Postanowiłam dodać przepis na purée z dyni, ponieważ jest ono często wykorzystywane przy jesiennych wypiekach, szczególnie amerykańskich. Zazwyczaj jest to purée dyniowe z puszki, ale w polskich sklepach raczej się go nie kupi, więc samemu możemy przygotować purée z dyni, które użyjemy do ciast i innych potraw; bardzo polecam zupę dyniową.
Dynię przekroić i oczyścić. Pokroić na kawałki, owinąć w folię aluminiową i poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół i piec przez około 45-55 minut (dynię piżmową proszę piec w wyższej temperaturze 200°C).
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia. Zdjąć folię i wykroić miąższ dyni. Włożyć do blendera lub miksera i zmiksować na gładką masę. Purée można przechowywać w lodówce przez około 2-3 dni.
Jeśli purée z dyni chcemy użyć do ciasta, a przy mieszaniu łyżką widzimy wodę, to radzę je jeszcze chwilę pogotować na gazie, aby odparowało i trochę bardziej zgęstniało. Jak purée będzie gęste, to zmniejszy się prawdopodobieństwo powstania zakalca. Gęstość purée zależy od rodzaju użytej dyni, czasami wychodzi bardzo gęste, a innym razem wodniste.
Pozdrawiam:)
Witam!
Zastanawiam się, czy gdyby ugotować i przetrzeć w blenderze mrożoną dynię, takie „purree” mozna by dodać do ciasta farmerskiego? Taki dyniowy przecier robiłam dla synka jak był malutki, a nie ukrywam że to dużo szybszy sposób jeśli chce się zrobić szybko pyszne ciasto :) jak myślisz?
Też rozważam zrobienie puree z dyni. Ostatnio robiłam mięso w rękawie i dodałam do niego pokrojoną w kostkę dynię, spróbuje zrobić w rękawie dynię na puree żeby ominąć folię aluminiową;)A może ktoś już tak robił?
Pozdrawiam
bardzo dziękuję za informację!!
pozdrawiam serdecznie
Można mrozić i można pasteryzować. Sprawdziłam :)
nie wiem, nie próbowałam,
pozdrawiam
a czy takie puree można mrozić?
Dziękuję za odpowiedź :)
myślę, że tak, ja nie próbowałam ale inne czytelniczki pisały że tak zrobiły,
pozdrawiam ciepło
Czy takie puree można zapasteryzować w słoikach?
bardzo się cieszę:) pozdrawiam serdecznie
Właśnie popełniłam ;) Część się pasteryzuje a reszta czeka na piątkowe wypieki :)
Właśnie szukałam takiego przepisu :)
Muszę przyznać, że zaintrygowałaś mnie tym dyniowym puree. Koniecznie wypróbuje!
wow, super latwy przepis na pure z dyni, dzieki!
A ja własnie swoje popakowałam w słoiki :)