GWIAZDKOWY Makowiec na Kruchym Cieście – Dzisiaj zapraszam na pyszny makowiec na kruchym cieście z dużą ilością maku i bakalii. Makowiec jest wilgotny, trochę migdałowy, cudownie pachnie maślanym ciastem i makiem. Jest bardzo smaczny, smakował nawet osobom, które nie przepadają za makowcami :). W przygotowaniu zajmuje trochę czasu, ponieważ musimy zemleć mak, ale uważam że warto w 100%. Bardzo polecam… Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
GWIAZDKOWY Makowiec na Kruchym Cieście
Składniki:
Ciasto:
200g masła
350g mąki pszennej (użyłam tortowej)
100g cukru pudru
2 żółtka
1 łyżeczka zimnej wody
Masa makowa:
450g suchego maku
250ml wody
500ml mleka
190g cukru kryształu
1 łyżeczka cukru wanilinowego (można pominąć)
6 jajek
50g pokruszonych biszkoptów
80g zmielonych migdałów
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
130g mieszanki keksowej (możemy użyć dowolnych bakalii radzę użyć miękkich bakalii jak rodzynki, morele, figi)
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub parę kropli aromatu migdałowego
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Masa Makowa:
1. Do garnka przesypać mak, zalać go wodą oraz mlekiem, postawić na ogniu i zagotować, od czasu do czasu, mieszając.
Po zagotowaniu zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować mak przez około 15-20 minut pod przykryciem, należy pamiętać, aby czasami go zamieszać.
2. Mak zdjąć z ognia i osączyć go na sitku, odstawić na chwilę do przestygnięcia.
Następnie zmielić go dwa razy (użyłam do tego maszynki do mięsa). Mak odstawić.
Ciasto:
3. Do mąki przesiać cukier puder, dodać posiekane masło (patrz FILM) i wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne kruchy. Dodać żółtka, krótko wymieszać mikserem. Dodać łyżeczkę wody i rękoma zagnieść ciasto.
4. Gotowe ciasto podzielić na 3 części, dwie równe i jedną trochę mniejszą.
Większy kawałek ciast rozwałkować na wielkość tortownicy 23-24cm (blaszka wyłożona papierem do pieczenia) i ciastem wyłożyć dno tortownicy (patrz FILM). Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na około 40 minut. Pozostałe dwa kawałki ciasta zawinąć w folię spożywczą i również wstawić do lodówki.
5. Schłodzone ciasto w blaszce wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 15-20 minut, aż trochę się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
Skończymy masę makową:
6. Do czystej, suchej miski wbić jajka, dodać cukier, cukier wanilinowy i ubijać mikserem przez około 5-6 minut.
7. Do maku dodać połowę ubitych jajek, krótko wymieszać. Dodać pozostałą pianę z jajek, pokruszone biszkopty, migdały, skórkę pomarańczową, mieszankę keksową i ekstrakt, dokładnie wymieszać szpatułką (patrz FILM).
8. Mniejszy kawałek ciasta wyjąć z lodówki i krótko zagnieść. Ciasto rozwałkować, podsypując odrobiną mąki na pasek (patrz FIM) i ciastem wyłożyć brzeg tortownicy (robimy wysoki brzeg tak około 4 – 5 cm).
9. Na spód w tortownicy wyłożyć masę makową i wyrównać. Ostatni kawałek ciasta wyjąć z lodówki, krótko zagnieść i podsypując mąką rozwałkować. Z ciasta powycinać gwiazdki i poukładać je na wierzchu ciasta. Makowiec wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160°C na funkcji góra – dół przez około 65 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
10. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Makowiec przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków :)
Wczoraj zrobiłam gwiazdkowy makowiec😊wyszedł super!!!dodałam jeszcze kilka orzechów laskowych, i suszonych śliwek😊Wesołych Świąt Pani Natalio❤❤❤
Ciasto super, z serii nie może się nie udać. Gwiazdki wyglądają bardzo efektownie. Z pewnością ten pomysł jeszcze wykorzystam w innych ciastach. Dla mojej rodziny troszkę za mało słodkie więc następnym razem dołożę trochę cukru, ale generalnie ciasto wymiata. Serdecznie polecam.