PROSTY Pyszny MAKOWIEC z Serem – Dzień dobry! Zapraszam dzisiaj na pyszny makowiec z serem na kruchym cieście. Jest bardzo smaczny, wilgotny, trochę waniliowy i migdałowy, wygląda apetycznie po przekrojeniu, ma takie łatki. Do jego przygotowania użyłam gotowej masy makowej z puszki. Makowiec udekorowałam mleczną czekoladą i cukrowymi gwiazdkami. Jest pyszny, polecam!!!
Polecam również pyszny GWIAZDKOWY Makowiec na Kruchym Cieście (klik).
Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
PROSTY Pyszny MAKOWIEC z Serem
Składniki:
Spód:
200g mąki pszennej
100g miękkiego masła
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
50g cukru pudru
1 żółtko
2 łyżeczki śmietany
Masa makowa:
1 duża puszka gotowej masy makowej 850g
4 żółtka
5 białek
skórka otarta z 1/2 cytryny
2-3 krople aromatu migdałowego
Masa serowa:
1kg gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka)
180g cukru
4 jajka
5 łyżek kwaśnej śmietany 12% lub 18%
45g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wierzch:
80g mlecznej czekolady
złote gwiazdki cukrowe
Spód:
1. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, przesiać cukier puder, dodać masło i posiekać nożem. Dodać żółtko, 1 łyżeczkę śmietany i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt suche dodać jeszcze 1 łyżeczkę śmietany (ja dodałam 2 łyżeczki śmietany do ciasta).
2. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką na wielkość blaszki (blaszka 25x35cm wyłożona papierem do pieczenie) i ciastem wyłożyć blaszkę, wyrównać. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na około 40 minut.
3. Schłodzone ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 15-18 minut, aż ciasto trochę się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić.
Masa serowa:
4. Do miski przełożyć ser, dodać mąkę ziemniaczaną, cukier, ekstrakt waniliowy, śmietanę i wymieszać mikserem na gładką masę. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników (patrz FILM).
Masa makowa:
5. Do drugiej miski przełożyć mak z puszki, dodać żółtka, aromat i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Dodać skórkę z cytryny, wymieszać.
6. Białka przełożyć do suchej, czystej miski i ubić mikserem na sztywno. Do masy makowej dodać połowę białek i wymieszać szpatułką, patrz FILM. Dodać pozostałą pianę z białek, wymieszać.
7. Na podpieczony spód wyłożyć połowę masy makowej, robiąc takie kleksy, patrz FILM. Następnie wylać masę serową i na wierzch wyłożyć pozostałą masę makową. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 170°C na funkcji góra – dół przez około 70 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Ostygnięte ciasto wstawić na całą noc do lodówki.
8. Czekoladę połamać i roztopić na parze lub w mikrofalówce. Przelać ją do foliowego woreczka, odciąć brzeg i na wierzchu ciasta zrobić paseczki (patrz FILM). Ciasto ozdobić cukrowymi gwiazdkami.
Udanych wypieków :)
Robiłam go w ostatnie święta Bożego Narodzenia i w tym roku zagości też u mnie na stole . Polecam jest przepychota .
Zrobiłam przepis pn ma bardzo dużo pozytywnych komentarzy. Ja przepis na mak trochę zmieniłam bo dałam suchy mak mielony. Ser zrobiłam taki jak w przepisie tylko z sera z biedronki. Placek znacznie przerósł blaszkę ale opadł. Mak mi smakował ale z sera wyszedł zakalec. Zrobię go jeszcze raz ale z innego twarogu i wtedy dodam drugi komentarz.
Jakiej firmy masa makowa?
wydaje mi się, że użyłam helio, pozdrawiam
A jakiej firmy ser w wiaderku Pani poleca?
Ja używam najczęściej „Mój ulubiony” z Wielunia, pozdrawiam serdecznie
Witam jakiej śmietany do kruchego ciasta
kwaśnej 12% lub 18% pozdrawiam
Witam, przepis sprawdzałam wiele razy i zawsze super wychodzi nawet na naprawdę kiepskim piekarniku. Mam pytanie czy mozna dać zamiast maku brzoskwinie z puszki? Nie bedzie zbyt wilgotnie, by się nie rozłączało ?
myślę, że można dodać brzoskwinie, nie powinno być zbyt wilgotne, pozdrawiam
Masy makowej zostało mi o połowę za dużo. Jaja ją podwoiły. Kończy się piec, wygląda dobrze :)
Upiekłam ciasto na te święta i wiem,że upiekę je jeszcze nie raz😋😋😋pyszne,nie za słodkie,wilgotne poprostu super.Polecam!!!
Ciasto wyszło pyszne. Na pewno zagości jeszcze na moim świątecznym stole. Masa makowa z Bakalandu była trochę za rzadka i nie wyszły takie ładne kleksy niestety, ale nie wpłynęło to na smak ciasta. Następnym razem zrobię ją sama lub kupię innej firmy. Pozdrawiam
Przepis wypróbowany w te święta, pozytywnie mnie zaskoczył. Zawsze do serników kupowałam pierwszy lepszy ser w wiaderku i ta masa za każdym razem opadała. Tym razem wybrałam taki z większą zawartością tłuszczu i sernik wyszedł idealny – wilgotny, puszysty i aromatyczny. Polecam.
Ciasto rewelacja:) bardzo fajny przepis, wyjaśnione krok po kroku co robić a to najważniejsze:) piekłam w Wigilię rano, wyszło przepyszne, a obawiałam się że nie wyjdzie bo to mój pierwszy seromakowiec. Będę piekła kolejne ciacha z Pani przepisów. Super strona:)
Jakie wymiary foremki będą najlepsze do tego ciasta?
blaszka 25x35cm, pozdrawiam
Ciasto zrobiłam wyrosło bardzo wysokie a po wylaczeni piekarnika nardzo klapło .😫
Upiekłam, placek w smaku jest bardzo smaczny, tylko mi opadł. Gdy się piekł był taaaki wysoki, po upieczeniu opadł. Dlaczego? Pozdrawiam.
Ja chciałam podziękować za tak piękny przepis.