Purée z dyni

Postanowiłam dodać przepis na purée z dyni, ponieważ jest ono często wykorzystywane przy jesiennych wypiekach, szczególnie amerykańskich. Zazwyczaj jest to purée dyniowe z puszki, ale w polskich sklepach raczej się go nie kupi, więc samemu możemy przygotować purée z dyni, które użyjemy do ciast i innych potraw; bardzo polecam zupę dyniową.

Purée z dyni

Dynię przekroić i oczyścić. Pokroić na kawałki, owinąć w folię aluminiową i poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół i piec przez około 45-55 minut (dynię piżmową proszę piec w wyższej temperaturze 200°C).

Purée z dyni 1

Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia. Zdjąć folię i wykroić miąższ dyni. Włożyć do blendera lub miksera i zmiksować na gładką masę. Purée można przechowywać w lodówce przez około 2-3 dni.
Jeśli purée z dyni chcemy użyć do ciasta, a przy mieszaniu łyżką widzimy wodę, to radzę je jeszcze chwilę pogotować na gazie, aby odparowało i trochę bardziej zgęstniało. Jak purée będzie gęste, to zmniejszy się prawdopodobieństwo powstania zakalca. Gęstość purée zależy od rodzaju użytej dyni, czasami wychodzi bardzo gęste, a innym razem wodniste.

Pozdrawiam:)

Purée z dyni

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Proste Ciasto Dyniowe z Kruszonką i Żurawiną

Sernik Dyniowy z Polewą Miodową i Orzechami

Ciasto dyniowe z czekoladą dwukolorowe

Orkiszowe ciasto dyniowe

Ciasto z kremem dyniowym

Ciasteczka z dynią, wegańskie bez glutenu

23 komentarze do “Purée z dyni”

  1. Witam!
    Zastanawiam się, czy gdyby ugotować i przetrzeć w blenderze mrożoną dynię, takie „purree” mozna by dodać do ciasta farmerskiego? Taki dyniowy przecier robiłam dla synka jak był malutki, a nie ukrywam że to dużo szybszy sposób jeśli chce się zrobić szybko pyszne ciasto :) jak myślisz?

    Odpowiedz
  2. Też rozważam zrobienie puree z dyni. Ostatnio robiłam mięso w rękawie i dodałam do niego pokrojoną w kostkę dynię, spróbuje zrobić w rękawie dynię na puree żeby ominąć folię aluminiową;)A może ktoś już tak robił?
    Pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz