Pyszne Ciasto Kremowe Marzenie – Zapraszam na pyszne ciasto z masą krówkową i czekoladowym kremem. Ciasto jest bardzo smaczne, wszystkie warstwy wspaniale się ze sobą łączą. Jest wilgotne, aromatyczne, wygląda apetycznie. Idealne ciasto na wyjątkowe okazje. Nie jest za słodkie, chociaż na pierwszy rzut oka, może tak wyglądać. W przygotowaniu jest proste. Pamiętajmy tylko, aby składniki na krem krówkowy i ciemny krem, były w temperaturze pokojowej. Zmodyfikowany przepis ze strony przyślij przepis.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Pyszne Ciasto Kremowe Marzenie
Składniki:
Biszkopt:
- 6 dużych jajek L – osobno żółtka i białka
- 180g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 80ml oleju
- 160g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 30g kakao bez cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Do nasączenia:
- 130ml wody
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru pudru
Krem krówkowy – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
- 250g masła w temperaturze pokojowej
- około 400g masy krówkowej z puszki (kajmaku)
Ciemny krem – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
- 350g czekoladowo – orzechowego kremu do pieczywa – użyłam Nutelli
- 220g homogenizowanego serka waniliowego
- 120g masła
Dodatkowo:
- około 230g herbatników
- 40-50ml mleka
Krem śmietanowy:
- 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 1 łyżka kakao bez cukru
- 2 łyżeczki fixu do śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- troszkę kakao bez cukru do posypania ciasta
Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół. Blaszkę o wymiarach 25cm x 35cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Białka ubić i ciągle ucierając mikserem, dodać cukier, cukier wanilinowy i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
3. Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać szpatułką do połączenia składników, patrz FILM.
4. W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Następnie przesiać na jajeczną masę, wymieszać szpatułką na jednolite ciasto (proszę za długo nie mieszać), patrz FILM.
5. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30-35 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
6. Ostudzony biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Z wierzchu ciasta odciąć troszkę przypieczoną skórkę, patrz FILM i ciasto przekroić w poziomie na dwie równe części, jedną część włożyć do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć biszkopt w blaszce.
Krem krówkowy:
7. Do miski przełożyć miękkie masło i ucierać mikserem przez około 3 minuty, na jasny krem. Następnie w 2-3 partiach dodać masę krówkową, po każdym dodaniu, wymieszać mikserem do połączenia składników.
Ciemny krem:
8. Do miski przełożyć miękkie masło i ucierać mikserem przez około 3 minuty, na jasny krem. Dodać nutellę i wymieszać mikserem do połączenia składników, patrz FILM. Następnie w dwóch partiach dodać serek, po każdym dodaniu wymieszać krótko mikserem na jednolity krem i nasz ciemny krem jest już gotowy.
Składanie ciasta:
9. Na biszkopt w blaszce wyłożyć połowę kremu krówkowego i wyrównać. Na wierzchu ułożyć warstwę herbatników i delikatnie skropić je mlekiem (tylko troszeczkę). Na herbatniki wyłożyć cały ciemny krem, wyrównać i ułożyć drugą warstwę herbatników, trochę skropić je mlekiem. Wyłożyć pozostały krem krówkowy, wyrównać. Położyć drugą część biszkoptu i nasączyć go pozostałym ponczem.
Krem śmietanowy:
10. Do miski wlać śmietankę, dodać fix, cukier puder, kakao i ubić.
Ubitą śmietankę wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Ciasto posypać kakao i wstawić do lodówki na całą noc.
11. Schłodzone ciasto wyjąć z blaszki i zdjąć papier do pieczenia.
Radzę ciasto, tak 30 minut przed podaniem, wyjąć z lodówki. Ciasto będzie wtedy bardziej miękkie i kremowe.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Myślałam że ciasto będzie bardzo słodkie ale ono jest idealne Tylko do nasączenia nie dałam cukru a pozatym zgodnie z przepisem i jest mega
Bardzo się cieszę, dziękuję!
Dzień dobry,
czy ciasto można zamrozić ?
Pozdrawiam
myślę, że tak, pozdrawiam