Rolada z truskawkami

Rolada z truskawkami – Przepyszna, prosta w przygotowaniu rolada z mascarpone i truskawkami. Bardzo aromatyczna, soczysta i delikatna. Pięknie się prezentuje i wspaniale smakuje. Goście i najbliżsi będą zachwyceni, na pewno długo nie postoi, u mnie zniknęła błyskawicznie :). Szybkie i smaczne ciasto z truskawkami, polecam…

Rolada z truskawkami 1

Rolada z truskawkami
Składniki:
4 jajka
1 łyżka zimnej wody
60g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
50g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
500g umytych truskawek
250g serka mascarpone
50g śmietanki 30%
2 kopiaste łyżeczki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
Dodatkowo:
truskawki do ozdoby
cukier puder do posypania ciasta

Rolada z truskawkami

1. Białka ubić z 1 łyżką wody. Stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Ciągle ubijać, aż powstanie gęsta, lśniąca piana.

2. Do piany dodawać po jednym żółtku, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać (można mikserem na najniższych obrotach).

3. Przesiać obie mąki i wymieszać je z proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy jajecznej w trzech porcjach, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać (najlepiej ręcznie).

4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (użyłam dużej, płaskiej blachy, która była dołączona do wyposażenia piekarnika) i równomiernie rozprowadzić ciasto. Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut ( termoobieg 160°C).

Rolada z truskawkami

5. Ciasto przełożyć na wilgotną ściereczkę do góry spodem (pergaminem do góry). Przykryć drugą wilgotną ściereczką i pozostawić do całkowitego wystygnięcia (dzięki wilgotnym ściereczkom ciasto będzie delikatnie wilgotne i będzie je można łatwo rolować).

6. Serek mascarpone rozetrzeć, dodać cukier puder, cukier waniliowy i śmietankę, wymieszać na gładką, jednolitą masę. Truskawki pokroić i delikatnie wymieszać z serkiem.

7. Z ostygniętego biszkopta zdjąć pergamin. Posmarować go kremem z truskawkami, zostawiając 1-2 centymetrowy czysty brzeg (nie zostawiamy go na krawędzi, która będzie w środku rolady). Następnie zrolować ciasto i delikatnie docisnąć. Posypać cukrem pudrem i ozdobić truskawkami.

Udanych wypieków :)

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Obłędne ciasto z truskawkami i malinami

Super ciasto z truskawkami na gorące dni BEZ PIECZENIA

Najlepsze proste ciasto z truskawkami na lato

Prosty tort bez pieczenia truskawkowy z malinami

Szybkie Mega Proste Ciasto Jogurtowe z Rabarbarem lub Truskawkami

Czekoladowa rolada z truskawkami

77 komentarzy do “Rolada z truskawkami”

  1. Witam was serdecznie :) Dziekuje za przepis, wyszla pyszna :D az wszyscy sie zajadali, starczyla na 1 dzien hehe ;) Pozdrawiam:P

    Odpowiedz
  2. Witam;-) a śmietanki nie trzeba ubijać? a jakbym chciała trochę zmniejszyć kaloryczność to mogę kremówkę zastąpić jogurtem np greckim? czy z jogurtem nie zetnie się?

    Odpowiedz
  3. zamiast truskawek ułożyłam na kremie plasterki bananów, a do kremu dodałam jeszcze startą czekoladę – rolada zniknęła od razu ;) Pani przepisy są rewelacyjne!
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. Bardzo mi miło, ogromnie się cieszę, że wypróbowałam Pani już parę przepisów i że ciasta smakowały,
    życzę kolejnych wspaniałych wypieków i smacznego,
    dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  5. Ciasto REWELACJA :) zniknęło w mgnieniu oka :) Jestem początkującą „cukierniczką” i zabierąjąc się do zrobienia tej rolady, ostrzegano mnie, że rolady nie są wdzięcznym ciastem, że ciężko jest je zwinąć, troszkę się martwiłam, że nie wyjdzie ale wyszło WYŚMIENITE! To nie jest pierwsze ciasto, które zrobiłam z Pani przepisów, robiłam jeszcze tartę z kremem waniliowym i zamiast malin dodałam truskawki z borówką amerykańską ( PALCE LIZAĆ:) ), robiłam także ciasto z truskawkami a w chwili obecnej piekę ciasto czekoladowe, myślę, że będzie pyszne tak jak reszta ciast :) Polecam Pani przepisy wszystkim moim znajomym :) Pozdrawiam

    Odpowiedz
  6. Mam pomysł aby zrobić z tego przepisu biszkopt przełożony kremem z truskawkami. Na wierzch truskawki w ćwiartki i galaretka… To już zupełnie inne ciasto, ale składniki takie same ;) Może się udać?

    Odpowiedz
  7. Cukru,moim zdaniem,za malo.Poza tym kremu zrobilam wiecej,ale to juz kwestia gustu i upodoban.Wyszla bardzo dobrze,podalam ja na pic-nicu,we Wloszech i zrobila furore!Przepyszna i pieknie sie prezentuje!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz