Proste MEGA CZEKOLADOWE ciastka – Dzisiaj coś dla prawdziwych czekoladoholików :). Ciastka z dużą ilością kakao i czekolady. Bardzo aromatyczne, pyszne i na jednym ciastku nie można poprzestać. Do ich przygotowania użyłam cukru trzcinowego dark muscovado, ale możemy go zastąpić jasnym brązowym. Jeśli lubimy gorzką czekoladę to możemy do ciastek dodać jej 200g i również będzie pysznie. Ciastka są łatwe i szybkie w przygotowaniu, idealne dla osób, które kochają czekoladę, polecam!
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Proste MEGA CZEKOLADOWE ciastka
Składniki na około 15 ciastek, składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
150g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
150g ciemnego trzcinowego cukru dark muscovado (możemy zastąpić jasnym brązowym)
1 jajko
150g mąki pszennej (użyłam tortowej)
7 łyżek kakao bez cukru (około 70g)
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
100g posiekanej gorzkiej czekolady
100g posiekanej mlecznej czekolady
2-3 krople aromatu śmietankowego lub waniliowego (niekoniecznie)
Dodatkowo:
około 100g grubo posiekanej białej czekolady lub kolorowych cukierków typu lentilki
1. Masło utrzeć z cukrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 2-3 minuty. Następnie dodać jajko i wymieszać mikserem do połączenia składników.
2. Do maślanej masy dodać mąkę, kakao, sodę, sól, aromat i wymieszać mikserem na niskich obrotach, aż powstaną okruchy (patrz FILM). Odstawić mikser, dodać mleczną oraz gorzką czekoladę i rękoma zagnieść ciasto.
Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić w chłodne miejsce na około 30 minut.
3. Ze schłodzonego ciasta formować w rękach kulki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową, ciasteczka spłaszczać. Proszę zachować między ciasteczkami odstępy ponieważ rosną podczas pieczenia. W wierzch ciastek powciskać posiekaną białą czekoladę lub kolorowe cukierki.
4. Ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez około 13-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika proste, MEGA CZEKOLADOWE ciastka odstawić co przestygnięcia.
Udanych wypieków :)
to już chyba 3 przepis jaki robię z pani bloga i zawsze jestem pod wrażeniem, ciasteczka zniknęły w mgnieniu oka jestem pod wrażeniem. A dzisiaj próbuję robić z pani przepisu sernik z ciasteczkami oreo zapowiada się niesamowicie :)
Witam
czy zamiast cukierków można posypać kolorową posypką? Nie wiem czy się nie stopi :(
ja kiedyś posypywałam i się nie stopiła, pozdrawiam serdecznie
upiekłam z podwójnej porcji, mamy zapas:) baaardzo czekoladowe!! Większość ustroiłam białą czekoladą, jednak jej smak gubi się w ogólnym odbiorze. Do części ciastek dodałam na górę orzechowe m&m’sy (jeden orzeszek na ciastko) i bardzo polecam te rozwiązanie, dodaje dużo pyszności :D
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie :)
Składniki przygotowane, czekam tylko aż mąż przywiezie czekoladę i do dzieła!!!!
Wyglądają rewelacyjnie, jakby zerwane przez Jasia i Małgosię z domku B. Jagi. Na pewno upiekę! Pozdrawiam:)
Pysznie wyglądają. Takie proste ciastka zawsze się sprawdzają i znikają ze stołu w mgnieniu oka :)