Proste kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

Proste kruche ciasto z rabarbarem i budyniem – Sezon rabarbarowy w pełni, więc w Małej Cukierence kolejne pyszne ciasto z tym kwaskowatym warzywem, tak na marginesie uwielbiam desery z rabarbarem :). Ciasto jest waniliowe, z budyniem, proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. U mnie ciasto zniknęło błyskawicznie, polecam. Po więcej wypieków z rabarbarem zapraszam do kategorii „Ciasta z rabarbarem”.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Proste kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

Proste kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
Składniki:
Ciasto kruche:
500g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
32g cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
250g schłodzonego masła
2 żółtka
1 jajko
2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
Nadzienie:
1L mleka
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
400-430g rabarbaru, pokrojonego na kawałeczki
skórka starta z 1/2 cytryny
Dodatkowo:
cukier puder do posypania

Proste kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

Ciasto:
1. Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami do miski z mąką, podsypując mąką. Dodać żółtka, jajko, śmietanę i szybko rękoma zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części jedną trochę większą od drugiej (patrz FILM).

2. Blaszkę do pieczenia o wymiarach 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie wylepić ją większym kawałkiem ciasta i wstawić do lodówki na około 40 minut. Mniejszy kawałek ciasta zawinąć w folię spożywczą i również wstawić do lodówki.

Nadzienie:
3. Budynie razem z mąką ziemniaczaną rozmieszać w około 250ml mleka. Pozostałe mleko wlać do rondelka, dodać cukier i zagotować.
Do gotującego się mleka wlać rozmieszane budynie z mąką i energicznie mieszając, ugotować gęsty budyń. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia, ma być ciepły, ale nie gorący.

4. Do ciepłego budyniu dodać pokrojony rabarbar, skórkę z cytryny i wymieszać. Masę wyłożyć na schłodzone ciasto w blaszce, wyrównać (patrz FILM).
Schłodzone ciasto z lodówki pokruszyć i posypać nim wierzch ciasta. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

5. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków :)

Proste kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

30 komentarzy do wpisu „Proste kruche ciasto z rabarbarem i budyniem”

  1. Super szybkie ciasto, nie jest bardzo słodkie takie w sam raz bardzo efektowne to już 6 sprawdzony przepis, pozdrawiam

  2. Najlepsze ciasta z rabarbarem. Z Małej cukierenki wyglądają apetycznie są wyśmienite szczególnie te z budyniem

  3. Jak zawsze proste a zarazem eleganckie ciasto może być i lukier a pomysł w ymieszania jest okej.Czyli można różne owoce były jabłka budyń ja za tydzień wypróbuję z brzoskwiniami.Ślinka leci pozdrawiam cieplutko.

  4. Już nie wiem co mam napisać, bo wszystko co napiszę to juz ktoś napisał to piszę, ze to ciasto to poprostu strzał w dziesiątkę dzięki. Bardzo lubię ciaxta z rabarbarem.

  5. Bardzo dziękuję za n-ty już udany przepis na pyszne ciacho -) Obawiałam się spód się nie dopiekł, ale niesłusznie :-) Moje cisto jest z dodatkiem agrestu i czerwonych porzeczek, bo rabarbar był nieosiągalny. Serdecznie dziękuję w imieniu całej rodzinki i mocno Pani kibicuję

  6. ciasto bardzo dobre szkoda tylko, że nie skorzystałam ze swojego przepisu na kruche bo to ze smietaną potwornie lepkie

  7. Budyń wyszedł, standardowe kruche ciasto też, piekłam 55minut w piekarniku. Wyjęłam właśnie ciasto i nie wiem co się stało, ale pod moim wierzchem pływa woda. Co zrobić?

  8. Moja babcia takie właśnie ciasto piekła ze śliwkami, tylko budyń wykładała na śliwki , nie mieszła go z owocami. Pózniej jedliśmy to ciasto, kiedy budyń był już zimny. Pycha :)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.