Obłędne świąteczne ciasto z kremem karmelowym i białą czekoladą – Zapraszam na nowe, fantastyczne ciasto z bogatym, ciekawym kremem. Ciasto jest śmietankowe, z dodatkiem białej czekolady i likieru. W przepisie na biszkopt wykorzystałam wysokiej jakości Majonez Kielecki, dodałam również korzenne przyprawy. Ciasto udało się wspaniale. Jest wilgotne, aromatyczne, puszyste. Z naszej współpracy powstał ten wspaniały przepis. Ciasto ładnie się prezentuje i będzie idealnym dodatkiem na świątecznym stole. Polecam!
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki:
http://www.youtube.com/malacukierenka
Obłędne świąteczne ciasto z kremem karmelowym i białą czekoladą
Składniki:
Biszkopt:
- 5 dużych jajek L – osobno żółtka i białka
- 200g cukru
- 200g Majonezu Kieleckiego
- 140g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 35g kakao bez cukru
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do nasączenia:
- 150ml wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru pudru
Krem:
- 500g schłodzonego serka mascarpone
- 300g białej czekolady
- 250ml likieru o smaku słony karmel
- 600ml schłodzonej śmietanki kremówki, użyłam 30%
- 15g żelatyny + 120ml wody
Dodatkowo:
- około 4-5 łyżek konfitury z czarnej porzeczki lub dżemu porzeczkowego
- około 50g płatków migdałowych
Ciasto:
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra – dół.
Blaszkę o wymiarach 25cmx35cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
3. Do jajecznej masy dodać majonez i wymieszać szpatułką, patrz FILM.
4. Wymieszać mąkę z kakao, przyprawą do piernika, cynamonem, proszkiem do pieczenia i przesiać na jajeczną masę, wymieszać szpatułką na jednolite ciasto.
5. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
Przygotujemy czekoladę do kremu:
6. Do rondelka wlać 250ml śmietanki i postawić na ogniu, zagotować. Do miski przełożyć połamaną, białą czekoladę i zalać gorącą śmietanką, mieszać, aż czekolada się roztopi i powstanie jednolita masa. Nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do ostudzenia. Ostudzoną masę wstawić do lodówki na około 3-4 godziny, ma być schłodzona jak serek i śmietanka.
7. Płatki migdałowe wsypać na suchą patelnię i postawić na małym ogniu, mieszając, patrz FILM. Prażyć, aż ładnie się przyrumienią i zaczną pachnieć, zdjąć z ognia i przesypać na talerz, odstawić do ostudzenia.
Zaczniemy składać ciasto:
8. Ostudzone ciasto wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Z wierzchu ciasta odciąć przypieczoną skórkę, patrz FILM i ciasto przekroić w poziomie na dwie równe części, jedną część włożyć do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć ciasto w blaszce. Ciasto posmarować dżemem porzeczkowym.
Skończymy krem:
9. Żelatynę zalać 120ml wody, wymieszać i odstawić na około 10 minut, aby napęczniała. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w mikrofalówce lub w rondelku na gazie. Jeśli rozpuszczamy w mikrofalówce wkładamy ją na około 20 sekund wyciągamy i mieszamy, tak postępujemy, aż żelatyna całkowicie się rozpuści, (żelatyna ma być ciepła). Jeśli na gazie wtedy napęczniałą żelatynę postawić na bardzo małym ogniu i podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści (nie gotować!!, podgrzewać przez około 60-70 sekund). Zdjąć z ognia i odstawić.
10. Do miski przełożyć śmietankę i ubić, ale nie na bardzo sztywno. Dodać serek i wymieszać mikserem na jednolity krem. Następnie w dwóch partiach dodać masę czekoladową, po każdym dodaniu wymieszać krótko mikserem.
11. Następnie do kremu wlać połowę likieru i wymieszać. Resztę likieru wlać do rozpuszczonej żelatyny, wymieszać. Tak przygotowaną żelatyną dodać do kremu w trzech partiach. Po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
12. Na ciasto w blaszce wylać połowę kremu, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą część biszkoptu, nasączyć go pozostałym ponczem. Wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Ciasto posypać płatkami migdałowymi i wstawić do lodówki na całą noc.
Udanych wypieków :)
Robiłam krem dokładnie jak na filmie ale przy drugim dodaniu żelatyny z alkoholem krem mocno się zważył, jaki mógł być powód? Czy taki krem można jeszcze uratować?(pytanie na przyszłość)
zamiast likieru co mozna dodac by ciasto było również dla dzieci?
czym mozna zastapic majonez?