Proste kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

Proste kruche ciasto z rabarbarem i budyniem – Sezon rabarbarowy w pełni, więc w Małej Cukierence kolejne pyszne ciasto z tym kwaskowatym warzywem, tak na marginesie uwielbiam desery z rabarbarem :). Ciasto jest waniliowe, z budyniem, proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. U mnie ciasto zniknęło błyskawicznie, polecam. Po więcej wypieków z rabarbarem zapraszam do kategorii „Ciasta z rabarbarem”.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Proste kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

Proste kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
Składniki:
Ciasto kruche:
500g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
32g cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
250g schłodzonego masła
2 żółtka
1 jajko
2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
Nadzienie:
1L mleka
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
400-430g rabarbaru, pokrojonego na kawałeczki
skórka starta z 1/2 cytryny
Dodatkowo:
cukier puder do posypania

Proste kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

Ciasto:
1. Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami do miski z mąką, podsypując mąką. Dodać żółtka, jajko, śmietanę i szybko rękoma zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części jedną trochę większą od drugiej (patrz FILM).

2. Blaszkę do pieczenia o wymiarach 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie wylepić ją większym kawałkiem ciasta i wstawić do lodówki na około 40 minut. Mniejszy kawałek ciasta zawinąć w folię spożywczą i również wstawić do lodówki.

Nadzienie:
3. Budynie razem z mąką ziemniaczaną rozmieszać w około 250ml mleka. Pozostałe mleko wlać do rondelka, dodać cukier i zagotować.
Do gotującego się mleka wlać rozmieszane budynie z mąką i energicznie mieszając, ugotować gęsty budyń. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia, ma być ciepły, ale nie gorący.

4. Do ciepłego budyniu dodać pokrojony rabarbar, skórkę z cytryny i wymieszać. Masę wyłożyć na schłodzone ciasto w blaszce, wyrównać (patrz FILM).
Schłodzone ciasto z lodówki pokruszyć i posypać nim wierzch ciasta. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

5. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków :)

Proste kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Obłędne kruche ciasto z rabarbarem i bezą

Pyszne ciasto francuskie z rabarbarem i kruszonką

Szybkie Mega Proste Ciasto Jogurtowe z Rabarbarem lub Truskawkami

Łatwe serowe ciasto z rabarbarem i kruszonką

Najłatwiejsze puszyste ciasto z rabarbarem

Kruche ciasto “Rabarbarowe LOVE” z budyniem i serem

36 komentarzy do “Proste kruche ciasto z rabarbarem i budyniem”

  1. ciasto bardzo dobre szkoda tylko, że nie skorzystałam ze swojego przepisu na kruche bo to ze smietaną potwornie lepkie

    Odpowiedz
  2. Bardzo dziękuję za n-ty już udany przepis na pyszne ciacho -) Obawiałam się spód się nie dopiekł, ale niesłusznie :-) Moje cisto jest z dodatkiem agrestu i czerwonych porzeczek, bo rabarbar był nieosiągalny. Serdecznie dziękuję w imieniu całej rodzinki i mocno Pani kibicuję

    Odpowiedz
  3. Już nie wiem co mam napisać, bo wszystko co napiszę to juz ktoś napisał to piszę, ze to ciasto to poprostu strzał w dziesiątkę dzięki. Bardzo lubię ciaxta z rabarbarem.

    Odpowiedz
  4. Jak zawsze proste a zarazem eleganckie ciasto może być i lukier a pomysł w ymieszania jest okej.Czyli można różne owoce były jabłka budyń ja za tydzień wypróbuję z brzoskwiniami.Ślinka leci pozdrawiam cieplutko.

    Odpowiedz
  5. Najlepsze ciasta z rabarbarem. Z Małej cukierenki wyglądają apetycznie są wyśmienite szczególnie te z budyniem

    Odpowiedz
  6. Super szybkie ciasto, nie jest bardzo słodkie takie w sam raz bardzo efektowne to już 6 sprawdzony przepis, pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz