Obłędne świąteczne ciasto z kremem karmelowym i białą czekoladą – Zapraszam na nowe, fantastyczne ciasto z bogatym, ciekawym kremem. Ciasto jest śmietankowe, z dodatkiem białej czekolady i likieru. W przepisie na biszkopt wykorzystałam wysokiej jakości Majonez Kielecki, dodałam również korzenne przyprawy. Ciasto udało się wspaniale. Jest wilgotne, aromatyczne, puszyste. Z naszej współpracy powstał ten wspaniały przepis. Ciasto ładnie się prezentuje i będzie idealnym dodatkiem na świątecznym stole. Polecam!
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki:
http://www.youtube.com/malacukierenka

Obłędne świąteczne ciasto z kremem karmelowym i białą czekoladą
Składniki:
Biszkopt:
- 5 dużych jajek L – osobno żółtka i białka
- 200g cukru
- 200g Majonezu Kieleckiego
- 140g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 35g kakao bez cukru
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do nasączenia:
- 150ml wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru pudru
Krem:
- 500g schłodzonego serka mascarpone
- 300g białej czekolady
- 250ml likieru o smaku słony karmel
- 600ml schłodzonej śmietanki kremówki, użyłam 30%
- 15g żelatyny + 120ml wody
Dodatkowo:
- około 4-5 łyżek konfitury z czarnej porzeczki lub dżemu porzeczkowego
- około 50g płatków migdałowych

Ciasto:
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra – dół.
Blaszkę o wymiarach 25cmx35cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
3. Do jajecznej masy dodać majonez i wymieszać szpatułką, patrz FILM.
4. Wymieszać mąkę z kakao, przyprawą do piernika, cynamonem, proszkiem do pieczenia i przesiać na jajeczną masę, wymieszać szpatułką na jednolite ciasto.
5. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
Przygotujemy czekoladę do kremu:
6. Do rondelka wlać 250ml śmietanki i postawić na ogniu, zagotować. Do miski przełożyć połamaną, białą czekoladę i zalać gorącą śmietanką, mieszać, aż czekolada się roztopi i powstanie jednolita masa. Nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do ostudzenia. Ostudzoną masę wstawić do lodówki na około 3-4 godziny, ma być schłodzona jak serek i śmietanka.
7. Płatki migdałowe wsypać na suchą patelnię i postawić na małym ogniu, mieszając, patrz FILM. Prażyć, aż ładnie się przyrumienią i zaczną pachnieć, zdjąć z ognia i przesypać na talerz, odstawić do ostudzenia.
Zaczniemy składać ciasto:
8. Ostudzone ciasto wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Z wierzchu ciasta odciąć przypieczoną skórkę, patrz FILM i ciasto przekroić w poziomie na dwie równe części, jedną część włożyć do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć ciasto w blaszce. Ciasto posmarować dżemem porzeczkowym.
Skończymy krem:
9. Żelatynę zalać 120ml wody, wymieszać i odstawić na około 10 minut, aby napęczniała. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w mikrofalówce lub w rondelku na gazie. Jeśli rozpuszczamy w mikrofalówce wkładamy ją na około 20 sekund wyciągamy i mieszamy, tak postępujemy, aż żelatyna całkowicie się rozpuści, (żelatyna ma być ciepła). Jeśli na gazie wtedy napęczniałą żelatynę postawić na bardzo małym ogniu i podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści (nie gotować!!, podgrzewać przez około 60-70 sekund). Zdjąć z ognia i odstawić.
10. Do miski przełożyć śmietankę i ubić, ale nie na bardzo sztywno. Dodać serek i wymieszać mikserem na jednolity krem. Następnie w dwóch partiach dodać masę czekoladową, po każdym dodaniu wymieszać krótko mikserem.
11. Następnie do kremu wlać połowę likieru i wymieszać. Resztę likieru wlać do rozpuszczonej żelatyny, wymieszać. Tak przygotowaną żelatyną dodać do kremu w trzech partiach. Po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
12. Na ciasto w blaszce wylać połowę kremu, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą część biszkoptu, nasączyć go pozostałym ponczem. Wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Ciasto posypać płatkami migdałowymi i wstawić do lodówki na całą noc.
Udanych wypieków :)

Robiłam krem dokładnie jak na filmie ale przy drugim dodaniu żelatyny z alkoholem krem mocno się zważył, jaki mógł być powód? Czy taki krem można jeszcze uratować?(pytanie na przyszłość)
Ja nie dodawałam alkoholu w ogóle bo nie lubię połączenia alkoholu i cukru. Wyszło obłędnie, ale to prawdziwa bomba kaloryczna.
zamiast likieru co mozna dodac by ciasto było również dla dzieci?
czym mozna zastapic majonez?