PROSTY Pyszny MAKOWIEC z Serem – Dzień dobry! Zapraszam dzisiaj na pyszny makowiec z serem na kruchym cieście. Jest bardzo smaczny, wilgotny, trochę waniliowy i migdałowy, wygląda apetycznie po przekrojeniu, ma takie łatki. Do jego przygotowania użyłam gotowej masy makowej z puszki. Makowiec udekorowałam mleczną czekoladą i cukrowymi gwiazdkami. Jest pyszny, polecam!!!
Polecam również pyszny GWIAZDKOWY Makowiec na Kruchym Cieście (klik).
Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
PROSTY Pyszny MAKOWIEC z Serem
Składniki:
Spód:
200g mąki pszennej
100g miękkiego masła
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
50g cukru pudru
1 żółtko
2 łyżeczki śmietany
Masa makowa:
1 duża puszka gotowej masy makowej 850g
4 żółtka
5 białek
skórka otarta z 1/2 cytryny
2-3 krople aromatu migdałowego
Masa serowa:
1kg gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka)
180g cukru
4 jajka
5 łyżek kwaśnej śmietany 12% lub 18%
45g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wierzch:
80g mlecznej czekolady
złote gwiazdki cukrowe
Spód:
1. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, przesiać cukier puder, dodać masło i posiekać nożem. Dodać żółtko, 1 łyżeczkę śmietany i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt suche dodać jeszcze 1 łyżeczkę śmietany (ja dodałam 2 łyżeczki śmietany do ciasta).
2. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką na wielkość blaszki (blaszka 25x35cm wyłożona papierem do pieczenie) i ciastem wyłożyć blaszkę, wyrównać. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na około 40 minut.
3. Schłodzone ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 15-18 minut, aż ciasto trochę się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić.
Masa serowa:
4. Do miski przełożyć ser, dodać mąkę ziemniaczaną, cukier, ekstrakt waniliowy, śmietanę i wymieszać mikserem na gładką masę. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników (patrz FILM).
Masa makowa:
5. Do drugiej miski przełożyć mak z puszki, dodać żółtka, aromat i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Dodać skórkę z cytryny, wymieszać.
6. Białka przełożyć do suchej, czystej miski i ubić mikserem na sztywno. Do masy makowej dodać połowę białek i wymieszać szpatułką, patrz FILM. Dodać pozostałą pianę z białek, wymieszać.
7. Na podpieczony spód wyłożyć połowę masy makowej, robiąc takie kleksy, patrz FILM. Następnie wylać masę serową i na wierzch wyłożyć pozostałą masę makową. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 170°C na funkcji góra – dół przez około 70 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Ostygnięte ciasto wstawić na całą noc do lodówki.
8. Czekoladę połamać i roztopić na parze lub w mikrofalówce. Przelać ją do foliowego woreczka, odciąć brzeg i na wierzchu ciasta zrobić paseczki (patrz FILM). Ciasto ozdobić cukrowymi gwiazdkami.
Udanych wypieków :)
Robiłam zgodnie z przepisem i wyszła mi bardzo rzadka masa makowa. Nie można zrobić kleksów jak w opisie. Czy po upieczeniu ciasto jest jeszcze płynne? Bo piekłam 70 min i jak wyjekam z piekarnika to mam wrażenie że ciasto w środku jest płynne.
jak ostygnie to stężeje, na pewno nie jest surowe, pozdrawiam serdecznie
Jaka będzie temperatura i czas pieczenia tego ciasta przy termoobiegu?
Lepiej piec w samym termoobiegu czy w funkcji termoobieg + grzałka dolna?
może sam termoobieg, 160C, czas też około 65-70 minut, pozdrawiam
Witam, mam problem kupiłam masę makowa bakaland i była ona duzo rządzą niż ta na filmiku w związku z tym dałam mniej ubitych białek ale i tak masa była bardzo lejaca. Zrobiłam do końca i ciasto się piecze ale co z tego wyjdzie… :-(
na pewno się uda, pozdrawiam serdecznie
Ja pieke dzis i obydwie masy lejace.wlasnie sie piecze.jestem ciekawa
Faktyczne udał się idealnie. Rewelacja!! Polecam. Pozdrawiam serdecznie.
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam
Ile czasu to ciasto będzie świeże ? Szukam ciasta które mogę upiec w piątek i żeby do świąt było dobre
będzie dobre jak upiecze Pani w piątek, przechowywać w lodówce, pozdrawiam
Nie trzeba dodawac mala do sera czy maku
Witam, czy zamiast kruchego spodu można wyłożyć formę herbatnikami ?
nie wiem czy się tak uda dobrze, pozdrawiam serdecznie
Chcę to ciasto upiec ale wolę sama skręcić mak gdyż gotowe masy są dla mnie za słodkie. Ile maku powinnam użyć?
za bardzo nie wiem, gdzieś około 500g suchego maku, dokładnie nie podam, pozdrawiam
Wygląda świetnie! Myślę, że jeszcze w ten weekend uda mi się go upiec :)
Czy można zamiast mąki ziemniaczanej użyć budyniu w proszku , jesli tak to ile opakowań.
można myślę, że 1 opakowanie + 1 łyżka, pozdrawiam
A można użyć masy makowej wlasnej roboty?
tak jak najbardziej, pozdrawiam
Jakiego dokładnie sera Pani użyła?
użyłam ser „Mój Ulubiony” w Wielunia, pozdrawiam
Witam i pytam :-))) Chciałabym upiec to pyszne ciasto na święta, jednak planuję dodać do niego brzoskwinie. Dać je na kruche ciasto pod ser z makiem, czy na wierzch i wtedy piec? Pozdrawiam i niecierpliwie czekam na odp.
Witam ja bym chyba wylała trochę masy serowej następnie wyłożyła brzoskwinie i wylała resztę sera, żeby owoce były w środku, pozdrawiam serdecznie
Dziękuję, tak zrobię
Jaki mak Pani poleca do wypieku???
helio lub bakalland pozdrawiam
Jakiego maku Pani użyła… trudno się zdecydować w sklepie… który jest najlepszy….
użyłam marki Helio pozdrawiam
Jestem bardzo ciekawa jakie ciasta przygotuje Pani na Swój świąteczny stół?Ja mam ogromny dylemat. Sernik, ananasowiec i…..upiekłabym jeszcze 4 ale mają być tylko 3….
u mnie będzie makowiec, tort bo moja mama ma urodziny i na 3 ciasto jeszcze nie mogę się zdecydować, do tego mnóstwo ciasteczek :) pozdrawiam