Obłędne ciastka czekoladowe POCIESZANKI – Zapraszam na pyszne, mega czekoladowe ciastka. Są bardzo smaczne i cudownie pachną, wyglądają apetycznie. W środku są miękkie, ale z wierzchu się przypieką i będą takie „chewy”. Jak dla mnie idealne ciastka czekoladowe, na jednym ciasteczku nie można poprzestać. W przygotowaniu są proste. Polecam! Inspiracja ze strony inbloombakery.com.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki:
http://www.youtube.com/malacukierenka

Obłędne ciastka czekoladowe POCIESZANKI
Składniki na około 27 sztuk:
Ciasto:
- 90g masła
- 220g gorzkiej czekolady o zawartości masy kakaowej 64%
- 70g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 20g kakao bez cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100g cukru kryształu
- 80g jasnego brązowego cukru (użyłam trzcinowego nierafinowanego)
- 2 jajka L, w temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 łyżeczka cukru z wanilią
Ciasto:
- Do rondelka przełożyć masło, połamaną czekoladę, postawić na bardzo małym ogniu i podgrzewać, mieszając, aż czekolada się roztopi (gdy czekolada prawie cała się roztopi, można już masę zdjąć z ognia i ciągle mieszać, aż czekolada do końca się roztopi, patrz FILM). Masę odstawić do ostudzenia na około 10 minut.
- Do miski wbić 2 jajka, dodać oba cukry, ekstrakt waniliowy i ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 5 minut.
- Do piany z jajek dodać masę czekoladową i wymieszać mikserem do połączenia składników, patrz FILM.
- Do drugiej miski wsypać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól i krótko wymieszać łyżką. Następnie przesiać na czekoladowe ciasto. Wymieszać mikserem na jednolite ciasto.
- Ciasto nakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 45-60 minut.
- Ze schłodzonego ciasta zdjąć folię. Ciasto nabierać łyżeczką i formować w rękach kulki, patrz FILM. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać. Między ciastkami zachować odstępy, ponieważ sporo rosną podczas pieczenia.
- Ciastka piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 12-13 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika ciastka odstawić do ostudzenia na około 10 minut, dopiero po tym czasie przenosić je z blaszki.
Udanych wypieków :)

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

Muszę przyznać, że………………..ZGŁODNIAŁEM :)
Ciasteczka są przepyszne.Wilgotne w środku.Po upieczeniu,zapach czekolady unosi się w całym domu :-)
Serdecznie dziękuję , mega pyszne ,zrobiły furorę na przyjęciu,była walka o ostatnią sztukę 😉
Pozdrawiam serdecznie
Ogromnie się cieszę! Dziękuję!
Przepięknie prezentują się te ciasteczka! 😍😍 Mój mąż czekoladoholik zjadł by pewnie wszystkie na raz :)
Dzień dobry, czy jest możliwość zamiany części czekolady na mleczną lub pominięcie kakao?
kakao raczej średnio, myślę, że można dać mleczną czekoladę, pozdrawiam