Tort Brzoskwiniowy z Jogurtem BEZ PIECZENIA

Tort Brzoskwiniowy z Jogurtem Bez Pieczenia – Kolejny pyszny tort w Małej Cukierence. Prosty, szybki w przygotowaniu, bez pieczenia z owocami. Jest bardzo smaczny, jogurtowy, taki lekki i wygląda pięknie. Tort powstawał przy współpracy z marką dr Gerard. Do ozdoby i na spód ciasta użyłam rurek Rolls Rolls Apple Pie, są to smaczne rurki o smaku cynamonowym. Zachęcam do wypróbowania przepisu i polecam!

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Tort Brzoskwiniowy z Jogurtem BEZ PIECZENIA

Tort Brzoskwiniowy z Jogurtem Bez Pieczenia
Składniki:
Spód:
240g rurek waflowych dr Gerard Rolls Rolls o smaku cynamonowym Apple Pie
50g miękkiego masła
Krem:
2 galaretki brzoskwiniowe
350ml gorącej wody
1 puszka brzoskwiń 850ml
300g naturalnego jogurtu
300ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wykończenie:
około 200g rurek waflowych dr Gerard Rolls Rolls o smaku cynamonowym
500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
1 fix do śmietany
Do ozdoby:
gwiazdki cukrowe
perłowy barwnik spożywczy

Tort Brzoskwiniowy z Jogurtem BEZ PIECZENIA

Spód:
1. Rurki waflowe drobno pokruszyć, dodać masło i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 21cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać i docisnąć (patrz FILM).

Krem:
2. Obie galaretki przesypać do miski, dodać 350ml gorącej wody i mieszać, aż galaretka się rozpuści, odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Brzoskwinie osączyć, jedną połówkę brzoskwini odłożyć, a pozostałe pokroić na kawałeczki.

3. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem, ale nie na bardzo sztywno, tak na 3/4 . Dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać.

4. Jogurt przełożyć do czystej miski, dodać ostygniętą galaretkę i wymieszać mikserem, jeśli masa będzie bardzo rzadka miskę wstawić do lodówki na około 3-5 minut (trzeba uważać masa szybko tężeje).

5. Do masy jogurtowej dodać połowę ubitej śmietanki i wymieszać mikserem. Dodać pozostałą śmietankę i krótko wymieszać mikserem. Następnie mikser odłożyć i dokładnie wymieszać szpatułką.

6. Około 1/3 kremu wylać na przygotowany spód w blaszce, wyrównać. Na wierzchu poukładać połowę brzoskwiń (patrz FILM). Następnie wyłożyć połowę pozostałego kremu, wyrównać i ułożyć pozostałe kawałeczki brzoskwiń, wyłożyć resztę kremu, wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki na całą noc.

Wykończenie:
7. Tort ostrożnie wyjąć z blaszki i ułożyć na paterze.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem i fixem. Boki tortu posmarować dość cienko śmietanką i wokół tortu poukładać blisko ciebie rurki waflowe dr. Gerard Rolls Rolls. Rurki należy przyciąć do wysokości tortu.

8. Pozostałą śmietankę przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego z tylką i na wierzchu tortu zrobić duże, ozdobne rozetki (użyłam tylki 1M, patrz FILM). Odłożoną połówkę brzoskwini pokroić na kawałeczki i poukładać na wierzchu tortu. Tort ozdobić cukrowymi gwiazdkami, perłowym barwnikiem spożywczym i aksamitną tasiemką.

Smacznego! :)

Tort Brzoskwiniowy z Jogurtem BEZ PIECZENIA

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

18 komentarzy do wpisu „Tort Brzoskwiniowy z Jogurtem BEZ PIECZENIA”

  1. Czy na tortownice 24-26cm trzeba dodac o jedna galaretke wiecej, czy wstarcza 2 lyzki zelatyny i odpowiednio wiecej jogurtu/smietany?

    Odpowiedz
  2. Jak długo tort może stać w lodówce?chodzi mi o to czy jak zrobię go np w czwartek to do soboty zachowa fason?czy rurki zmiękną i się rozpadnie?pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.