Najlepsze nadziewane pierniczki na Święta

Najlepsze nadziewane pierniczki na Święta – Zapraszam na wspaniałe pierniczki nadziewane masą migdałową. Pierniczki są bardzo smaczne, miękkie, nie muszą leżakować. Pachną cudownie i apetycznie, świątecznie wyglądają. W przygotowaniu są proste. Zmodyfikowany przepis ze strony przyślij przepis.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: 

http://www.youtube.com/malacukierenka

Najlepsze nadziewane pierniczki na Święta 2

Najlepsze nadziewane pierniczki na Święta

Składniki na około 41 pierniczków:

Ciasto:

  • 530g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody
  • 170g miodu, użyłam naturalnego miodu wielokwiatowego
  • 170g cukru
  • 140g masła
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • po 1 łyżeczce zmielonego imbiru, gałki muszkatołowej, kardamonu
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
  • 2 duże jajka L

Nadzienie:

  • 250ml mleka
  • 90g cukru
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 100g zmielonych migdałów (migdały zmieliłam ze skórką)
  • około 6 kropli aromatu migdałowego

Dodatkowo:

  • 100g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady o zawartości masy kakaowej 70%)
  • 150g mlecznej czekolady
  • kolorowa posypka cukrowa (niekoniecznie)
Najlepsze nadziewane pierniczki na Święta 3

Nadzienie:

1. Do rondelka wlać mleko, dodać cukier, aromat i postawić na ogniu, zagotować.

2. Do gotującego się mleka, dodać kaszę i energicznie mieszać, aby nie było grudek, zagotować. Gdy kasza się zagotuje, trzymać ją na małym ogniu, mieszając przez około 2-3 minuty, aż zgęstnieje.

3. Zdjąć z ognia, dodać zmielone migdały i wymieszać, powstanie taka gęsta papka, odstawić do całkowitego ostudzenia, patrz FILM.

Ciasto:

4. Do rondelka przełożyć miód, masło i przyprawy, postawić na ogniu i mieszać, aż składniki się roztopią. Zdjąć z ognia i odstawić do ostudzania na około 15 minut. Masa ma być ciągle ciepła.

5. Mąkę przesiać z sodą, wymieszać. Wsypać cukier, wlać masę z miodem i dodać jajka, ciasto wyrobić. Można rękoma lub tak jak ja mikserem.

6. Ciasto dosyć grubo rozwałkować (tak na około 0,5cm), podsypując mąką blat i wałek. Z ciasta wycinać pierniczki o średnicy około 5cm. Na jeden kawałek ciasta nakładać 1 łyżeczkę nadzienia i przykrywać drugim kawałkiem ciasta. Brzegi zlepić (jak w pierogach) i formować okrągłe pierniczki, patrz FILM.

7. Gotowe pierniczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, między pierniczkami zachować odstępy i wstawić je do nagrzanego piekarnika. Piec w 180°C na funkcji góra-dół przez około 15 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki odstawić na około 10 minut, dopiero po tym czasie przenosić je z blaszki do całkowitego ostudzenia.

8. Obie czekolady połamać, przełożyć do miski i roztopić na parze lub w mikrofalówce. Jeśli roztapiamy w mikrofalówce robimy to etapami, czyli wkładamy czekoladę na około 20-30 sekund, wyjmujemy, mieszamy i znów wkładamy do mikrofalówki na około 20-30 sekund. Postępujemy tak, aż czekolada się roztopi, patrz FILM.

9. Roztopioną czekoladą dosyć cienko smarujemy pierniczki i jeśli chcemy je udekorować posypką cukrową, to od razu je posypujemy, ponieważ czekolada szybko zastyga.

Udanych wypieków :)

Najlepsze nadziewane pierniczki na Święta 4

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Świąteczne ciasto z musem czekoladowym malinami i bezą

Prosty tort orzechowy z czekoladą

Obłędne świąteczne ciasto z kremem karmelowym i białą czekoladą

Ciasto Kremowa Kokosanka z Makiem

Pyszne Ciasto Kremowe Marzenie

Obłędne ciastka czekoladowe POCIESZANKI

8 komentarzy do “Najlepsze nadziewane pierniczki na Święta”

Dodaj komentarz