Kokosowa kruszonka z rabarbarem i jabłkami

Uwielbiam kruszonkę z rabarbarem, dlatego co roku staram się przygotować jej nową kombinację. Zapraszam na bardzo smaczną, kokosową kruszonkę z rabarbarem i jabłkami. Aromatyczna, kwaskowata, wspaniale smakuje z wiórkami kokosowymi. Prosta i szybka w przygotowaniu. Świetnie smakuje podana z lodami waniliowymi. Polecam…

Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji
Cotton Bud by Christopher Vine.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Kokosowa kruszonka z rabarbarem i jabłkami

Kokosowa kruszonka z rabarbarem i jabłkami
Składniki:
600g obranego, pokrojonego rabarbaru
3 jabłka
1/2 szklanki rodzynek
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g
3 płaskie łyżki mąki pszennej
4 łyżki miodu (użyłam naturalnego)
Kruszonka:
170g mąki pszennej (użyłam tortowej)
100g wiórków kokosowych
80g jasnego brązowego cukru
90g miękkiego masła
Dodatkowo:
lody waniliowe

Kokosowa kruszonka z rabarbarem jabłkami

1. Do miski wsypać rabarbar, dodać jabłka, rodzynki, cukier z wanilią, mąkę i miód, wymieszać (patrz FILM). Masę rabarbarową przełożyć do żaroodpornego naczynia (moje miało średnicę 23-24cm).

Kruszonka:
2. Wymieszać razem mąkę, wiórki kokosowe, cukier. Dodać mało i zagnieść rękoma kruszonkę.

3. Kruszonkę wyłożyć równomiernie na rabarbar i wstawić ją do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 220oC przez około 55-60 minut. Uwaga: Po 15-20 minutach nakryć kruszonkę folią aluminiową, żeby za bardzo się nie spiekła (patrz FILM). Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

4. Po wyjęciu z piekarnika kruszonkę odstawić do przestygnięcia.
Najlepiej podawać jeszcze ciepłą z lodami waniliowymi.

Udanych wypieków:)

Kokosowa kruszonka z rabarbarem i jabłkami

Dodaj komentarz

.