Dzisiaj na „Zdrową Środę” przygotowałam pyszne ciasto z musem owocowym i kremem jogurtowym, bez cukru, bez glutenu. Bardzo smaczne, z dużą ilością świeżych owoców. Do posłodzenia ciasta możemy użyć ulubionego słodzika. Ciasto jest szybkie, proste w przygotowaniu i pięknie wygląda, polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasto z musem owocowym i kremem jogurtowym, bez glutenu, bez cukru
Składniki:
Spód:
1 szklanka migdałów
1 szklanka wiórków kokosowych
1/2 szklanki mąki kokosowej
80g oleju – roztopić
2 łyżki ksylitolu
Mus owocowy:
400g owoców jagodowych (użyłam mrożonej porzeczki i jagód; duże owoce proszę pokroić)
20g mąki ziemniaczanej + 1/3 szklanki wody
1 łyżka agar – agar
3-4 łyżki ksylitolu (proszę dosłodzić do smaku)
Wierzch:
430g naturalnego jogurtu
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
2-3 łyżki syropu z agawy (można zastąpić innym słodzikiem)
10g żelatyny + 1/2 szklanki wody
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kropla pasty waniliowej
Dodatkowo:
owoce do ozdoby (truskawki, granat, morele, borówki, kiwi)
Spód:
1. Do blendera przełożyć migdały, dodać wiórki kokosowe, mąkę kokosową i ksylitol, zmiksować na piasek. Dodać roztopiony olej kokosowy i wymieszać łyżką.
Masę kokosowo – migdałową przełożyć do blaszki z wyjmowanym dnem o średnicy 25-26cm, uformować brzeg i wyrównać dociskając (patrz FILM).
2. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180°C na funkcji góra – dół przez około 14-15 minut, aż ładnie się przyrumieni.
Mus owocowy:
3. Do rondelka przełożyć owoce i zagotować.
4. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z wodą.
Do owoców dodać agar-agar, ksylitol, wymieszać. Dodać rozmieszaną mąkę ziemniaczaną i mieszając, ugotować gęsty kisiel. Gorąca masę owocową wyłożyć na podpieczony spód i wyrównać. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Wierzch:
5. Żelatynę wsypać do rondelka, zalać 1/2 szklanki zimnej wody, wymieszać i odstawić na około 10-15 minut, aby napęczniała. Następnie napęczniałą żelatynę podgrzewać, cały czas mieszając, aż się rozpuści (proszę nie gotować!) i zdjąć z ognia.
6. Do jogurtu dodać syrop z agawy, sok pomarańczowy, ekstrakt z wanilii i wymieszać. Do rozpuszczanej, ciepłej żelatyny dodać 3-4 łyżki jogurtu i wymieszać (patrz FILM). Tak rozmieszaną żelatynę wlać do pozostałego jogurtu i wymieszać. Jogurt wstawić na około 5-10 minut do lodówki.
7. Lekko tężejący jogurt wymieszać mikserem i wylać go na ciasto w blaszce (patrz FILM). Na wierzchu poukładać świeże owoce. Ciasto wstawić do lodówki na około 2-3 godziny.
Udanych wypieków:)
Czym można zastąpi agar w przygotowaniu warstwy owocowej i w jakiej ilosc dodac zamiennik?
Pozdrawiam ;)
można dać żelatynę, pozdrawiam
Fajne ciacho :-) niestety syrop z agawy składa się głównie z fruktozy, czyli cukru, więc tytuł fajnego deseru nie trafiony :-(
Bajeczne)))