PROSTY Pyszny MAKOWIEC z Serem – Dzień dobry! Zapraszam dzisiaj na pyszny makowiec z serem na kruchym cieście. Jest bardzo smaczny, wilgotny, trochę waniliowy i migdałowy, wygląda apetycznie po przekrojeniu, ma takie łatki. Do jego przygotowania użyłam gotowej masy makowej z puszki. Makowiec udekorowałam mleczną czekoladą i cukrowymi gwiazdkami. Jest pyszny, polecam!!!
Polecam również pyszny GWIAZDKOWY Makowiec na Kruchym Cieście (klik).
Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
PROSTY Pyszny MAKOWIEC z Serem
Składniki:
Spód:
200g mąki pszennej
100g miękkiego masła
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
50g cukru pudru
1 żółtko
2 łyżeczki śmietany
Masa makowa:
1 duża puszka gotowej masy makowej 850g
4 żółtka
5 białek
skórka otarta z 1/2 cytryny
2-3 krople aromatu migdałowego
Masa serowa:
1kg gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka)
180g cukru
4 jajka
5 łyżek kwaśnej śmietany 12% lub 18%
45g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wierzch:
80g mlecznej czekolady
złote gwiazdki cukrowe
Spód:
1. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, przesiać cukier puder, dodać masło i posiekać nożem. Dodać żółtko, 1 łyżeczkę śmietany i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt suche dodać jeszcze 1 łyżeczkę śmietany (ja dodałam 2 łyżeczki śmietany do ciasta).
2. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką na wielkość blaszki (blaszka 25x35cm wyłożona papierem do pieczenie) i ciastem wyłożyć blaszkę, wyrównać. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na około 40 minut.
3. Schłodzone ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 15-18 minut, aż ciasto trochę się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić.
Masa serowa:
4. Do miski przełożyć ser, dodać mąkę ziemniaczaną, cukier, ekstrakt waniliowy, śmietanę i wymieszać mikserem na gładką masę. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników (patrz FILM).
Masa makowa:
5. Do drugiej miski przełożyć mak z puszki, dodać żółtka, aromat i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Dodać skórkę z cytryny, wymieszać.
6. Białka przełożyć do suchej, czystej miski i ubić mikserem na sztywno. Do masy makowej dodać połowę białek i wymieszać szpatułką, patrz FILM. Dodać pozostałą pianę z białek, wymieszać.
7. Na podpieczony spód wyłożyć połowę masy makowej, robiąc takie kleksy, patrz FILM. Następnie wylać masę serową i na wierzch wyłożyć pozostałą masę makową. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 170°C na funkcji góra – dół przez około 70 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Ostygnięte ciasto wstawić na całą noc do lodówki.
8. Czekoladę połamać i roztopić na parze lub w mikrofalówce. Przelać ją do foliowego woreczka, odciąć brzeg i na wierzchu ciasta zrobić paseczki (patrz FILM). Ciasto ozdobić cukrowymi gwiazdkami.
Udanych wypieków :)
Witam
Mam pytanie,poniewaz mieszkam za granica i nie ma tu smietany 18%,czy w zamienniku moze byc jogurt grecki?
pozdrawiam
myślę, że tak, pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam to ciasto na Święta. Wyszło bardzo smaczne, wilgotne w środku,aromatyczne. Jest tylko jedno małe ale… Niestety moja masa makowa wyszła o wiele rzadsza (użyłam masy bakalland), więc kleksy się nie udały :-( Co zrobić by ją zagęścić? Robiłam wszystko zgodnie z przepisem. Proszę o podpowiedź. Podsumuję tak – choć moje ciasto nie dostarczyło mi takich wrażeń estetycznych jakich się spodziewałam (na Pani blogu wygląda cudnie), to i tak jest godne polecenia, ponieważ naprawdę jest bardzo smaczne. Smakowało nie tylko mi, ale wszystkim domownikom również :-)
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
jak zrobic masę makową?? mam suchy mak i wolała bym zrobić go sama. dzieki za pomoc.
Ciasto rewelacja zastanswiam sie czy można zrobić to ciasto jako samodzielny sernik bez masy makowej ? Jesli tak, to czy Ilość sera i pozostałych składników do masy serowej będzie taka sama jak w przepisie czy zwiększyć ?
na tą blachę bym zwiększyła gdzieś o 1/3 może 1/4, pozdrawiam
Ciasto przepyszne Chciałabym teraz zrobić sernik z masą serową z tego przepisu, ale bez maku. Czy zwiększyć ilość sera i pozostałych składników ?jeśli tak, to o ile? Czy trzymać się ściśle przepisu, tylko pominąć warstwę makową?
myślę, że można pominąć warstwę makową, będzie niższy sernik lub zwiększyć ilość masy serowej gdzieś o 1/3, pozdrawiam
Zwiekszylam ilość masy serowej o 1/3 wedle Pani sugestii. Sernik wyszedł rewelacyjny. Wysoki, puszysty i wilgotny. Goście byli zachwyceni. Przepis wykorzystam jeszcze nie raz
ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Ciasto zrobione.Dałam jak z nadzieniem marcepanowym.Smaczny i bardzo dobry.
Witam zrobiłam ciasto jutro będzie do kawy.mam nadzieję że będzie dobre.Użyłam mak o smaku marcepanowym.zobaczymy myślę że będzie dobre.
Upiekłam ten pyszny sernik z makiem, ciasto pięknie wyrosło, ale po wyłączeniu piekarnika, ciasto opadło. Jes owszem smaczne ale wygląda nieciekawie. Nie wiem dlaczego ale wszystkie serniki, jaki piekłam zawsze mocno mi siadają
Ja również gorąco polecam. Ciasto wyszło wspaniałe i bardzo smaczne. A do geniuszy kulinarnych raczej nie należę:-)
Rewelacja! Masa makowa wyszła rzadsza niż u Pani, natomiast serowa gęstsza, mimo to ciasto udało się idealnie: wilgotne, nie za słodkie-kolejny super przepis z Pani strony.
Udał się . Odkroiłam kawałeczek . Pysznosci. Dzięki za wspaniałe przepisy. Pozdrawiam Świątecznie.
Jaka smietane do ciasta?
jest napisane kwaśnej śmietany 12% lub 18%, pozdrawiam
Właśnie zaczełam go robić . Mam nadzieje że się uda
:)
Wlasnie wsadzilam do pieca:) no to teraz trzymajmy kciuki żeby się udal
Super przepis! Wyszedł cudowny! Równy jak stół, wysoki, peknal tylko tyc tyc w 1 miejscu z boku, cudo. A w smaku rewelacja! Polecam gorąco. Nawet takiemu beztalenciu jak ja wyszedl. Masę makową zrobilam sama z maku mielonego bo u nas w rodzinie tego z puszki nie lubią.
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Cała rodzina zachwycona, wszyscy chcą przepis :) Zdobyła Pani wiernego odbiorcę przepisów:) jeszcze nie raz zajrzę do Pani na bloga. pozdrawiam i życzę
Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku!
Ogromnie się cieszę :) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie i Szczęśliwego Nowego Roku!
Jakie masło Pani daje do swoch wypieków?
masło o zawartości tłuszczu 82% pozdrawiam