkami. Bardzo aromatyczna, soczysta i delikatna. Pięknie się prezentuje i wspaniale smakuje. Goście i najbliżsi będą zachwyceni, na pewno długo nie postoi, u mnie zniknęła błyskawicznie :). Szybkie i smaczne ciasto z truskawkami, polecam…

Rolada z truskawkami 1

Rolada z truskawkami
Składniki:
4 jajka
1 łyżka zimnej wody
60g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
50g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
500g umytych truskawek
250g serka mascarpone
50g śmietanki 30%
2 kopiaste łyżeczki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
Dodatkowo:
truskawki do ozdoby
cukier puder do posypania ciasta

Rolada z truskawkami

1. Białka ubić z 1 łyżką wody. Stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Ciągle ubijać, aż powstanie gęsta, lśniąca piana.

2. Do piany dodawać po jednym żółtku, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać (można mikserem na najniższych obrotach).

3. Przesiać obie mąki i wymieszać je z proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy jajecznej w trzech porcjach, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać (najlepiej ręcznie).

4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (użyłam dużej, płaskiej blachy, która była dołączona do wyposażenia piekarnika) i równomiernie rozprowadzić ciasto. Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut ( termoobieg 160°C).

Rolada z truskawkami

5. Ciasto przełożyć na wilgotną ściereczkę do góry spodem (pergaminem do góry). Przykryć drugą wilgotną ściereczką i pozostawić do całkowitego wystygnięcia (dzięki wilgotnym ściereczkom ciasto będzie delikatnie wilgotne i będzie je można łatwo rolować).

6. Serek mascarpone rozetrzeć, dodać cukier puder, cukier waniliowy i śmietankę, wymieszać na gładką, jednolitą masę. Truskawki pokroić i delikatnie wymieszać z serkiem.

7. Z ostygniętego biszkopta zdjąć pergamin. Posmarować go kremem z truskawkami, zostawiając 1-2 centymetrowy czysty brzeg (nie zostawiamy go na krawędzi, która będzie w środku rolady). Następnie zrolować ciasto i delikatnie docisnąć. Posypać cukrem pudrem i ozdobić truskawkami.

Udanych wypieków :)

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Obłędne ciasto z truskawkami i malinami

Super ciasto z truskawkami na gorące dni BEZ PIECZENIA

Najlepsze proste ciasto z truskawkami na lato

Prosty tort bez pieczenia truskawkowy z malinami

Szybkie Mega Proste Ciasto Jogurtowe z Rabarbarem lub Truskawkami

Czekoladowa rolada z truskawkami

77 komentarzy do “Rolada z truskawkami”

  1. Rolade robie juz 5 raz w tym sezonie truskawkowym i jest idealna.Robie wedlug przepisu i wyglada identyczniesuper przepis,bardzo dziekuje i pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. Rolada dobra i łatwa w wykonaniu, to moja pierwsze rolada i jestem bardzo zadowolona. Następnym razem zwiększę ilość śmietany i ją biję, jak dla mnie za mało kremu

    Odpowiedz
  3. Może Pani piekarnik piecze mocniej od dołu, proszę spróbować na drugiej od dołu półce piekarnika i może piec parę minut krócej, to że nie wyrosło to może za słabo ubite jajka lub za mocno wymieszane ciasto i piana z jajek opadła, pozdrawiam serdecznie i gratuluję pierwszej rolady!

    Odpowiedz
    • Moja pierwsza rolada i…. Niestety nie chciała wspolpracowac przy zwijaniu. Wypiek dość suchy i w polaczeniu z mascarpone dosc ciężki deser.

      Odpowiedz
  4. Rolada bardzo łatwa w przygotowaniu, ale u mnie i tak nie obeszło się bez perturbacji:)) Coś mi poszło nie tak. Piekłam tyle czasu ile jest podane w przepisie (góra dół) i podczas pieczenie wszystko wyglądało dobrze, dopóki nie wyciągnęłam blachy. Cały spód był przypieczony i ciemny jak murzynek:) Ale góra była jasna jak na Twoim zdjęciu. Nie wiem co poszło nie tak? Wyskrobałam nożem ile się dało. Brzegi były bardzo twarde i pokruszyły mi się ale udało mi się okryć ciasto wilgotnym szmatkami:)
    Odkroiłam wszystkie brzegi i udało mi się zrolować ciasto :D) Ciasto za bardzo mi nie wyrosło, wyszło trochę cienkie, a w środku takie trochę suche. W przekroju nie wygląda tak ładnie jak Twoje ale i tak jestem z siebie dumna, to moja pierwsza rolada:) Krem zrobiłam z brzoskwiniami z puszki.
    Czy spalony spód wyszedł mi przez to, że ciasto piekłam na dolnej półce piekarnika? Bo nie bardzo wiedziałam na jakim poziomie:)) I przez co mogło mi słabiej wyrosnąć? Twoje tak pięknie wygląda:))

    Odpowiedz
  5. witam. nie wiem czemu ale mój biszkopt wyszedł bardzo cienki i sztywny jak nie wiem co.w zyciu tego nie zroluje.co poszlo nie tak

    Odpowiedz
  6. Moja blaszka jest niestandardowa 35/35cm ale I tak wyszlo super. Zastapilam takze make ziemniaczana kukurydziana I wyszlo super. Dziekuje bardzo, na pewnoz robie nim dzisiaj furore wsrod znajowmych :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz