Rolada z truskawkami – Przepyszna, prosta w przygotowaniu rolada z mascarpone i truskawkami. Bardzo aromatyczna, soczysta i delikatna. Pięknie się prezentuje i wspaniale smakuje. Goście i najbliżsi będą zachwyceni, na pewno długo nie postoi, u mnie zniknęła błyskawicznie :). Szybkie i smaczne ciasto z truskawkami, polecam…
Rolada z truskawkami
Składniki:
4 jajka
1 łyżka zimnej wody
60g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
50g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
500g umytych truskawek
250g serka mascarpone
50g śmietanki 30%
2 kopiaste łyżeczki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
Dodatkowo:
truskawki do ozdoby
cukier puder do posypania ciasta
1. Białka ubić z 1 łyżką wody. Stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Ciągle ubijać, aż powstanie gęsta, lśniąca piana.
2. Do piany dodawać po jednym żółtku, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać (można mikserem na najniższych obrotach).
3. Przesiać obie mąki i wymieszać je z proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy jajecznej w trzech porcjach, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać (najlepiej ręcznie).
4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (użyłam dużej, płaskiej blachy, która była dołączona do wyposażenia piekarnika) i równomiernie rozprowadzić ciasto. Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut ( termoobieg 160°C).
5. Ciasto przełożyć na wilgotną ściereczkę do góry spodem (pergaminem do góry). Przykryć drugą wilgotną ściereczką i pozostawić do całkowitego wystygnięcia (dzięki wilgotnym ściereczkom ciasto będzie delikatnie wilgotne i będzie je można łatwo rolować).
6. Serek mascarpone rozetrzeć, dodać cukier puder, cukier waniliowy i śmietankę, wymieszać na gładką, jednolitą masę. Truskawki pokroić i delikatnie wymieszać z serkiem.
7. Z ostygniętego biszkopta zdjąć pergamin. Posmarować go kremem z truskawkami, zostawiając 1-2 centymetrowy czysty brzeg (nie zostawiamy go na krawędzi, która będzie w środku rolady). Następnie zrolować ciasto i delikatnie docisnąć. Posypać cukrem pudrem i ozdobić truskawkami.
Udanych wypieków :)
Witam was serdecznie :) Dziekuje za przepis, wyszla pyszna :D az wszyscy sie zajadali, starczyla na 1 dzien hehe ;) Pozdrawiam:P
nie trzeba ubijać, wydaje mi się, że można dodać jogurt,
pozdrawiam
Witam;-) a śmietanki nie trzeba ubijać? a jakbym chciała trochę zmniejszyć kaloryczność to mogę kremówkę zastąpić jogurtem np greckim? czy z jogurtem nie zetnie się?
świetne modyfikacje i bardzo fajne połączenie smaków,
pozdrawiam ciepło
zamiast truskawek ułożyłam na kremie plasterki bananów, a do kremu dodałam jeszcze startą czekoladę – rolada zniknęła od razu ;) Pani przepisy są rewelacyjne!
pozdrawiam
Bardzo mi miło, ogromnie się cieszę, że wypróbowałam Pani już parę przepisów i że ciasta smakowały,
życzę kolejnych wspaniałych wypieków i smacznego,
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Ciasto REWELACJA :) zniknęło w mgnieniu oka :) Jestem początkującą „cukierniczką” i zabierąjąc się do zrobienia tej rolady, ostrzegano mnie, że rolady nie są wdzięcznym ciastem, że ciężko jest je zwinąć, troszkę się martwiłam, że nie wyjdzie ale wyszło WYŚMIENITE! To nie jest pierwsze ciasto, które zrobiłam z Pani przepisów, robiłam jeszcze tartę z kremem waniliowym i zamiast malin dodałam truskawki z borówką amerykańską ( PALCE LIZAĆ:) ), robiłam także ciasto z truskawkami a w chwili obecnej piekę ciasto czekoladowe, myślę, że będzie pyszne tak jak reszta ciast :) Polecam Pani przepisy wszystkim moim znajomym :) Pozdrawiam
Na pewno się uda,
pozdrawiam
Mam pomysł aby zrobić z tego przepisu biszkopt przełożony kremem z truskawkami. Na wierzch truskawki w ćwiartki i galaretka… To już zupełnie inne ciasto, ale składniki takie same ;) Może się udać?
cieszę się, że smakowała i zrobiła furorę:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam
Cukru,moim zdaniem,za malo.Poza tym kremu zrobilam wiecej,ale to juz kwestia gustu i upodoban.Wyszla bardzo dobrze,podalam ja na pic-nicu,we Wloszech i zrobila furore!Przepyszna i pieknie sie prezentuje!
Witam :)
Wspaniale, bardzo się cieszę, dziękuję za komentarz,
smacznego pieczenia, pozdrawiam :)
Swietny przepis! Rolada wyszla znakomicie:) na drugi dzien smakowala jeszcze lepiej. Pozdrawiam.
brak mi słow boska!
bajecznie się prezentuje z tymi owocami!