Rolada z truskawkami

Rolada z truskawkami – Przepyszna, prosta w przygotowaniu rolada z mascarpone i truskawkami. Bardzo aromatyczna, soczysta i delikatna. Pięknie się prezentuje i wspaniale smakuje. Goście i najbliżsi będą zachwyceni, na pewno długo nie postoi, u mnie zniknęła błyskawicznie :). Szybkie i smaczne ciasto z truskawkami, polecam…

Rolada z truskawkami 1

Rolada z truskawkami
Składniki:
4 jajka
1 łyżka zimnej wody
60g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
50g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
500g umytych truskawek
250g serka mascarpone
50g śmietanki 30%
2 kopiaste łyżeczki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
Dodatkowo:
truskawki do ozdoby
cukier puder do posypania ciasta

Rolada z truskawkami

1. Białka ubić z 1 łyżką wody. Stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Ciągle ubijać, aż powstanie gęsta, lśniąca piana.

2. Do piany dodawać po jednym żółtku, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać (można mikserem na najniższych obrotach).

3. Przesiać obie mąki i wymieszać je z proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy jajecznej w trzech porcjach, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać (najlepiej ręcznie).

4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (użyłam dużej, płaskiej blachy, która była dołączona do wyposażenia piekarnika) i równomiernie rozprowadzić ciasto. Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut ( termoobieg 160°C).

Rolada z truskawkami

5. Ciasto przełożyć na wilgotną ściereczkę do góry spodem (pergaminem do góry). Przykryć drugą wilgotną ściereczką i pozostawić do całkowitego wystygnięcia (dzięki wilgotnym ściereczkom ciasto będzie delikatnie wilgotne i będzie je można łatwo rolować).

6. Serek mascarpone rozetrzeć, dodać cukier puder, cukier waniliowy i śmietankę, wymieszać na gładką, jednolitą masę. Truskawki pokroić i delikatnie wymieszać z serkiem.

7. Z ostygniętego biszkopta zdjąć pergamin. Posmarować go kremem z truskawkami, zostawiając 1-2 centymetrowy czysty brzeg (nie zostawiamy go na krawędzi, która będzie w środku rolady). Następnie zrolować ciasto i delikatnie docisnąć. Posypać cukrem pudrem i ozdobić truskawkami.

Udanych wypieków :)

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Obłędne ciasto z truskawkami i malinami

Super ciasto z truskawkami na gorące dni BEZ PIECZENIA

Najlepsze proste ciasto z truskawkami na lato

Prosty tort bez pieczenia truskawkowy z malinami

Szybkie Mega Proste Ciasto Jogurtowe z Rabarbarem lub Truskawkami

Czekoladowa rolada z truskawkami

77 komentarzy do “Rolada z truskawkami”

  1. Wyprobowalam ostatnio rolade z biala czekolada, byla wysmienita!
    A teraz chce ta rolade upiec, ale bez owocow, a tylko z bita smietana. Mam zamiar podwoic ilosc smietany, ale nie dodawac juz mascapone. Jak Pani mysli, uda sie?

    Odpowiedz
  2. Witam serdecznie,
    takie ciasta biszkoptowe najlepiej smakują na drugi dzień, więc może Pani przełożyć roladę w sobotę i będzie pyszna na niedziele, na pewno nie będzie przemoknięta, biszkopt też bym upiekła w sobotę,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  3. Pani Natalio,
    pytanie odnosnie zywotnosci rolady. Potrzebuje rolade zaserwowac w niedziele, prosze mi podpowiedziec jak rozplanowac przygotowanie zeby byla pyszna tzn. czy biszkopt upiec w pt czy sb? i kiedy zawijac z masa? Czy od soboty do niedzieli nic mu sie nie stanie, nie bedzie przemokniety? Ktos wyzej napisal ze nastepnego dnia byla jeszcze lepsza. Prosze o Pani porade.
    Dziekuje!

    Odpowiedz
  4. ogromnie się cieszę:)
    myślę, że można dodać taką mieszankę, tylko proszę ją wcześniej dobrze rozmrozić,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  5. Witam

    Rolada wyśmienita, robię ją trzeci dzień pod rząd, najpierw mężowi , później rodzicom a teraz siostrze…rewelacja. Do jednej zamiast truskawek (bo już sezon się kończy)dodałam brzoskwinie z puszki- i tez wyszła super. Jak dorwę jagody to zrobię też z jagodami:) Mam pytanko czy można dodać mrożone owoce-mam taką mieszankę owoce leśne.??

    Odpowiedz
  6. to ja dziękuję za taki fantastyczny komentarz!! Od razu mam ochotę upiec kolejne ciacho!
    Cieszy mnie, że ciasta się udają i smakują:) gratulację, życzę kolejnych wspaniałych wypieków,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  7. Moja kochana mała cukierenko!! Dziękuję że jesteś- jakiekolwiek ciasto zrobiłam wyszło a wczesniej nawet biszkoptu nie potrafiłam zrobić. Dziekuje za pyszne ciasta i ciasteczka, nawet tort truskawkowy dla córci wyszedł bomba, za godzine wpada wymagajaca ciastkowo teściowa i zrobiłam tą roladę- wyszła jupiii, choć najpierw byłam przerazona biszkoptem ale mokre ściereczki dokonały cudu. Jeszcze raz dziekuję i wśród rodziny i przyjaciół szerzę twoje przepisy. Dziękuję!!!!!

    Odpowiedz
  8. Wyszla przepyszna!!! Krem jest rewelacyjny ale smietanke zmiksowalam i dopiero wtedy polaczylam z mascarpone. Oprocz tego do kremu dodalam 4 lyzeczki cukru pudru zeby byl slodszy. Nie mialam problemu z rolowaniem ciasta – rzeczywiscie wilgotne sciereczki pomogly. Zrobilam juz kilka ciast z Twoich przepisow i wszystkie sa rewelacyjne!!!

    Odpowiedz
  9. Ciasto nie chce sie rolować. Zrobiłam to z dużą trudnością. A wszyscy mówią że jestem mistrzem wypieku. Smak fajny, taki prosty. Najgorsze tylko to ciasto.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz