Tort Brzoskwiniowy z Jogurtem Bez Pieczenia – Kolejny pyszny tort w Małej Cukierence. Prosty, szybki w przygotowaniu, bez pieczenia z owocami. Jest bardzo smaczny, jogurtowy, taki lekki i wygląda pięknie. Tort powstawał przy współpracy z marką dr Gerard. Do ozdoby i na spód ciasta użyłam rurek Rolls Rolls Apple Pie, są to smaczne rurki o smaku cynamonowym. Zachęcam do wypróbowania przepisu i polecam!
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Tort Brzoskwiniowy z Jogurtem Bez Pieczenia
Składniki:
Spód:
240g rurek waflowych dr Gerard Rolls Rolls o smaku cynamonowym Apple Pie
50g miękkiego masła
Krem:
2 galaretki brzoskwiniowe
350ml gorącej wody
1 puszka brzoskwiń 850ml
300g naturalnego jogurtu
300ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wykończenie:
około 200g rurek waflowych dr Gerard Rolls Rolls o smaku cynamonowym
500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
1 fix do śmietany
Do ozdoby:
gwiazdki cukrowe
perłowy barwnik spożywczy
Spód:
1. Rurki waflowe drobno pokruszyć, dodać masło i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 21cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać i docisnąć (patrz FILM).
Krem:
2. Obie galaretki przesypać do miski, dodać 350ml gorącej wody i mieszać, aż galaretka się rozpuści, odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Brzoskwinie osączyć, jedną połówkę brzoskwini odłożyć, a pozostałe pokroić na kawałeczki.
3. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem, ale nie na bardzo sztywno, tak na 3/4 . Dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać.
4. Jogurt przełożyć do czystej miski, dodać ostygniętą galaretkę i wymieszać mikserem, jeśli masa będzie bardzo rzadka miskę wstawić do lodówki na około 3-5 minut (trzeba uważać masa szybko tężeje).
5. Do masy jogurtowej dodać połowę ubitej śmietanki i wymieszać mikserem. Dodać pozostałą śmietankę i krótko wymieszać mikserem. Następnie mikser odłożyć i dokładnie wymieszać szpatułką.
6. Około 1/3 kremu wylać na przygotowany spód w blaszce, wyrównać. Na wierzchu poukładać połowę brzoskwiń (patrz FILM). Następnie wyłożyć połowę pozostałego kremu, wyrównać i ułożyć pozostałe kawałeczki brzoskwiń, wyłożyć resztę kremu, wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki na całą noc.
Wykończenie:
7. Tort ostrożnie wyjąć z blaszki i ułożyć na paterze.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem i fixem. Boki tortu posmarować dość cienko śmietanką i wokół tortu poukładać blisko ciebie rurki waflowe dr. Gerard Rolls Rolls. Rurki należy przyciąć do wysokości tortu.
8. Pozostałą śmietankę przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego z tylką i na wierzchu tortu zrobić duże, ozdobne rozetki (użyłam tylki 1M, patrz FILM). Odłożoną połówkę brzoskwini pokroić na kawałeczki i poukładać na wierzchu tortu. Tort ozdobić cukrowymi gwiazdkami, perłowym barwnikiem spożywczym i aksamitną tasiemką.
Smacznego! :)
Torcik zrobiłam na urodziny syna i był przepyszny 😍 jedynie przy krojeniu każda rurka mi odpadła 🙉 ape na pewno powtórzę ten przepis