Ciasto migdałowe z kandyzowanymi wiśniami

Ciasto migdałowe z kandyzowanymi wiśniami – Już jakiś czas temu odkryłam wiśnie kandyzowane w syropie. Kupiłam parę słoiczków, ale do tej pory nie miałam okazji ich wypróbować. Data ważność się zbliżała i w końcu znalazłam odpowiedni przepis. Upiekłam rewelacyjne, migdałowe ciasto z wisienkami. Bardzo aromatyczne, wilgotne, puszyste. Uważam, że jest świetne. Do ciasta możemy dodać inne kandyzowane owoce i myślę, że również będzie smaczne, ale polecam wiśnie w syropie. Przed dodaniem ich do ciasta osączyłam i drobno je pokroiłam, żeby nie opadły na dno. Zmodyfikowany przepis z książeczki „GoodFood Easy baking recipes”.

Ciasto migdałowe z kandyzowanymi wiśniami

Ciasto migdałowe z kandyzowanymi wiśniami
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
200g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
4 duże jajka
1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
220g mąki + 1 łyżka mąki
80g zmielonych migdałów ze skórką
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
300g kandyzowanych wiśni lub innych kandyzowanych owoców, ja użyłam kandyzowanych wiśni w syropie
100ml mleka
2 łyżki płatków migdałowych

Ciasto migdałowe z kandyzowanymi wiśniami

1. Wiśnie drobno pokroić i posypać jedną łyżką mąki.

2. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i migdały.

3. Masło utrzeć z cukrem mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 4 minuty. Następnie zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać przez około 30 sekund, aż składniki się połączą w jednolitą masę.

4. Do maślanej masy dodać aromat, mąkę z migdałami i mleko, krótko wymieszać mikserem do połączenia składników.

5. Do tortownicy o średnicy 22cm wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć 2/3 ciasta i wyrównać. Na wierzchu poukładać połowę wiśni. Resztę wiśni wymieszać z pozostałym ciastem i przełożyć je na ciasto w tortownicy, wyrównać i posypać płatkami migdałowymi.

6. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół (termoobieg 160oC). Piec przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Podawać przestygnięte.

Udanych wypieków:)

Ciasto migdałowe z kandyzowanymi wiśniami

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

12 komentarzy do wpisu „Ciasto migdałowe z kandyzowanymi wiśniami”

  1. Witam ;) Ciasto wygląda rewelacyjnie, pomysłowe i na pewno smaczne, a na takie dni jesienne idealnie pasuje.
    Nie wiem czy pamiętasz, ale polecałaś mi zrobić Dyniowe ciasto z imbirem i polewą z białej czekolady. Dziś je zrobiłam. Jest aromatyczne, wyrazisty ma smak przypraw…bardzo mi smakuje i ta biała czekolada…pycha ;*

  2. O mamo, to ciasto wygląda tak smacznie, że mam ochotę pobiec do kuchni i je upiec. Uwielbiam Twojego bloga, a odkąd upiekłam owsiane ciasteczka z orzeszkami solonymi i gorzką czekoladą zainspirowana Twoim przepisem, jestem pewna, że wszystkie przepisy, jakie tutaj publikujesz są równie doskonałe. Twoje ciasteczka są jednymi z moich ulubionych :) Pozdrawiam i czekam na kolejne przepisy!

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.