Ciasto migdałowe z kandyzowanymi wiśniami – Już jakiś czas temu odkryłam wiśnie kandyzowane w syropie. Kupiłam parę słoiczków, ale do tej pory nie miałam okazji ich wypróbować. Data ważność się zbliżała i w końcu znalazłam odpowiedni przepis. Upiekłam rewelacyjne, migdałowe ciasto z wisienkami. Bardzo aromatyczne, wilgotne, puszyste. Uważam, że jest świetne. Do ciasta możemy dodać inne kandyzowane owoce i myślę, że również będzie smaczne, ale polecam wiśnie w syropie. Przed dodaniem ich do ciasta osączyłam i drobno je pokroiłam, żeby nie opadły na dno. Zmodyfikowany przepis z książeczki „GoodFood Easy baking recipes”.
Ciasto migdałowe z kandyzowanymi wiśniami
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
200g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
4 duże jajka
1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
220g mąki + 1 łyżka mąki
80g zmielonych migdałów ze skórką
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
300g kandyzowanych wiśni lub innych kandyzowanych owoców, ja użyłam kandyzowanych wiśni w syropie
100ml mleka
2 łyżki płatków migdałowych
1. Wiśnie drobno pokroić i posypać jedną łyżką mąki.
2. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i migdały.
3. Masło utrzeć z cukrem mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 4 minuty. Następnie zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać przez około 30 sekund, aż składniki się połączą w jednolitą masę.
4. Do maślanej masy dodać aromat, mąkę z migdałami i mleko, krótko wymieszać mikserem do połączenia składników.
5. Do tortownicy o średnicy 22cm wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć 2/3 ciasta i wyrównać. Na wierzchu poukładać połowę wiśni. Resztę wiśni wymieszać z pozostałym ciastem i przełożyć je na ciasto w tortownicy, wyrównać i posypać płatkami migdałowymi.
6. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół (termoobieg 160°C). Piec przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Podawać przestygnięte.
Udanych wypieków:)
Czy waga wiśni określona jest już po odsączeniu syropu, czy jest to objętość słoiczka?
czy mogę zrobić z mąki pełnoziarnistej?
myślę, że tak, pozdrawiam
dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Dzięki za przepis. Ciasto wygląda bardzo smakowicie. Polecam żurawinę kandyzowaną zamiast wiśni :)
To ciasto jest po prostu przepyszne, polecam ten przepis :) pychaa )
Ogromnie się cieszę,
dziękuję za sympatyczny komentarz,
pozdrawiam ciepło
O mamo, to ciasto wygląda tak smacznie, że mam ochotę pobiec do kuchni i je upiec. Uwielbiam Twojego bloga, a odkąd upiekłam owsiane ciasteczka z orzeszkami solonymi i gorzką czekoladą zainspirowana Twoim przepisem, jestem pewna, że wszystkie przepisy, jakie tutaj publikujesz są równie doskonałe. Twoje ciasteczka są jednymi z moich ulubionych :) Pozdrawiam i czekam na kolejne przepisy!
super, bardzo się cieszę,
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Witam ;) Ciasto wygląda rewelacyjnie, pomysłowe i na pewno smaczne, a na takie dni jesienne idealnie pasuje.
Nie wiem czy pamiętasz, ale polecałaś mi zrobić Dyniowe ciasto z imbirem i polewą z białej czekolady. Dziś je zrobiłam. Jest aromatyczne, wyrazisty ma smak przypraw…bardzo mi smakuje i ta biała czekolada…pycha ;*
Ciasto wygląda obłędnie. Muszę kiedys wypróbować ten przepis. :) POzdrawiam.
Wygląda świetnie. Bardzo ładne zdjęcia! Pozdrawiam!