Obłędne ciastka czekoladowe POCIESZANKI

Obłędne ciastka czekoladowe POCIESZANKI – Zapraszam na pyszne, mega czekoladowe ciastka. Są bardzo smaczne i cudownie pachną, wyglądają apetycznie. W środku są miękkie, ale z wierzchu się przypieką i będą takie „chewy”. Jak dla mnie idealne ciastka czekoladowe, na jednym ciasteczku nie można poprzestać. W przygotowaniu są proste. Polecam! Inspiracja ze strony inbloombakery.com.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki:

 http://www.youtube.com/malacukierenka

Obłędne ciastka czekoladowe POCIESZANKI 2

Obłędne ciastka czekoladowe POCIESZANKI

Składniki na około 27 sztuk:

Ciasto:

  • 90g masła
  • 220g gorzkiej czekolady o zawartości masy kakaowej 64%
  • 70g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 20g kakao bez cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g cukru kryształu
  • 80g jasnego brązowego cukru (użyłam trzcinowego nierafinowanego)
  • 2 jajka L, w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 łyżeczka cukru z wanilią

Ciasto:

  1. Do rondelka przełożyć masło, połamaną czekoladę, postawić na bardzo małym ogniu i podgrzewać, mieszając, aż czekolada się roztopi (gdy czekolada prawie cała się roztopi, można już masę zdjąć z ognia i ciągle mieszać, aż czekolada do końca się roztopi, patrz FILM). Masę odstawić do ostudzenia na około 10 minut.
  2. Do miski wbić 2 jajka, dodać oba cukry, ekstrakt waniliowy i ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 5 minut.
  3. Do piany z jajek dodać masę czekoladową i wymieszać mikserem do połączenia składników, patrz FILM.
  4. Do drugiej miski wsypać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól i krótko wymieszać łyżką. Następnie przesiać na czekoladowe ciasto. Wymieszać mikserem na jednolite ciasto.
  5. Ciasto nakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 45-60 minut.
  6. Ze schłodzonego ciasta zdjąć folię. Ciasto nabierać łyżeczką i formować w rękach kulki, patrz FILM. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać. Między ciastkami zachować odstępy, ponieważ sporo rosną podczas pieczenia.
  7. Ciastka piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 12-13 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika ciastka odstawić do ostudzenia na około 10 minut, dopiero po tym czasie przenosić je z blaszki.

Udanych wypieków :)

Obłędne ciastka czekoladowe POCIESZANKI 3

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Świąteczne ciasto z musem czekoladowym malinami i bezą

Prosty tort orzechowy z czekoladą

Obłędne świąteczne ciasto z kremem karmelowym i białą czekoladą

Najlepsze nadziewane pierniczki na Święta

Ciasto Kremowa Kokosanka z Makiem

Pyszne Ciasto Kremowe Marzenie

5 komentarzy do “Obłędne ciastka czekoladowe POCIESZANKI”

Dodaj komentarz