Prosty Kremowy Tort BEZ PIECZENIA z polewą czekoladową

Prosty Kremowy Tort BEZ PIECZENIA z polewą czekoladową – Zapraszam na pyszny tort bez pieczenia z serka mascarpone, herbatników i słodkiego mleka. Torcik jest bardzo kremowy, nie za słodki, troszkę waniliowy. Jest prosty i szybki w przygotowaniu. Przepis powstał na bazie przepisu „Kremowa Uczta Bez Pieczenia” trochę go zmodyfikowałam i dodałam borówki do kremu. Jeśli nie mamy borówki można ją pominąć, tort i tak będzie smaczny. Wierzch można udekorować dowolnymi owocami. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Prosty Kremowy Tort BEZ PIECZENIA z polewą czekoladową

Prosty Kremowy Tort BEZ PIECZENIA z polewą czekoladową
Składniki:
Krem:
750g serka mascarpone
200ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
250ml słodkiego, skondensowanego mleka (użyłam z puszki)
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
350g borówki (można pominąć, tort i tak będzie smaczny)
Dodatkowo:
około 220g herbatników
80-100ml mleka
2 łyżki kakao bez cukru
Polewa czekoladowa:
70g gorzkiej czekolady (użyłam 64%)
50g mlecznej czekolady
100ml śmietanki kremówki 30%
Wierzch:
200ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka fixu do śmietany (niekoniecznie)
dowolne owoce do ozdoby
listki bazylii greckiej do ozdoby

Przygotujemy kakao do herbatników:
1. Do rondelka wlać zwykłe mleko, dodać kakao, wymieszać i postawić na ogniu. Podgrzać, aż będzie bardzo gorące (nie trzeba gotować). Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Krem:
2. Do miski wlać śmietankę i ubić. Dodać połowę serka mascarpone, ekstrakt waniliowy i krótko wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach do połączenia składników. Dodać pozostały ser i krótko wymieszać.

3. Następnie do kremu w trzech partiach wlać skondensowane mleko, po każdym dodaniu bardzo krótko wymieszać, patrz FILM.

4. Go gotowego kremu dodać owoce i wymieszać szpatułką.

5. Tortownicę o średnicy 21cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno (ja jeszcze brzeg wyłożyłam folią rantową, jeśli nie mamy to pomijamy). Na dnie blaszki ułożyć pierwszą warstwę herbatników, patrz FILM.

6. Na herbatniki wyłożyć 1/4 kremu i wyrównać.
Na wierzchu ułożyć kolejną warstwę herbatników, tylko tym razem maczać je w kakao, parz FILM (kakao wymieszać).
Następnie wyłożyć taką samą ilość kremu co za pierwszym razem i wyrównać.
Ułożyć warstwę herbatników (nie maczać ich w kakao) i wyłożyć połowę pozostałego kremu.
Ułożyć warstwę herbatników, tylko maczać je w kakao i wyłożyć pozostały krem.
Na wierzchu ułożyć ostatnią warstwę herbatników (nie maczać ich w kakao).

7. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 14 godzin (na całą noc).

Polewa czekoladowa:
8. Czekoladę połamać i przełożyć do miseczki. Śmietankę zagotować i gorącą śmietanką zalać czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi. Polewę odstawić do przestygnięcia na około 10 minut.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Ostrożnie zdjąć obręcz, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i nożem wygładzić brzeg tortu, patrz FILM.

9. Gotową polewę wylać na wierzch tortu i wyrównać. Łyżką delikatnie zsuwać polewę z brzegu tortu, aby zrobić „drip”, patrz FILM. Tort wstawić do lodówki na około 30 minut, aby polewa stężała.

Wierzch:
10. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i fixem. Przełożyć ją do rękawa cukierniczego z tylką lub do szprycy (użyłam tylki Wilton 1M) i udekorować wierzch tortu. Tort posypać owocami i listkami bazylii.
Tort przechowywać w lodówce.

Smacznego! :)

Prosty Kremowy Tort BEZ PIECZENIA z polewą czekoladową

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz