Rolada z truskawkami – Przepyszna, prosta w przygotowaniu rolada z mascarpone i truskawkami. Bardzo aromatyczna, soczysta i delikatna. Pięknie się prezentuje i wspaniale smakuje. Goście i najbliżsi będą zachwyceni, na pewno długo nie postoi, u mnie zniknęła błyskawicznie :). Szybkie i smaczne ciasto z truskawkami, polecam…
Rolada z truskawkami
Składniki:
4 jajka
1 łyżka zimnej wody
60g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
50g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
500g umytych truskawek
250g serka mascarpone
50g śmietanki 30%
2 kopiaste łyżeczki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
Dodatkowo:
truskawki do ozdoby
cukier puder do posypania ciasta
1. Białka ubić z 1 łyżką wody. Stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Ciągle ubijać, aż powstanie gęsta, lśniąca piana.
2. Do piany dodawać po jednym żółtku, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać (można mikserem na najniższych obrotach).
3. Przesiać obie mąki i wymieszać je z proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy jajecznej w trzech porcjach, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać (najlepiej ręcznie).
4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (użyłam dużej, płaskiej blachy, która była dołączona do wyposażenia piekarnika) i równomiernie rozprowadzić ciasto. Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut ( termoobieg 160°C).
5. Ciasto przełożyć na wilgotną ściereczkę do góry spodem (pergaminem do góry). Przykryć drugą wilgotną ściereczką i pozostawić do całkowitego wystygnięcia (dzięki wilgotnym ściereczkom ciasto będzie delikatnie wilgotne i będzie je można łatwo rolować).
6. Serek mascarpone rozetrzeć, dodać cukier puder, cukier waniliowy i śmietankę, wymieszać na gładką, jednolitą masę. Truskawki pokroić i delikatnie wymieszać z serkiem.
7. Z ostygniętego biszkopta zdjąć pergamin. Posmarować go kremem z truskawkami, zostawiając 1-2 centymetrowy czysty brzeg (nie zostawiamy go na krawędzi, która będzie w środku rolady). Następnie zrolować ciasto i delikatnie docisnąć. Posypać cukrem pudrem i ozdobić truskawkami.
Udanych wypieków :)
Wyprobowalam ostatnio rolade z biala czekolada, byla wysmienita!
A teraz chce ta rolade upiec, ale bez owocow, a tylko z bita smietana. Mam zamiar podwoic ilosc smietany, ale nie dodawac juz mascapone. Jak Pani mysli, uda sie?
bardzo mi miło:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
witam serdecznie:) barrrrrrdzo dobra rolada ,krem wspanialy super.
Witam serdecznie,
takie ciasta biszkoptowe najlepiej smakują na drugi dzień, więc może Pani przełożyć roladę w sobotę i będzie pyszna na niedziele, na pewno nie będzie przemoknięta, biszkopt też bym upiekła w sobotę,
pozdrawiam ciepło
Pani Natalio,
pytanie odnosnie zywotnosci rolady. Potrzebuje rolade zaserwowac w niedziele, prosze mi podpowiedziec jak rozplanowac przygotowanie zeby byla pyszna tzn. czy biszkopt upiec w pt czy sb? i kiedy zawijac z masa? Czy od soboty do niedzieli nic mu sie nie stanie, nie bedzie przemokniety? Ktos wyzej napisal ze nastepnego dnia byla jeszcze lepsza. Prosze o Pani porade.
Dziekuje!
ogromnie się cieszę:)
myślę, że można dodać taką mieszankę, tylko proszę ją wcześniej dobrze rozmrozić,
pozdrawiam serdecznie
Witam
Rolada wyśmienita, robię ją trzeci dzień pod rząd, najpierw mężowi , później rodzicom a teraz siostrze…rewelacja. Do jednej zamiast truskawek (bo już sezon się kończy)dodałam brzoskwinie z puszki- i tez wyszła super. Jak dorwę jagody to zrobię też z jagodami:) Mam pytanko czy można dodać mrożone owoce-mam taką mieszankę owoce leśne.??
to ja dziękuję za taki fantastyczny komentarz!! Od razu mam ochotę upiec kolejne ciacho!
Cieszy mnie, że ciasta się udają i smakują:) gratulację, życzę kolejnych wspaniałych wypieków,
pozdrawiam serdecznie
Moja kochana mała cukierenko!! Dziękuję że jesteś- jakiekolwiek ciasto zrobiłam wyszło a wczesniej nawet biszkoptu nie potrafiłam zrobić. Dziekuje za pyszne ciasta i ciasteczka, nawet tort truskawkowy dla córci wyszedł bomba, za godzine wpada wymagajaca ciastkowo teściowa i zrobiłam tą roladę- wyszła jupiii, choć najpierw byłam przerazona biszkoptem ale mokre ściereczki dokonały cudu. Jeszcze raz dziekuję i wśród rodziny i przyjaciół szerzę twoje przepisy. Dziękuję!!!!!
nie trzeba,
pozdrawiam
witam ,czy śmietany nie trzeba ubijać,pozdrawiam
ogromnie się cieszę:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Wyszla przepyszna!!! Krem jest rewelacyjny ale smietanke zmiksowalam i dopiero wtedy polaczylam z mascarpone. Oprocz tego do kremu dodalam 4 lyzeczki cukru pudru zeby byl slodszy. Nie mialam problemu z rolowaniem ciasta – rzeczywiscie wilgotne sciereczki pomogly. Zrobilam juz kilka ciast z Twoich przepisow i wszystkie sa rewelacyjne!!!
Ciasto nie chce sie rolować. Zrobiłam to z dużą trudnością. A wszyscy mówią że jestem mistrzem wypieku. Smak fajny, taki prosty. Najgorsze tylko to ciasto.
bardzo się cieszę, że smakowała:)
pozdrawiam ciepło