Proste kruche ciasto z rabarbarem i budyniem – Sezon rabarbarowy w pełni, więc w Małej Cukierence kolejne pyszne ciasto z tym kwaskowatym warzywem, tak na marginesie uwielbiam desery z rabarbarem :). Ciasto jest waniliowe, z budyniem, proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. U mnie ciasto zniknęło błyskawicznie, polecam. Po więcej wypieków z rabarbarem zapraszam do kategorii „Ciasta z rabarbarem”.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Proste kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
Składniki:
Ciasto kruche:
500g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
32g cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
250g schłodzonego masła
2 żółtka
1 jajko
2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
Nadzienie:
1L mleka
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
400-430g rabarbaru, pokrojonego na kawałeczki
skórka starta z 1/2 cytryny
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Ciasto:
1. Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami do miski z mąką, podsypując mąką. Dodać żółtka, jajko, śmietanę i szybko rękoma zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części jedną trochę większą od drugiej (patrz FILM).
2. Blaszkę do pieczenia o wymiarach 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie wylepić ją większym kawałkiem ciasta i wstawić do lodówki na około 40 minut. Mniejszy kawałek ciasta zawinąć w folię spożywczą i również wstawić do lodówki.
Nadzienie:
3. Budynie razem z mąką ziemniaczaną rozmieszać w około 250ml mleka. Pozostałe mleko wlać do rondelka, dodać cukier i zagotować.
Do gotującego się mleka wlać rozmieszane budynie z mąką i energicznie mieszając, ugotować gęsty budyń. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia, ma być ciepły, ale nie gorący.
4. Do ciepłego budyniu dodać pokrojony rabarbar, skórkę z cytryny i wymieszać. Masę wyłożyć na schłodzone ciasto w blaszce, wyrównać (patrz FILM).
Schłodzone ciasto z lodówki pokruszyć i posypać nim wierzch ciasta. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
5. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków :)
Mega ciasto! Zresztą już nie raz korzystaalm z Pani przepisów i za każdym razem wychodzą pyszne ciacha!
Ogromnie się cieszę, dziękuję!
ciasto idealne w sam raz, jak naleci na coś słodkiego;))
Ciasto wyszlo mega pyszne, dziekujemy za przepis :) Sasiedzi rowniez kazali podziekowac :)
cieszę się bardzo:) pozdrawiam serdecznie
Super przepis! Wlasnie takiego szukalam poniewaz mam duza blaszke. Ciekawi mnie dlaczego piecze Pani to ciasto na dolnej polce piekarnika. Zrobilam oczywiscie tak samo :). Serdecznie pozdrawiam.
Super ciasto, przepis idealny
Dzięki za przepis.Ciasto jeszcze gorące , ale wygląda świetnie.Czekam jak ostygnie i bedę wcinał.
Moja babcia takie właśnie ciasto piekła ze śliwkami, tylko budyń wykładała na śliwki , nie mieszła go z owocami. Pózniej jedliśmy to ciasto, kiedy budyń był już zimny. Pycha :)
Ciasto przepyszne! Najlepiej smakuje schłodzone :)
Budyń wyszedł, standardowe kruche ciasto też, piekłam 55minut w piekarniku. Wyjęłam właśnie ciasto i nie wiem co się stało, ale pod moim wierzchem pływa woda. Co zrobić?
Super przepis! Oby więcej takich prostych, niedrogich i smacznych ciast :D Ciasto pyszota! :D
Na większą*
Przepraszam jakie proporcje największą blachę?