Obłędne świąteczne ciasto z kremem karmelowym i białą czekoladą

Obłędne świąteczne ciasto z kremem karmelowym i białą czekoladą – Zapraszam na nowe, fantastyczne ciasto z bogatym, ciekawym kremem. Ciasto jest śmietankowe, z dodatkiem białej czekolady i likieru. W przepisie na biszkopt wykorzystałam wysokiej jakości Majonez Kielecki, dodałam również korzenne przyprawy. Ciasto udało się wspaniale. Jest wilgotne, aromatyczne, puszyste. Z naszej współpracy powstał ten wspaniały przepis. Ciasto ładnie się prezentuje i będzie idealnym dodatkiem na świątecznym stole. Polecam!

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: 

http://www.youtube.com/malacukierenka

Obłędne świąteczne ciasto z kremem karmelowym i białą czekoladą 2

Obłędne świąteczne ciasto z kremem karmelowym i białą czekoladą

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 dużych jajek L – osobno żółtka i białka
  • 200g cukru
  • 200g Majonezu Kieleckiego
  • 140g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 35g kakao bez cukru
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do nasączenia:

  • 150ml wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Krem:

  • 500g schłodzonego serka mascarpone
  • 300g białej czekolady
  • 250ml likieru o smaku słony karmel
  • 600ml schłodzonej śmietanki kremówki, użyłam 30%
  • 15g żelatyny + 120ml wody

Dodatkowo:

  • około 4-5 łyżek konfitury z czarnej porzeczki lub dżemu porzeczkowego
  • około 50g płatków migdałowych
Obłędne świąteczne ciasto z kremem karmelowym i białą czekoladą 3

Ciasto:
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra – dół.
Blaszkę o wymiarach 25cmx35cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

3. Do jajecznej masy dodać majonez i wymieszać szpatułką, patrz FILM

4. Wymieszać mąkę z kakao, przyprawą do piernika, cynamonem, proszkiem do pieczenia i przesiać na jajeczną masę, wymieszać szpatułką na jednolite ciasto.

5. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.

Przygotujemy czekoladę do kremu:

6. Do rondelka wlać 250ml śmietanki i postawić na ogniu, zagotować. Do miski przełożyć połamaną, białą czekoladę i zalać gorącą śmietanką, mieszać, aż czekolada się roztopi i powstanie jednolita masa. Nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do ostudzenia. Ostudzoną masę wstawić do lodówki na około 3-4 godziny, ma być schłodzona jak serek i śmietanka.

7. Płatki migdałowe wsypać na suchą patelnię i postawić na małym ogniu, mieszając, patrz FILM. Prażyć, aż ładnie się przyrumienią i zaczną pachnieć, zdjąć z ognia i przesypać na talerz, odstawić do ostudzenia.

Zaczniemy składać ciasto:

8. Ostudzone ciasto wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Z wierzchu ciasta odciąć przypieczoną skórkę, patrz FILM i ciasto przekroić w poziomie na dwie równe części, jedną część włożyć do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć ciasto w blaszce. Ciasto posmarować dżemem porzeczkowym.

Skończymy krem:

9. Żelatynę zalać 120ml wody, wymieszać i odstawić na około 10 minut, aby napęczniała. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w mikrofalówce lub w rondelku na gazie. Jeśli rozpuszczamy w mikrofalówce wkładamy ją na około 20 sekund wyciągamy i mieszamy, tak postępujemy, aż żelatyna całkowicie się rozpuści, (żelatyna ma być ciepła). Jeśli na gazie wtedy napęczniałą żelatynę postawić na bardzo małym ogniu i podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści (nie gotować!!, podgrzewać przez około 60-70 sekund). Zdjąć z ognia i odstawić.

10. Do miski przełożyć śmietankę i ubić, ale nie na bardzo sztywno. Dodać serek i wymieszać mikserem na jednolity krem. Następnie w dwóch partiach dodać masę czekoladową, po każdym dodaniu wymieszać krótko mikserem.

11. Następnie do kremu wlać połowę likieru i wymieszać. Resztę likieru wlać do rozpuszczonej żelatyny, wymieszać. Tak przygotowaną żelatyną dodać do kremu w trzech partiach. Po każdym  dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.

12. Na ciasto w blaszce wylać połowę kremu, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą część biszkoptu, nasączyć go pozostałym ponczem. Wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Ciasto posypać płatkami migdałowymi i wstawić do lodówki na całą noc.

Udanych wypieków :)

Obłędne świąteczne ciasto z kremem karmelowym i białą czekoladą 4

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Prosty tort orzechowy z czekoladą

Najlepsze nadziewane pierniczki na Święta

Ciasto Kremowa Kokosanka z Makiem

Pyszne Ciasto Kremowe Marzenie

Obłędne ciastka czekoladowe POCIESZANKI

Mega babeczki czekoladowe ciasteczkowy potwór – Cookie Monster Cupcakes

3 komentarze do “Obłędne świąteczne ciasto z kremem karmelowym i białą czekoladą”

  1. Robiłam krem dokładnie jak na filmie ale przy drugim dodaniu żelatyny z alkoholem krem mocno się zważył, jaki mógł być powód? Czy taki krem można jeszcze uratować?(pytanie na przyszłość)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz