PROSTY Pyszny MAKOWIEC z Serem

PROSTY Pyszny MAKOWIEC z Serem – Dzień dobry! Zapraszam dzisiaj na pyszny makowiec z serem na kruchym cieście. Jest bardzo smaczny, wilgotny, trochę waniliowy i migdałowy, wygląda apetycznie po przekrojeniu, ma takie łatki. Do jego przygotowania użyłam gotowej masy makowej z puszki. Makowiec udekorowałam mleczną czekoladą i cukrowymi gwiazdkami. Jest pyszny, polecam!!!
Polecam również pyszny GWIAZDKOWY Makowiec na Kruchym Cieście (klik).

Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




PROSTY Pyszny MAKOWIEC z Serem

PROSTY Pyszny MAKOWIEC z Serem
Składniki:
Spód:
200g mąki pszennej
100g miękkiego masła
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
50g cukru pudru
1 żółtko
2 łyżeczki śmietany
Masa makowa:
1 duża puszka gotowej masy makowej 850g
4 żółtka
5 białek
skórka otarta z 1/2 cytryny
2-3 krople aromatu migdałowego
Masa serowa:
1kg gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka)
180g cukru
4 jajka
5 łyżek kwaśnej śmietany 12% lub 18%
45g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wierzch:
80g mlecznej czekolady
złote gwiazdki cukrowe

PROSTY Pyszny MAKOWIEC z Serem

Spód:
1. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, przesiać cukier puder, dodać masło i posiekać nożem. Dodać żółtko, 1 łyżeczkę śmietany i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt suche dodać jeszcze 1 łyżeczkę śmietany (ja dodałam 2 łyżeczki śmietany do ciasta).

2. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką na wielkość blaszki (blaszka 25x35cm wyłożona papierem do pieczenie) i ciastem wyłożyć blaszkę, wyrównać. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na około 40 minut.

3. Schłodzone ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 15-18 minut, aż ciasto trochę się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić.

Masa serowa:
4. Do miski przełożyć ser, dodać mąkę ziemniaczaną, cukier, ekstrakt waniliowy, śmietanę i wymieszać mikserem na gładką masę. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników (patrz FILM).

Masa makowa:
5. Do drugiej miski przełożyć mak z puszki, dodać żółtka, aromat i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Dodać skórkę z cytryny, wymieszać.

6. Białka przełożyć do suchej, czystej miski i ubić mikserem na sztywno. Do masy makowej dodać połowę białek i wymieszać szpatułką, patrz FILM. Dodać pozostałą pianę z białek, wymieszać.

7. Na podpieczony spód wyłożyć połowę masy makowej, robiąc takie kleksy, patrz FILM. Następnie wylać masę serową i na wierzch wyłożyć pozostałą masę makową. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 170°C na funkcji góra – dół przez około 70 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Ostygnięte ciasto wstawić na całą noc do lodówki.

8. Czekoladę połamać i roztopić na parze lub w mikrofalówce. Przelać ją do foliowego woreczka, odciąć brzeg i na wierzchu ciasta zrobić paseczki (patrz FILM). Ciasto ozdobić cukrowymi gwiazdkami.

Udanych wypieków :)

PROSTY Pyszny MAKOWIEC z Serem

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Rewelacyjne Świąteczne Ciasto z Bezą Makową i Porzeczką

Ciasto Kremowa Kokosanka z Makiem

Obłędny Prosty Makowiec z Jabłkami

Pyszna Wyborna Babka Makowa

Świąteczne ciasto czekoladowe z orzechowym kremem

Pyszne ciasto fantastyczny MACZEK z czekoladą i kawą

126 komentarzy do “PROSTY Pyszny MAKOWIEC z Serem”

  1. Czy mogę zastosować masę makową z przepisu,,Kakaowy makowiec z orzechami. Z jakiej ilości maku zrobić masę w takim przypadku

    Odpowiedz
  2. Już kilka razy piekłem to ciasto. Wychodziło idealnie. Dzisiaj zamiast mąki do masy serowej dodałem budyń waniliowy i wiórki kokosowe, a do masy makowej zamiast skórki cytrynowej zmielone orzechy włoskie. Ciasto jest w piekarniku i czekam na efekty.

    Odpowiedz
  3. Dziękuję za przepis ciasto wyszło pyszne, cała rodzinka się zachwycała. Jest tylko jedna rzecz która mnie nurtuje… Masy wyszły fajne lekkie ciasto piękne wyrośniete ale moje kleksy które robiłam wpłynęły całe na wierzch i miałam ser na spodzie a całą górę w maku. Z czego to może wynikać? :)

    Odpowiedz
  4. Hej Natalio !!
    Jestem na Twojej stronie codziennie ,pieke raz w tygodniu i moja rodzina i znajomi sa pod wrazeniem.A to wszystko dzieki Tobie .
    Pozdrawiam i zycze dalszych sukcesow .
    Ania z Malmö

    Odpowiedz
  5. Wczoraj zrobilam to ciasto bo mialam do zuzycia mase makowa. Rodzina ktora nie jest fanem maku byla zachwycona ciastem i zniklo ono w kilka godzin. Robilam z sera President, ktory ma mieszane opinie w internecie, ale u mnie sie dobrze sprawdzil i masa serowa wyszla fajna delikatna. Robilam wszystko jak w przepisie i masa makowa wyszla w takiej konsystencji ze bez problemu dalo sie robic kleksy. Od razu po wyjeciu ciasto sie wydaje plynne i balam sie ze nie wyszlo, ale wystarczylo zostawic do ostygniecia i stezenia. Ciasto nie doczekalo „zostawienia na cala noc w lodowce” :D. Bardzo polecam przepis

    Odpowiedz
  6. Ser widoczny na filmiku wygląda , jak by Pani dodawała z kostek a nie z wiaderka. W wiaderku jest rzadszy, a kupowałam już różne. Na pewno nie są to kawałki, lecz płynny. Na pewno on jest z wiaderka? Proszę o odpowiedż, bo chciałabym , żeby mi wyszedł tak ładny i na pewno smaczny jak Pani.
    Dziękuję i pozdrawiam.

    Odpowiedz
  7. Makowiec wyszedl przepyszny, zniknal momentalnie. Czas pieczenia przedluzylam o ok. 15 min. (dluzszy czas zalezy od piekarnika). Juz 4 przepis wykorzystalam z Twojej strony mala cukierenko i kazde ciasto wychodzi rewelacyjnie. Bardzo dziekuje za kazdy przepis.

    Odpowiedz
  8. Pani Natalio nie mam maku. Mam 1.2kg sera i chciałam zrobic sam sernik i to jeszcze bez spodu ;) i chciałam się zapytać na ile wstawić do pieca? Na blache prostokątną. Na 60 min starczy?

    Odpowiedz
    • Piłkę ciasta z pani przepisów zawsze się udają. Jednak gdy przeczytałam tej przepis trochę mnie zaskoczyło że Pani korzysta z gotowych mas masowych są niedobre przeslodzone za dużo olejków i niestety konserwantów jestem tym rozczarowana

      Odpowiedz
      • Dzień dobry, spod wyszedl mi bardzo cienki i twardy czy tak ma być? Jeszcze nie robilam masy ,wiec moge upiec drugi spod. Proszę o odpowiedź. 😊

        Odpowiedz

Dodaj komentarz