Najlepsze nadziewane pierniczki na Święta – Zapraszam na wspaniałe pierniczki nadziewane masą migdałową. Pierniczki są bardzo smaczne, miękkie, nie muszą leżakować. Pachną cudownie i apetycznie, świątecznie wyglądają. W przygotowaniu są proste. Zmodyfikowany przepis ze strony przyślij przepis.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki:
http://www.youtube.com/malacukierenka
Najlepsze nadziewane pierniczki na Święta
Składniki na około 41 pierniczków:
Ciasto:
- 530g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 1 i 1/2 łyżeczki sody
- 170g miodu, użyłam naturalnego miodu wielokwiatowego
- 170g cukru
- 140g masła
- 2 łyżeczki cynamonu
- po 1 łyżeczce zmielonego imbiru, gałki muszkatołowej, kardamonu
- 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
- 2 duże jajka L
Nadzienie:
- 250ml mleka
- 90g cukru
- 4 łyżki kaszy manny
- 100g zmielonych migdałów (migdały zmieliłam ze skórką)
- około 6 kropli aromatu migdałowego
Dodatkowo:
- 100g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady o zawartości masy kakaowej 70%)
- 150g mlecznej czekolady
- kolorowa posypka cukrowa (niekoniecznie)
Nadzienie:
1. Do rondelka wlać mleko, dodać cukier, aromat i postawić na ogniu, zagotować.
2. Do gotującego się mleka, dodać kaszę i energicznie mieszać, aby nie było grudek, zagotować. Gdy kasza się zagotuje, trzymać ją na małym ogniu, mieszając przez około 2-3 minuty, aż zgęstnieje.
3. Zdjąć z ognia, dodać zmielone migdały i wymieszać, powstanie taka gęsta papka, odstawić do całkowitego ostudzenia, patrz FILM.
Ciasto:
4. Do rondelka przełożyć miód, masło i przyprawy, postawić na ogniu i mieszać, aż składniki się roztopią. Zdjąć z ognia i odstawić do ostudzania na około 15 minut. Masa ma być ciągle ciepła.
5. Mąkę przesiać z sodą, wymieszać. Wsypać cukier, wlać masę z miodem i dodać jajka, ciasto wyrobić. Można rękoma lub tak jak ja mikserem.
6. Ciasto dosyć grubo rozwałkować (tak na około 0,5cm), podsypując mąką blat i wałek. Z ciasta wycinać pierniczki o średnicy około 5cm. Na jeden kawałek ciasta nakładać 1 łyżeczkę nadzienia i przykrywać drugim kawałkiem ciasta. Brzegi zlepić (jak w pierogach) i formować okrągłe pierniczki, patrz FILM.
7. Gotowe pierniczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, między pierniczkami zachować odstępy i wstawić je do nagrzanego piekarnika. Piec w 180°C na funkcji góra-dół przez około 15 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki odstawić na około 10 minut, dopiero po tym czasie przenosić je z blaszki do całkowitego ostudzenia.
8. Obie czekolady połamać, przełożyć do miski i roztopić na parze lub w mikrofalówce. Jeśli roztapiamy w mikrofalówce robimy to etapami, czyli wkładamy czekoladę na około 20-30 sekund, wyjmujemy, mieszamy i znów wkładamy do mikrofalówki na około 20-30 sekund. Postępujemy tak, aż czekolada się roztopi, patrz FILM.
9. Roztopioną czekoladą dosyć cienko smarujemy pierniczki i jeśli chcemy je udekorować posypką cukrową, to od razu je posypujemy, ponieważ czekolada szybko zastyga.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Mielone migdały – czyli mąka migdałowa będzie odpowiednia?
nie, radzę dodać zmielone migdały, pozdrawiam serdecznie
Czy nadzieniem mogą być gęste powidła śliwkowe ?
Myślę, że tak, może ciut wyciekną, pozdrawiam serdecznie
Jak długo można je trzymać w puszce? Można upiec już teraz na Święta?
tak około 10 dni, pozdrawiam
Zapowiadają się super <3 Jak i ile czasu je przechowywać żeby były najsmaczniejsze?
Spokojnie można przechowywać je przez tydzień, cały czas są pyszne, pozdrawiam serdecznie